ATATÜRK İZMİR'E GİDEMEMİŞ!
TBMM Genel Kurulunda, enerji alanında düzenlemeler içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerindeki görüşmelerde "Kürdistan" tartışması yaşanmış.
HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, tutuklu HDP'lileri selamlayarak başlattığı Kürdistan tartışmasında; Atatürk Birinci Dünya Savaşı'nda ilk Kürdistan'a gitti deyip Erzurum'un da Kürt toprakları olduğunu iddia etmesi Meclis'i gerdi.
HDP'li Özgüneş konu ile ilgili "Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı'nda İzmir'e gidemedi. Antakya'dan, bilmem nereden başlamadı. Kürdistan'a geldi. Erzurum Kongresi'ni, Sivas Kongresi'ni yaptı. Kiminle? Kürt beyleriyle." şeklinde konuşması ortamı gerdi.
Bunun üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Özgüneş'e tepki göstererek, "Atatürk, milli mücadeleyi başlatacak, İstiklal Harbi'nin başlangıcı için Samsun'a arkasından Amasya'ya, Erzurum'a, Sivas'a gidecek. Siz buradaki kongreleri, 'Kürdistan'a gitti.' diye ifade edeceksiniz. Bunu kabul etmek mümkün mü? Erzurum, Kürdistan mı? Böyle bir tanım, tabir nerede var? Erzurum öz mü öz Türk yurdudur." İfadelerini kullandı.
Bu tür tartışmalara zaman zaman tanık oluyoruz. Bazı dost ve müttefik(?) ülkelerin, içlerinde Elazığ ve Erzurum’un da bulunduğu doğu ve güneydoğu bölgesini Kürdistan olarak gösterdiklerini de gördük.
Cumhuriyetin mayasında her bir milletin kanı ve mücadelesi olduğunu biliyoruz. Ancak buna rağmen Atatürkçü geçinen bazı beyaz Türklerin İzmir gibi bazı illeri daha çok cumhuriyetçi ve Atatürkçü ilan ettiklerini de biliyoruz.
Bu tartışmanın asıl öne çıkması ve başta CHP ve İzmirlilerin itiraz etmesi gereken husus; HDP'li Özgüneş’in "Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı'nda İzmir'e gidemedi. Antakya'dan, bilmem nereden başlamadı. Kürdistan'a geldi. Erzurum Kongresi'ni, Sivas Kongresi'ni yaptı. Kiminle? Kürt beyleriyle." Cümleleri.
Şimdi her fırsatta İzmir’in cumhuriyetçiliğini ve Atatürkçülüğünü öne çıkartan çevreler, aydınlar ve başta CHP olmak üzere partilerin bu sözü yorumlamaları ve bugüne kadar ülkeye dayattıkları ve kabul ettirmeye çalıştıkları bazı düşüncelerini yeniden gözden geçirmeleri gerekir diye düşünüyoruz.