ASLAN PAYI ELAZIĞ'IN
TKDK'IN VERDİĞİ DESTEKLER İLE TÜRKİYE GENELİNDE EN ÇOK HİBE ALAN 3. İL OLMASIYLA BİRLİKTE YÜZLERCE İŞLETMENİN AÇILMASI VE ÇOK SAYIDA İSTİHDAM OLUŞTURMASI, ŞEHRİN ÇOK DA SAHİPSİZ OLMADIĞINI ORTAYA KOYDU
Kübra KABUKÇU / İlimizde son haftalarda sıklıkla gündeme gelen “sahipsiz Elazığ” söyleminin gerçekleri yansıtmadığı, rakamlarla ortaya çıktı.
İlimizde üreticilerinin en büyük destekçisi ve yol göstericisi konumunda olan TKDK Elazığ İl Koordinatörlüğü’nün üreticilere verdiği desteklerle şehrimizin Türkiye’de en çok hibe alan 3. İl olması, il yöneticileri, milletvekilleri ve bürokratların şehir ekonomisi ve kalkınması için ortaya koydukları gayretleri somut bir şekilde ortaya koydu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, Hakimiyet Gazetesi’ni ziyareti esnasında kurumun çalışmaları, üreticilere olan hibe miktarları hakkında bilgi vererek, Gazetemiz imtiyaz sahibi Ahmet Toprak ile şehirdeki tarımsal faaliyetler üzerine istişarelerde bulundu ve TKDK ile ilimizle buluşan yatırımları açıkladı.
HAKİMİYET, HİZMETLERİMİZE DUYARLILIK GÖSTERİYOR
Basının eleştirilerini, tavsiyelerini kulak ardı etmeyen bir kurum olduklarına dikkat çeken Yılmaz, Zaman zaman medya kuruluşlarına yönelik ziyaretler gerçekleştirdiklerini, Hakimiyet Gazetesi’nin kurum hizmetlerine verdiği desteklerden dolayı Gazetemiz sahibi Ahmet Toprak’a teşekkür etti.
HAYVANCILIK DESTEKLERİNDE 5. SIRADA
TKDK’ın sektörel bazda desteklediği alanlar hakkında bilgi veren TKDK Müdürü Sertaç Yılmaz, şunları söyledi:
“En son 9. başvuru çağrı ilanına çıktık. Temmuz ayı içerisinde bunları kabul ettik. Şu anda incelemelerine devam ediyoruz. Hayvancılıkta en fazla proje kabul eden 5. il durumundayız. Toplam yatırım tutarı 94,5 Milyon TL. Yaklaşık 58 Milyon lira hibe tutarı olan 58 adet projenin kabulünü gerçekleştirdik. İnşallah bunlarda sıralama kriteri uygulanmayacak. Bütün projelerle bu sene içinde sözleşme imzalamayı hedefliyoruz”
TOPLAM YATIRIM 141 MİLYON!
Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesine ilişkin projelere de değinen Sertaç Yılmaz, “Güneş enerjisi, su ürünleri yetiştiriciliği, yöresel ürünler, kırsal turizm tesisleri, otel restorasyon, arıcılık projeleri var. Bunun da toplam yatırım bedeli 46,5 Milyon TL. Ödenecek hibe tutarı da 25,5 Milyon TL. Türkiye çapında çok talep olduğu için burada sıralama kriterleri devreye girdi. Başvuru sahibinin bayan olması, kadınlara pozitif ayrımcılık tanınması, 40 yaş altı genç yatırımcılara pozitif ayrımcılık olduğundan dolayı şu anda bazı projelerimizi incelemeye başlayamadık. Yüksek puanlı projelerimizi Eylül ayının sonuna kadar merkeze göndereceğiz. Eğer bütçe kalırsa diğer projeleri de inceleyeceğiz. Amacımız maksimum projeyi desteklemek. İki yatırımda da toplam 96 projeyi kabul ettik. Toplam yatırım tutarı 141 Milyon TL. Ödenecek hibe tutarı da 83,5 Milyon TL” şeklinde konuştu.
GES’E YOĞUN TALEP
Elazığ’da en fazla güneş enerji panellerine talep olduğunu kaydeden TKDK İl Müdürü Yılmaz, “22 adet çatı üstü güneş enerji sistemi projesi kabul ettik. Bunların birçoğu geçecek inşallah. Mikro ve küçük ölçekli işletmelerin kırsalda yapılması kaydıyla önem verdiğimiz bir projeydi. İki tane otel projesi aldık. Biri Karakoçan, biri Arıcak’ta. İnşallah ekim ayında sözleşmelerini imzalayacağız.”
KÜMES HAYVANCILIĞINDA ÇOK İYİ NOKTADAYIZ
Hayvancılıkta şehrimiz özellikle tavuk kümeslerinde ciddi bir yol aldığını, bu sektörlerle ilgili desteklerin kontrollü olarak devam ettiğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
“Kümes hayvancılığı desteklerimiz bir şekilde devam ediyor. Birden bire önünü serbest bırakmak da istemiyoruz. Kontrollü bir şekilde desteklerimiz devam ediyor. 35 adet kanatlı et üretim tesisi projesi aldık bu dönemde. Bunların 27 tanesi yeni, 8 tanesi de mevcut işletme. Hayvancılıkta bir sıkıntımız görünmüyor. Türkiye genelinde en fazla hibe ödeyen 3. iliz. Şimdiye kadar destek verdiğimiz rakam 238,7 Milyon TL. İlimize toplam 532 Milyon TL yatırım kazandırmış olduk” ifadelerini kullandı.
TKDK İLE YÜKSELEN ŞEHİR ELAZIĞ
Kurumlarının desteklediği yatırımların devam ettiğini ifade eden Yılmaz, yatırımcılarla sahada sık sık bir araya geldiğini, haftanın iki gününü üreticilere ayırdığını belirterek şunları söyledi:
“Üreticilerimizin herhangi bir sıkıntıları varsa yerinde çözmeye gayret ediyoruz. Amacımız bu yıl 27-30 Milyon arası hibe yapabilmek. Hem deprem, hem de pandemiden sonra ilimiz üreticilerine en azından merhem olacağı kanaatindeyiz. Basının rolü bu desteklerde çok önemli. Çiftçi, köylü TKDK’yı biliyor. TKDK Elazığ’da, hem şehri hem de destekleri ile yükselen bir marka haline geldi. Önemli olan daha fazla insana ulaşabilmek. Arkadaşlarım sağ olsun pandemi döneminde de ellerinden geleni yapıyorlar.”