Askeri İdadi müze oluyor

Ak Parti Elazığ milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş'in girişimleri sonucu Kültür ve Turizm bakanlığına devredilen Harput yolu üzerindeki askeri idadi binası, 2016 yılında Emniyet Müdürlüğüne yapılan hain saldırı ile kullanılamaz hale gelen, 2020 depremiyle de ağır hasar alan üniversite içindeki arkeoloji ve etnografya müzesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Askeri İdadi müze oluyor

Önce 2016 yılında Elazığ Emniyet Müdürlüğü binasına yapılan terör saldırısı, ardından da 24 Ocak 2020 depreminde aldığı hasarlarla kullanılamaz hale gelen, Fırat Üniversitesi yerleşkesi içinde olması sebebiyle de ziyaretçilerin pek rağbet etmemesinden dolayı farklı bir alanda yapılması planlanan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile ilgili çalışmayı başlatan Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş olmuştu.

Askeri İdadi müze oluyor

ASKERİ İDADİ ETNOGRAFYA MÜZESİNE DÖNÜŞÜYOR

Harput yolu ikinci kilometrede, Askeri toplanma merkezi yanında bulunan ve halk arasında Askeri İdadi olarak bilinen ve kendisi de bizzat tarihi ve tescilli bina olan Mekteb-i İdadi Hamidiye-i Mülkiye binasının müze olmasıyla ilgili çalışmalarını geçtiğimiz aylarda kamuoyuyla paylaşan Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Keleş, bu projenin hayata geçmesi amacıyla hem Milli Savunma Bakanlığı hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler yapmıştı.

TARİHİ BİNA KÜLTÜR BAKANLIĞINA GEÇTİ

İlgili bakanlıklar ve kurumlarla yapılan görüşmenin ardından yapılan 11 Aralık 2023 tarihinde yapılan açıklamada şu görüşlere yer verilmişti.“2016 yılından beri hizmet veremeyen, Arkeoloji ve Etnografya Müzemiz yeni yerine taşınıyor. Yaptığımız girişimler sonrasında, Harput yolu üzerinde 8. Kolordu Komutanlığı Kışlasının içerisinde yer alan “Mekteb-i İdadi Hamidiye-i Mülkiye” binasının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri gerçekleşti. Yapılacak olan fiziki düzenleme işlemleri sonrasında, kısa süre içerisinde Arkeoloji ve Etnografya Müzemiz halkımıza hizmet vermeye başlayacaktır. Bu süreçte desteklerinden dolayı Milli Savunma Bakanı Sn. Yaşar Güler’e, Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mehmet Nuri Ersoy’a, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sn. Gökhan Yazgı’ya ve yakın ilgi ve desteklerinden dolayı Milli Savunma Bakan Yardımcısı değerli hemşehrimiz Sn. Şuay Alpay’a teşekkürlerimizi iletiyoruz. Aziz şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun”

Askeri İdadi müze oluyor

MİLLETVEKİLİ PROF. DR. KELEŞ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ

İlimizde Emniyet Müdürlüğüne yapılan hain saldırı sonrası aldığı hasar sebebiyle tadilata giren, 2020 depremiyle de ağır hasar aldığı için hizmete açılmayan, bir ara İstasyon Caddesinde yıkılan Devlet Tiyatroları Binasının yerine yapılması planlanan ancak ödeneksizlikten yapılamayan Etnografya Müzesinin askeri idadi olarak bilinen ve kendisi de tarihi bir yapı olan binaya taşınması sürecini yakından takip eden Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin taşınacağı binayı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

MİLLETVEKİLİ KELEŞ: “ÖNEMLİ BİR AŞAMAYA GELDİK”

Milletvekili Keleş, ziyaret sonrası yaptığı paylaşımla çalışmalarda son durumu aktardı. Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, paylaşımında: “ Elazığ’ımızın kadim kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma sorumluluğumuz doğrultusunda, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzemizin taşınacağı tarihi “Mekteb-i İdad-i Hamidiye-i Mülkiye” binasında incelemelerde bulunduk.

Askeri İdadi müze oluyor

Şehrimizin tarihine ve kültürüne duyduğumuz bağlılıkla bu konudaki çalışmalarımızı sürdürdük ve müzenin yeni yerine taşınma sürecinde önemli bir aşamaya geldik.

Elazığ’ımızın zengin tarihini ve kültürünü geleceğe aktaracak olan bu müzemizin şimdiden Aziz şehrimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

ÖNEMLİ BİR EKSİKLİK DAHA GİDERİLİYOR

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın “Müzeler Şehri Elazığ” projesi kapsamında bugüne kadar Basın Müzesi, Hoca Hamam Müzesi, Kürsübaşı Müzesi gibi çok sayıda müzeyi hayata geçirmesinin ardından şehir merkezinde İzzetpaşa Cami karşısında bulunan eski hükümet konağının da Kent Müzesi olması çalışmalarıyla birlikte bu konuda önemli bir eksiklik de giderilmişti.

Elazığ Etnografya Müzesinin de turist kafileleri ile ilimize gelen yabancıların mutlaka gittikleri Harput yolu üzerinde bulunan eski askeri idadi binasında açılmasıyla şehrimiz turizm konusunda önemli bir adım daha atmış olacak.

Askeri İdadi müze oluyor

VALİ HATİPOĞLU’NUN TURİZM VİZYONU

İlimizin çok sayıda müzeye sahip olması ile birlikte başta Hazar Gölü, Kanyonlar, Keban gibi turistik yerlerdeki değerlerin de sektöre kazandırılması ve şehrin ekonomine katkı sunması adına turizme özel bir önem vereceğini ifade eden Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu’nun vizyonu ve attığı adımlarla birlikle Elazığ birkaç yıl içinde bu alanda birçok eşiği geçerek önemli bir merkez olmaya aday olacak gibi duruyor.