Aşı Karşıtlığı

Ülkemizde hatırı sayılır oranda bir aşı karşıtlığı var. Geçtiğimiz cumartesi günü Maltepe'de miting düzenleyen karşıtlara en büyük desteği de Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan veriyor.

Aşı Karşıtlığı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erbakan, koronavirüs aşısıyla ilgili gelen bir soruya, "Aşı olmadım, olmayı da düşünmüyorum." cevabını verdi.

"Şüphelendiğimiz birçok açık nokta var" diyen Erbakan, daha önce ortaya çıkan diğer griplerde birçok fiyaskolar yaşandığını söyledi.

Açıklamalarına devam eden Fatih Erbakan, mRNA teknolojisiyle ilgili ise, "mRNA demek insanın hücre çekirdeğine girmek demektir. Yarı insan yarı maymun çocuklar doğurmasına sebep olabilirsiniz. 3 kulaklı 5 gözlü yaratıklar doğmasına yol açabilir" ifadelerini kullandı.

Erbakan’ın bu yorumuna Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan yanıt geldi. Ceyhan, "Bazıları mRNA yazmayı, DNA ne, RNA ne bilmeden insanlara akıl veriyorlar. Ben hiç maymuna benzeyen, 3 kulaklı, 5 kulaklı insan görmedim" dedi.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Erbakan'a tepki gösterdi.

Bu coğrafyada 330 yıldır aşıların yapıldığını, aşıya ruhsat uygulamasının son 15 yıldır olduğunu belirten Ceyhan, "Bazıları mRNA yazmayı, DNA ne, RNA ne bilmeden insanlara akıl veriyorlar. Aşı insanı maymun yapmıyor ama 2-3 bin kişi Maymunlar Cehennemi filmi ortamında yaşamak istiyor anlaşılan. Ama sayınız yetmez, bilginiz yetmez. Bence artık yalan yaymaktan yoruldunuz siz de. Aklın ve bilimin gösterdiği yola girin artık" dedi.

Tartışma nereye varır ve siyasetçinin sağlık ve bilim alanındaki konuşma sınırları nerede başlar ve biter bilinmez ama bu tür konuların bilimsel düzeyde tartışılmasında fayda var.

Sizler aşıya inanmayabilirsiniz ve hatta aşı yaptırmayabilirsiniz. Aşı yapmamaktan kaynaklı olarak çevrenize bulaş vermenin getirdiği kul hakkı yanında insanlara dayatma yapma hakkının da sorgulanması lazım.

Aşıyı vurduran vurdurur, vurdurmayan vurdurmaz. Ama devlet de dâhil hiç kimse dayatma yapamaz, zorunlu kılamaz. Ama devlet diğer vatandaşlarının sağlığını düşünme ve koruma adına bazı kurallar koyma hakkına sahiptir ve hatta buna zorunludur.

Kimsenin aşı üzerinden bir ayrışma ve kamplaşmaya kapı aralamaya hakkı yok, olmamalı…