AŞIRI SICAKLAR SOKAK HAYVANLARINI DA VURDU

  Elazığ'da 8 yıldır sokak hayvanlarına yönelik koruma görevini gönüllü olarak üstlendiğine ve hayatını bu doğrultuda şekillendirdiğine dikkat çek

AŞIRI SICAKLAR SOKAK HAYVANLARINI DA VURDU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

  Elazığ'da 8 yıldır sokak hayvanlarına yönelik koruma görevini gönüllü olarak üstlendiğine ve hayatını bu doğrultuda şekillendirdiğine dikkat çeken Çiftçioğlu, Elazığlılara ve kurumlara sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı olmaları hususunda çağrıda bulundu. Elazığ'da son haftalarda sıcakların aşırı derecede artış göstermesinden dolayı sokak hayvanlarının olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Nazlı Çiftçioğlu, "Elazığ neredeyse tarihinin en sıcak dönemlerinden birisini yaşıyor. Bu da sokak hayvanlarını olumsuz etkiliyor. Hayvanlar düzgün beslenemiyor olmanın yanı sıra susuz da kalıyorlar. Bu soruna evlerimizin önüne koyacağımız bir kap su ile çözüm getirebiliriz. Bu kadar basit bir uygulamayla çözüme kavuşabilecek bir soruna biz insanlar ve kurumlar neden bu kadar duyarsız kalıyoruz anlamıyorum. Diğer bir önemli husus ise sıcaklardan dolayı hayvanlar açısından dayanılmaz bir çileye dönüşen uyuz hastalığı. Şu an sokaklarda sayısını bilemediğimiz kadar uyuz kedi ve köpek var. Bu hayvanların tedavi olamamaları onlar kadar biz insanların da sağlığını olumsuz etkiliyor. Herkes mahdigeresindeki sokak hayvanına sahip çıkarsa sorunlar büyümekten öte, neredeyse tamamıyle ortadan kalkar. Unutmayalım ki hayvanlar bize Yaratan'ın emanetidir" dedi.

"ELAZIĞ SOKAK HAYVANLARI KONUSUNDA DUYARSIZ"

  Elazığ'daki sokak hayvanlarının çok zor durumda olduğunu belirten Çiftçioğlu: "Elazığ’da ne yazık ki bir hayvan barınağı yok. Barınaktan kastım hayvanların oraya tıkıldığı değil, bakıldığı bir barınak. Hayvanların bir kafese tıkılması da doğru değil. Barınaklara bırakılp günlerce oralarda tutulması hayvanlara ciddi zarar verebilir. Elazığ halkı da bu konuda  gereken ilgiyi yeteri kadar gösteremiyor maalesef. Elazığ’daki sokak hayvanları çok çaresiz ve kimsesiz. Ben 8 yıldır Elazığ'da yaşıyorum. Evimin önüne hayvanlar için su ve yemek kapları bırakırım. Hayvanlarla ilgili gelen şikayetlerden dolayı birçok ev değiştirmek zorunda kaldım. Hasta hayvan bakıyorum diye 48 daire toplanıp hakkımda imza topladı. Hayvanlara gizli gizli bakmak zorunda kalıyordum. Gece 1-2 civarlarında sokaklardaki hayvanları beslemeye çıkmak zorunda kalıyordum. Bu yüzden Doğukent Mahdigeresin'de imkanlarımı zorlayarak müstakil bir ev almak zorunda kaldım. Şu an evim müstakil ve hayvan bakmaya çok müsait.  Evimde 12 tane kedim ve iki köpeğim var. Bu hayvanlarım sürekli değişiyor. İyleşenleri sahiplendiriyorum. Ama bu kez de komşularım kedilerim yüzünden bahçelerine dikenli teller yaptırmaya başladılar. Bir tane kedim bu tellere takılıp çok ağır bir şekilde yaralandı. Onu yaşatmak için çok mücadele verdim. İnsanların artık sokak hayvanlarıyla yaşamayı öğrenmesi gerekiyor" dedi.

"GÖSTERİŞ İÇİN HAYVANLARA YARDIM EDENLER VAR"

  Sadece gösteriş için hayvanlara yardım ediyormuş gibi görünün insanların da var olabileceğine değinen Çiftçioğlu, "Bazı insanlar sadece gösteriş için yardıma muhtaç hayvanların resmini çekip internet sitelerinde paylaşımlarda bulunabiliyorlar. Ben hayvanların resmini çekip internet sitelerine attıktan sonra alın ben yapamıyorum siz yapın demiyorum.Sadece vicdanım rahatlasın diye kliniğe veya hastaneye hayvanları bırakıp gitmiyorum. En azından bıraktığım hayvanı iyileşme sürecinde takip ediyorum ve destek olmaya çalışıyorum. Kontenjanım ne kadar dolu olursa olsun hiçbir yardıma muhtaç hayvanı yardım etmeden de bırakmıyorum." dedi.

BİR KAP SU, BİR KAP YEMEK

  Sokak hayvanlarına yardım etmenin aslında kolay ve ucuz olduğu konusuna dikkat çeken Çiftçioğlu, sokak hayvanlarına bakmanın aslında bir insanlık görevi olduğuna dikkat çekti. Çiftçioğlu, "Herkes evinde hayvan bakmak ya da hayvanları sevmek zorunda değil. Ama hayvanlara zarar vermek zorunda da değil. En azından insanlar bu sıcak günlerde bir kap su bir kap yemekle hayvanlara destek olabilir. Hepimizin artık yemekleri vardır. O yemekleri çöpe atmak yerine çöp konteynırlarının önüne veya arkasına bırakabiliriz. Barınaktaki hayvanların bakımı da çok ucuz. Bir hayvanın günlük mama ve bakım ihtiyaçları 3-6 lira gibi cuzi bir miktarla karşılanabilir. Hatta artık yemeklerin çöpe atılması yerine böyle yerlere verilmesi de çok faydalı olur. Bu duyarlılığı tüm Elazığlılardan bekliyorum. Hatta bu uygulamayı kurumların da teşvik etmesini yetkililerimizden rica ediyorum" dedi.