Arıkan:'Oyun,Çocuklar İçin Gerçek Hayatın Bir Provasıdır'
Başak MERAL GÜNDÜZ/İlk Adımlar Anaokulu Kurucu Müdiresi ve Çocuk Gelişim Uzmanı Asiye Arıkan,oyun terapisi'nin önemi hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.
OYUN TERAPİSİ NEDİR?
Asiye Arıkan,”Oyun terapisi; Çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerine odaklanan özel bir süreçtir .
Çocuğun kendisini ifade etmesinin doğal bir yolu büyümesi için ona sunulan işlevsel bir fırsattır.Çocuğun gerginliğinden kurtulması sıkıntı yaratan duygularından uzaklaşması için bir fırsattır.Çocuğun kendisi olmak kendisini tanıma kendi yolunu açıkça ve dosdoğru çizmesi için bir fırsattır.Çocuğun ilerlemesi daha olgun ve bağımsız bir birey olması için cesaretlendirilmesi için çok büyük bir fırsattır.
Oyun Terapisi,çocukların olumsuz davranışlarını düzenlenmesine ailesi ve çevresiyle sağlıklı iletişim kurmasına benlik algılarına açıklığa kavuşturmasına yardımcı olan bir terapi şeklidir”dedi.
OYUN TERAPİSİNİN YAŞ ARALIĞI NEDİR?
Asiye Arıkan.“Oyun terapisi genelde, 2 ve 11 yaşları arasındaki çocuklarda uygulanır. 2 yaş çocuğun genellikle oyun oynamaya başladığı yaştır. 11 yaşından büyük çocuklarda da bazen, yaşadığı soruna göre oyun terapisi tercih edilebilir.”
OYUN TERAPİSİNDE NASIL BİR YOL İZLENİR?
Arıkan,“İlk etapta terapistler, çocuğun ebeveyn ya da yakınları ile görüşüp çocuğun hikayesi ve sorunları dinler. Çocuğun yaşadığı soruna göre bir tedavi planı yapılır. Bu plan, çeşitli oyunlar üzerinden tasarlanır. Çocuğun, huzur bulduğu bir ortamda oyun terapisti ile oynaması sağlanır. Çocuğa kendisini ifade edebilmesi için çeşitli oyuncaklar verilir. İlk süreç çocuğun terapisti ile bağ kurmasıdır. Oyun terapisti ile aralarında bir bağ oluştuktan sonra terapist çocuğun oyun dünyasına girerek çocuğun altta yatan sorunlarını çözmeye başlar.
Oyun çocuklar için bir iletişim aracıdır ve çocukların evrensel dilidir nasıl ki yetişkinler konuşmak için kelimeleri kullanıyorsa çocuklar da oyuncakları kullanırlar oyun terapisi çocuğun iç dünyasını ve doğal ortamının dışavurumudur. Çocuklar oyun ortamında duygularını kelimelerle söylemeye zorlandıkları ve gerçek yaşamda başa çıkamadıkları olayları oyuna getirirler. Ayrıca oyun terapisinde çocuklar duygu ve düşüncelerini yapıcı şekilde ifade etmeyi, davranışlarını kontrol etmeyi, yaşadıkları problemlere yaratıcı çözümler bulmayı, duygu ve deneyimlerini somutlaştırmayı, kendi iç Benliğini keşfetmeye, karar vermeyi ve kendi davranışlarının sorumluluklarını almayı Öğrenir. böylelikle çocuğun benlik algısı ve baş etme becerileri gelişir.
Çalışma alanları; Kaygı ve korku, öfke ile baş etme, özgüven problemi, boşanma, uyku terörü, kardeş kıskançlığı, bağlanma sorunları, depresyon, sosyal ilişki problemli, kayıp ve yas, Alt ıslatma , takıntılar, kronik hastalıklar, travmatik yaşam olayları (cinsel taciz, fiziksel şiddet, doğal afet ve kazalar vb..)
OYUN TERAPİSİ SONUNDA ÇOCUK NELER KAZANIR?
-İç dünyasında olup bitenleri anlamlandırır.
- Sağlıklı ilişkiler kurmayı Öğrenir.
-Enerji boşaltımı sağlar.
-Zor hedefleri başarmayı Öğrenir.
-Problemlerini çözmeyi Öğrenir.
-Farklı bakış acılarına sahip olur.
-Biricik ve özel olduğunu hisseder.
-Hayal kırıklıklarını yatıştırır.
-Öfkesini kontrol altına almayı Öğrenir.
-Rekabet ihtiyaçlarını yerine getirir.
-Başkalarıyla oyun oynamayı Öğrenir.
-Kendini iyileştirir ve değişime açık olur daha çok sosyalleşir.
-Hayata nasıl uyum sağlayacağını öğrenir.
İlk adımlar çocuk akademisi olarak misyonumuz ve vizyonumuz çocuğun geleceğe güvenli adımlar ile sağlam atmasıdır kurumumuzda yaptığımız oyun terapisi eğitimleri resim analizi, gelişim testleri ,dil gelişimi destek eğitimleri ile bir çok aileye ve çocuğa ışık olmaya çalışıyoruz .Yılların vermiş olduğu deneyim tecrübe ile Elazığ’da ilk ve tek uygulanan çalışmalar ile ilimize okul öncesi eğitim ve erken çocukluk eğitiminde farklı bir soluk ve rehber oluyoruz”dedi.