ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ZEYNEP SAĞIR ÖDÜL ALDI

Ülkemizde bulunan mültecilerin psikolojik durumlarını ortaya koyma adına yapılan ilk çalışması ile düzenlenen özel toplantıya konuşmacı olarak katılan Sağır, 'Kanad

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ZEYNEP SAĞIR ÖDÜL ALDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemizde bulunan mültecilerin psikolojik durumlarını ortaya koyma adına yapılan ilk çalışması ile düzenlenen özel toplantıya konuşmacı olarak katılan Sağır, “Kanada-Ottawa'da Sosyal Psikologların düzenlediği, mülteciler üzerine yapılan bir toplantıya dünyadan sadece 4 doktora ya da post-doktora öğrencisinin katılabileceği duyurulmuştu. 29-30 Kasım 2016'da düzenlenmiş olan toplantıya ben de başvurdum. Çok şükür ki dünyadaki dört öğrenciden biri olarak toplantıya katılma şansını elde ettim. Çalışma alanım için önemli olan bu toplantıya katılabilmem hem akademik hem de insani olarak pek çok düşünce ve araştırmamı dile getirmeme vesile oldu. 
Ülkemiz, mültecilik konusunda büyük bir misafirperverlik sergilemekte ve yaklaşık 3.5 milyon mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. Fakat mültecilik üzerine çalışmaya başladığım 2012'de henüz bir çalışma bulunmamaktaydı. Yüksek lisansımı Marmara Üniversitesi Din Psikolojisi departmanında, Kilis'te şehir merkezinde yaşayan 553 mülteci üzerinde gerçekleştirdim. Bu çalışma ülkemizde bulunan mültecilerin psikolojik durumlarını ortaya koymada yapılan ilk çalışma özelliğini taşımaktaydı. Akabinde Ankara'da İslam İşbirliği Teşkilatı ve Başbakanlığın ortaklaşa düzenlediği "Workshop on Syrian Refugees: Prospects and Chdigerenges" konulu çalıştaya davet edildim. Halihazır da ise doktora çalışmalarımı yapmak için 35. madde ile görevlendirildiğim İstanbul Üniversitesi'nde "Suriyeli Kadın Mültecilerde Kültürel Uyum, Ruh Sağlığı ve Din" konulu doktora çalışmasına devam etmekteyim. 2014-2015 eğitim öğretim yılında başladığım doktora tezinde ders dönemim ve alan araştırmasını tamamlamış bulunmaktayım. Bu araştırmada Kilis, Gaziantep, Konya ve İstanbul illerinde 2000 Suriyeli Mülteci ile görüşülmüş ve anket çalışması yapılmış, toplamda 100 katılımcıyla da derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Söz konusu tez çalışmaları gereği Kanada-Ottawa'da gerçekleştirilen toplantıya 4 doktora öğrencisinden biri olabilmek adına başvurmuştum. Nihayetinde kabul aldım ve $1000 ile de ödüllendirildim. Burada yüksek lisans çalışmamı Study 1 olarak henüz devam etmekte olan doktora çalışmamın ise sadece tanıtımını Study 2 olarak anlattım. Orada 10 farklı ülkeden 22 konuşmacı hazır bulunmaktaydı. Konuşmam sonunda çok olumlu dönüşler aldım. Ülkemiz adına daha iyi çalışmalar sunmak için her daim desteğini yanında htiğim Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ hocama ve İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Gıyasettin Arslan hocama şükranlarımı sunuyorum” dedi.