Anayasaya Değil Uygulamaya Tepki
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un tüm siyasi partileri ziyaret edip görüşlerini aldığı Yeni Anayasa tartışmaları sürerken Asal Araştırma tarafından 26 ili kapsayan bir araştırma yapılmış.
Ankette vatandaşlara "Sizce yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç var mı?" sorusu yöneltilmiş.
Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 58,3'ü "Evet" dedi. Yüzde 41,7'lik kesim ise "Hayır" şeklinde görüş bildirmiş.
Ankette yeni bir anayasaya ihtiyaç var diyenlerin önemli bir kısmı, hala 12 Eylül askeri vesayetinin izlerini taşıyan anayasanın modern hukuk normları ve insan haklarına uygun hale getirilmesini istediği için bu yönde görüş bildirmiş.
Hayır diyen yüzde 41’lik kesim ise yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğuna inandığı halde yeni yapılacak anayasaya kurumların uymayacağı endişesiyle olacak ki “gerek yok” demişler.
Aslında anketteki “hayır” anayasa için değil. Bugünlerde sıklıkla yaşandığı ve birçok örneği olduğu gibi kurum ve kuruluşların anayasaya aykırı icraatlar yapması ve bunu Anayasaya Mahkemesi Başkanı sıklıkla ve değişik örneklerle dile getirdiği halde ciddiye alınmaması.
Anayasa mahkemesinin meşruluğunun ve kapatılmasının tartışıldığı bir zaman diliminde yeni bir anayasa çalışması değerli ve anlamlı bir adım ve çalışma ancak bazı hukuk kademelerinin anayasaya muhalif adım ve kararları bu konuda da toplumda bir ümitsizlik oluşturmuş durumda.
TBMM Başkan Numan Kurtulmuş’un bu günlerde tüm partileri ziyaret ederek onların da desteğini almaya çalıştığı yeni anayasa konusu bir süre sonra ortaya çıkan fikir ayrılığı ve uygulamadaki aksaklıklar sebebiyle rafa kaldırılacak ve bir yeni anayasa maceramız daha son bulacak.