ANAYASA İÇİN REFERANDUM
Ülkenin sivil bir Anayasaya kavuşması konusunda bütün siyasi parti sözcülerinin beyanlarına rağmen üzerinde uzlaşılabilecek bir anayasa taslağı ortaya çıkmaması
Ülkenin sivil bir Anayasaya kavuşması konusunda bütün siyasi parti sözcülerinin beyanlarına rağmen üzerinde uzlaşılabilecek bir anayasa taslağı ortaya çıkmaması sebebiyle yapılacak bir anayasanın referandumla halka sorulması gündeme geldi.
PARTİLER BAŞARAMADI İŞ HALKA DÜŞTÜ
Geçtiğimiz yasama dönemlerinde mecliste parti temsilcilerinden oluşan “Anayasa Uzlaşma Komisyonları” uzun süre yeni bir anayasa yapma yerine 50 madde üzerinde değişiklik çalışması yapmış ancak toplantılardan net bir sonuç çıkmadığı gibi bazı partiler komisyonlardan temsilcilerini geri çekmişti.
ÖNERİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşünde uçağında medya mensuplarına konuştu. Erdoğan'ın gündeminde yine başkanlık sistemi vardı. Erdoğan, "Çift başlılığı ortadan kaldırmak lazım. Aksi takdirde, birbirinizi ne kadar sevseniz de, geçmişte ne kadar beraber olsanız da, zaman zaman sıkıntılar olabilir" dedi.
“HÜKÜMETİN GÜCÜ YETMİYOR”
Katar dönüşü uçakta gazetecilerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemi tartışmalarına değindi. "Bu hususta, anayasa değişikliği yapılsa bile, değişiklik referanduma götürülmeli" diyen Erdoğan şöyle devam etti:
"Başkanlık sistemine hükümet programında yer verilmiş vaziyette. Şu anda tabii ki hükümetin gücü tek başına buna müsait değil. Ama bu, parlamentodaki diğer partilerin desteği ya da anayasa değişikliği için referanduma destek vermeleri halinde, pekâlâ mümkün olabilir. Bu hususta, anayasa değişikliği yapılsa bile, değişiklik referanduma götürülmeli. Zira parlamento bunu başarsa bile işin asıl sahibi millettir."dedi.
“ÇİFT BAŞLILIĞI YOK ETMEK GEREK”
Cumhurbaşkanı, "Başkanlık sistemi konusunda parlamentoda bir konsensüs sağlanamadığı takdirde, partili cumhurbaşkanlığı sayesinde Türkiye mevcut yapısal tıkanıklığını aşabilir mi? sorusuna da şöyle yanıt verdi:
"Tabii ki aşar. Zaten bu konuyu gündeme getirmiş olmamın sebebi de, o tıkanıklığın bu yöntemle de aşılabileceğine inanmamdan kaynaklanıyor. Çift başlılığı ortadan kaldırmak lazım. Aksi takdirde, birbirinizi ne kadar sevseniz de, geçmişte ne kadar beraber olsanız da, zaman zaman sıkıntılar söz konusu olabilir. Ama partili cumhurbaşkanlığı olduğu zaman, Fransa'daki sistemin farklı bir versiyonu söz konusu olacak demektir. Bunun da ayrı bir güç katabileceğini düşünüyorum."
ELAZIĞ HALKI NE DÜŞÜNÜYOR?
Yeni ve sivil bir anayasa yapılmasının artık kaçınılmaz olduğunu, askeri darbe ürünü olan ve halk yerine sistemi kutsayan anlayışın değişmesi için yeni meclise büyük görev düştüğünü belirten Elazığlılar, bu konuda muhalefet partilerini de görev düştüğünü belirtiyorlar.
BAŞKANLIK SİSTEMİ İZAHA MUHTAÇ
Yeni anayasa konusunda net olan Elazığ halkı, Başkanlık sistemi konusunda çok da bilgi sahibi olmadıklarını, hükümet üyelerinin de nasıl bir başkanlık sistemi düşündüklerini kamuoyuna net bir şekilde açıklamadıklarını belirtiyorlar.
Dünya üzerinde birçok farklı uygulamaları olan Başkanlık sistemi hakkında değişik yorumlar ve değerlendirmeler dinlediklerini belirten Elazığlılar, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere başkanlık sisteminin gelmesini isteyen siyasiler ya da STK’ların Türkiye için düşünülen başkanlık sistemini tüm detayları ile halka izah etmeleri gerektiği görüşünde birleşiyorlar.