Anavatanı Baskil

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'nin Iğdır ziyaretinde söylediği 'Kayısı ile ilgili hep Malatya ve Elazığ arasında bir çekişme olurdu ama görünüyor ki artık Iğdır da bu işte iddiasını ortaya koymuş durumda' cümlesini tiye alarak 'buna Elazığlılar bile güler' manşetiyle Elazığ'ı kayısı üretiminde yok sayan Malatya basınına tepki yağıyor.

Anavatanı Baskil
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Baskil ilçemiz başta olmak üzere şehrimizin dört bir yanında üretilerek piyasaya satılan, sektörün öncüleri tarafından dünyaya pazarlanan kayısı üretimimiz, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından takdir edilirken Malatya basınının bunu görmezden gelmesi ve hatta tiye almasına ilimizden büyük tepki var.

Malatyasanalhaber sitesinde “Elazığ Malatya arasında çekişme varmış, Iğdır'da iddialıymış!” başlıklı yazı hem ilimizin kayısı üretim potansiyeli hem de en güzel kayısıların Baskil yöresinde yetişme gerçeğine gölge düşürmeye yönelik bir algı yönetimi olarak yorumlandı.

BAKANIN TESPİTİ RAHATSIZ ETTİ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Iğdır’da Melekli beldesinde vatandaşlarla birlikte kayısı hasadı gerçekleştirdi.

Iğdır’da bir dizi incelemelerde bulunmak üzere gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Melekli Beldesi’nde bulunan kayısı bahçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Burada vatandaşlara seslenen Pakdemirli, ardından eline aldığı sepetle kayısı topladı.

Kayısı bahçesinde çiftçilerle ve üreticilerle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 

“Kayısı ile ilgili hep Malatya ve Elazığ arasında bir çekişme olurdu ama görünüyor ki artık Iğdır'da bu işte iddiasını ortaya koymuş durumda.” Açıklamasında bulunmuş ve Elazığ’ın ülkemizin en önemli kayısı üreten illerden biri olduğunu ve bu konuda Malatya  ile yarıştığı gerçeğini ortaya koymuştu.

MALATYA’NIN KAYISISI DA BASKİL’DEN
Bakan Pakdemirli’nin reel göstergeler ve üretim değerlerini baz alarak ifade ettiği kayısı üretiminde Elazığ’ın payı ve fonksiyonunu ortaya koymasından rahatsız olan malatyasanalhaber adlı haber sitesi haberi aynen vermekle birlikte “Buna Elazığlılar bile güler. Elazığ-Malatya arasında çekişme varmış, Iğdır'da iddialıymış!” şeklinde manşet atması, hem resmi rakamları hem de reel gerçekleri yok saymak ve Elazığ’ın kayısı üretimini görmezden gelmek olarak yorumlandı.

Kayısının Malatya tarafından markalaştırılmış bir ürün olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, marka değeri taşıyan kayısıların büyük bir bölümünün Baskil yöresinin kayısıları olduğunu ifade ediyorlar.

Baskil ve Elazığ yöresinin kayısılarını alan Malatyalı tüccarların bunu Malatya kayısısı markası ile dünyaya pazarlamalarına da çok itirazları olmadığını belirten üreticiler, “Bu gerçeğe rağmen bari bizi yok saymasınlar” cümlesini ifade ettiler.

ANAVATANI BASKİL
Elazığ’da ticari anlamda sadece Baskil’de kayısı üretimi yapıldığını, dünyadaki kayısı ihtiyacının yüzde 7’sinin Elazığ’ın Baskil ilçesinin  karşıladığını ifade eden Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat ise şunları söyledi: “Bu ciddi bir rakamdır. Kayısının başkenti Malatya olabilir ama anavatanı Baskil’dir. Aroma ve kalite yönünden de Baskil kayısısı ilk sıradadır. Malatya’nın 12 ilçesinde kayısı üretimi yapılırken Elazığ’da sadece 1 ilçede, Baskil’de kayısı üretimi yapılmaktadır. Aroma yönünden de Malatya’da bile en çok satılan kayısı, Baskil Kayısısıdır ki bunu Malatyalı kayısı esnafı da çok yakından bilmektedir. Malatya’nın da tabi ki ciddi bir kayısı rekoltesi bulunmaktadır ama bunu rekolte olarak Elazığ ile kıyaslamak yanlış olacaktır çünkü Elazığ’da sadece bir ilçede kayısı üretimi yapılırken Malatya’da neredeyse tüm ilçelerde kayısı üretimi yapılmaktadır.

BİZ CİDDİYİZ!
Malatya Basınının “Buna Elazığlılar bile güler” dediği ve ilimiz kayısı üretimiyle alay eder tavrının çok yanlış olduğuna dikkat çeken kayısı üreticileri; “Gerçek olan bir üretim ve pazardaki payımız konusunda ciddiyiz ve bunda gülünecek bir şey bulamıyoruz. Malatyalılar bile Baskil kayısısı tüketiyor ve özellikle bu yörenin kayısısını tercih ediyorsa biz yaptığımız işten gurur duyuyoruz ve ciddiyetle bu üretimimize devam edeceğiz” diyorlar.