Zihniyet Değişmeli, Zihniyet

Pandemi sonrası dünya genelinde gıdada yaşanan sorunlar ve hızla artan fiyatlar konusunda en büyük görevin Tarım ve Orman Bakanlığına düşmesine rağmen Bakan Pakdemirli'nin bunu görecek ve harekete geçecek adımları atmadığını ve  vizyonunun  olmadığını dile getirmiş ve değişmesi gereken ilk bakanın Tarım Bakanı olduğunu defeatle dile getirmiştik.

Nihayet beklenen değişim yaşandı ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli görevden alınarak yerine Vahit Kirişci getirildi.

Geç de olsa yapılan bu değişim elbette önemli. Yeni Bakan Vahit Kirişci, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni bitiren, Yüksek lisansını Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nde, doktorasını İngiltere Cranfield Üniversitesi'nde tamamlayan ve uzun süre bakanlık teşkilatlarında teknik eleman olarak çalışan hem mektepli hem de alaylı bir isim.

Birçok sivil toplum kuruluşunda yönetici ve 22. Dönem ile 23.Dönem tarımın ve üretimin merkezi Adana ilinden milletvekili seçilen, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanlığı yapan önemli bir isim.
Yeni bakan, hem sahayı hem sektörü hem de bilimsel çalışmaları iyi biliyor olması önemli bir avantaj ama asıl sorun, gıda üretimi ve üretilen ürünlerin tarladaki fiyatının beş katıyla tüketiciye sunulması.

Bakan Kirişci'nin, üretici ile tüketici arasındaki tüm aracıları çıkartacak ve özellikle rant çemberini kırarak ‘Hal Yasası'nı çıkarması gerekiyor.

Birileri elbette isyan edecek ve Bakanı yıpratmaya çalışacaklar. Ama bu konuda artık güçlü bir irade ortaya koyup karşı gelmelere ve tepkilere rağmen, hem halkın hem de üreticilerin lehine bu yasanın çıkarılması lazım.

Bu yapılmadığı, üreticilerin mazot, gübre, tohum gibi girdi kalemlerindeki artışların aşağı çekilmediği ve köylülerin şu an için düşündükleri “ekmeksek daha kardayız” düşüncesini yıkarak herkesin ekip biçmek için seferber edecek önlemler ve kararlar alınmadığı sürece bakanın değişmesinin çok da bir önemi olmayacak.

Tarım ve hayvancılık, artık bakan değişikliği ile geçiştirilecek bir mesele olmaktan çıkmış, yarınların en stratejik alanı haline gelmiştir. Bu sebeple bakan değil toptan zihniyet değişimi ve dönüşümüne ihtiyaç var.

Bakmadan Geçme