Zayıflamada İthal Yerine Besin Değeri Yüksek Yerli Alternatif

Nisa Yılmaz/ Son zamanlarda sıkça medyada yer alan chia ve kinoa tohumlarının çok iyi bir zayıflatıcı olduğu söyleniyor

TAKİP ET
Nisa Yılmaz/ Son zamanlarda sıkça medyada yer alan chia ve kinoa tohumlarının çok iyi bir zayıflatıcı olduğu söyleniyor. Beslenme ve diyet uzmanları, bu besinlerin kilo vermede pek etkili olmadığını, aksine aşırı tüketiminin vücuda zararlı olduğunu söylüyor.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kilo problemi yaşayan ya da yaşadığını düşünen insanlarda hızlı kilo verme isteği artıyor. Chia tohumu ve kinoa gibi besinlerin kilo vermede çok iyi olduğu söyleniyor. Diyetisyenler ise hiçbir besinin tek başına tüketimi ile zayıflatma özelliğinin bulunmadığını söylüyor.

Chia Tohumunu, içerdiği lif içeriğinden dolayı iştah kapattığını ve bu şekilde kilo vermeye yardımcı olduğu söyleniyor. Oysa yapılan bir ABD' de yapılan bir araştırmaya göre sağlıklı bir bireyin günlük olarak 50 gramdan 3 ay boyunca chia tohumu tüketmesi sonucu metabolizmasında bir değişim meydana gelmediği söyleniyor.

Uzmanlar tıpkı chia tohumu gibi kinoanın da abartıldığını söyleyerek, bulgura benzeyen bu besinin, besin değeri bulgura göre daha düşük olduğunu ve kinoa yerine bulgurun tercih edilebileceğini söylüyor. İthal kinoa ile bulguru karşılaştıracak olursak, bulgurun tok tutucu, lif kaynağı ve yüksek besin değeri ve uygun fiyatlı olması nedeniyle tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Bulgurun yağ oranı ise kinoaya göre daha düşük.

Diyetisyenler, chia tohumu ve kinoanın vücutta sadece su ve kas kaybına neden olduğunu, bu nedenle verilen kiloların kısa süre içerisinde tekrar geri alınabileceği konusunda uyarıyor. İthal ürünlerin tüketimi yerine, ülkemizde ki zengin besin değerine sahip olan yiyeceklerin tüketimini öneren diyetisyenler, yerli ürünlerin fiyat açısından da uygun olduğunu ve tüketiciye avantaj sağladığını söylüyor. Lif ve protein içeriğince zengin olduğu ve yağ yakıcı özelliği olduğu söylenen kinoa ve yerli alternatifi olan bulgurun besin değeri karşılaştırması:

(kcal)

Bulgur – 338

Kinoa – 334

Karbonhidrat (g)

Bulgur – 70. 2

Kinoa – 50.83

Protein (g)

Bulgur – 12. 2

Kinoa – 13. 67

Yağ (g)

Bulgur – 0. 86

Kinoa – 7. 33

Lif (g)

Bulgur – 8. 2

Kinoa – 5. 1

Bakmadan Geçme