Zam Sınırı Kalktı! Elazığ'da Zam Neye Göre Yapılacak!
Fahiş kira artışlarını önlemek amacıyla uygulanan yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Peki Yeni Dönemde Kira Artış Oranı Ne Olacak? İşte detaylar…
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Yüzde 25 sınırlaması ile kira artışının enflasyonun altında kalması nedeniyle mal sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar olmuştu.
Birçoğu davaya dönerken, arabulucuya gidenler de olmuştu. Davalarda tahliye kararı çıktığı gibi yeni kira tespitine yönelik kararlar da çıktı. 5 yıl ve üzeri sözleşme süresi bulunan kiracı ve mal sahibi tarafında kira tespit davaları söz konusu oldu" diye belirtti. Bu süreyi aşanlar için doğrudan tahliyeye ilişkin davalar oldu.
Arabuluculuk sistemi ile nispeten bazı anlaşmalar sağlansa da anlaşma sağlanamayan durumlarda dava süreçleri devam etti. Sulh hukuk mahkemelerinde davalar önemli bir yer kaplamaya devam ediyor.
EV SAHİPLERİ TÜFE’NİN ÜZERİNDE ZAM YAPABİLİR Mİ?
Ev sahipleri, TÜFE ortalamasının üzerinde bir zam talep edemezler. Milliyet'in haberine göre Özelmacıklı, “Hukuken böyle bir hakları yok. Kira artışı yılda bir kez yapılabilir ve TÜFE’nin üzerinde zam istenemez” dedi. Ancak, kiracı ve ev sahibi arasında karşılıklı anlaşma ile farklı bir zam oranı belirlenebilir.
KİRA ARTIŞ ORANI 3 TEMMUZ’DA MI BELLİ OLACAK?
12 aylık TÜFE ortalaması Mayıs ayında %62,51 olarak açıklandı. Haziran ayı verisi ise 3 Temmuz tarihinde açıklanacak. Artışlar bir önceki ayın TÜFE ortalaması üzerinden yapılacak. Yeni dönemde kira kontratlarında daha düşük bir rakam yazmıyorsa, üst sınır artık TÜFE’nin son 12 aylık ortalaması şekli ile belirlenecektir. Eğer sözleşmedeki kira kontratı yenileme tarihi 1 Temmuz ise %25 üzerinden zam uygulanacak. Kontrat 5 Temmuz’da yapıldıysa, Temmuz ayına kadar son 12 aylık TÜFE’nin ortalaması uygulanacak. Bu oran da 3 Temmuz’da açıklanacak olan TÜFE oranıdır.
KİRACI VE EV SAHİBİ SABİT ZAM BELİRLEYEBİLİR Mİ?
Kiracı ve ev sahibi, karşılıklı anlaşarak sabit bir zam oranı belirleyebilirler. Özelmacıklı, "Diyelim ki %50 oranında belirlenmiş olsun, TÜFE %60 çıksa bile aralarında belirledikleri %50 oranı geçerlidir. Kira kontratında ne yazıldığı önemlidir. ‘Kira kontratı TÜFE ortalamasına göre yapılacaktır’ deniliyorsa bu zaten TÜFE oranında yapılır. Belli bir sınır belirtildiyse TÜFE’den fazla olmadığı müddetçe sözleşmedeki madde geçerlidir. Diyelim ki sözleşmede sabit %70 artırılacaktır denildi. Ancak TÜFE’nin 12 aylık ortalaması %62,50 çıktı. Bu durumda %62,50 oranında artış yapılır yani kiracı lehine bir artış yapılmış olur" dedi.