Z Kuşağı Bildiğimiz Gibi Değil

Bazı kesimlerin 'Z Kuşağı' nitelemesiyle tarif ettiği toplumsal sorunlardan uzak ve bohem hayatı sürdüğü, milli-manevi bağlarından kopuk olduğu iddiası, bilimsel olarak çürütüldü.

TAKİP ET

Global Akademi'den Prof. Dr. Mustafa Aydın'ın öncülüğünde hazırlanan “Türkiye Eğilimleri-2022 Kantitatif Araştırma Raporu”ndan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Önceden hazırlanmış soru formuna bağlı yüz yüze görüşmeler neticesinde 26 şehrin (İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Manisa, Tekirdağ, Balıkesir, Adana, Antalya, Hatay, Zonguldak, Samsun, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Bitlis, Erzurum, Ağrı) kent merkezinde ikamet eden 1.000 kişi ile yapılan görüşmelerle hazırlanan raporda, “Z Kuşağı”nın siyasi eğilimine ilişkin dikkat çeken veriler yer aldı.

3 Kasım-12 Aralık 2022 tarihleri arasında saha çalışması olarak yapılan “Türkiye Eğilimleri” raporunda “Yaşa Göre Türk Halkının Siyasi Yelpazedeki Yeri” çalışmasına, Z kuşağı olarak nitelendirilen 18-24 yaş aralığındaki gençlerin cevapları damga vurdu.

2023 seçimlerinde ilk kez oy kullanacakların da yer aldığı 18-24 yaş aralığındaki gruba yöneltilen “Siyasi Kimlik” sorusuna verilen cevaplara göre, “Z Kuşağı”nın en büyük siyasi görüşü 23,1 ile “Milliyetçi”. Gençlerin 2'inci en yüksek siyasi görüşü %20,8 ile “Muhafazakar”. Bu yaştakilerin en fazla 3'üncü siyasi kimliği %17,1 ile “Siyasal İslamcı”

Raporda, 18-24 yaşındakilerin siyasi kimlik olarak “Kemalist” tercihi %11,5 olarak ölçüldü. Kendisini “Sosyal Demokrat” olarak tarif edenler %5,4 oranında. “Ulusalcı” ve “Liberal” gençlerin miktarı da %5,4 olarak kayıtlara geçti.

Global Akademi'nin Türkiye Eğilimleri Raporu'nda %3,1 “Sosyalist”, %2,3 "Ülkücü" cevapları verildi. Siyasi görüş olarak tercihte bulunmayıp “Apolitik” olduğunu söyleyen gençlerin oranı %2,3 olarak ölçülen, %3,1'lik kesim cevap vermedi.

Araştırma Raporu, yeni neslin siyasi eğiliminin hangi yönde olduğunu gözler önüne serdi. Buna göre;

18-24 yaş aralığında kendisini “Muhafazakar”, “Milliyetçi”, “Siyasal İslamcı”, “Ülkücü” olarak tanımlayanların oranı %63,3.

Bu araştırmayı bilimsel ve önemli gördük. Zira bir akademisyen kontrolünde yapılmış bir araştırma. Bu araştırmada gösterdi ki gençlerin günahını almışız. Onların toplumsal konulara, ülke ve memleket mesellerine duyarsız olduğunu sanmışız. Oysa gençler, vatan ve bayrak konusunda oldukça duyarlı ve hassas.

Zira bu milletin mayası ve ruhu Sultan Alparslan, Fatih Sultan Mehmet'in idealleri ve hedefleri ile yoğrulmuş.

Bunun en son örneğini 15 Temmuzda yaşadık. Bizlerin duyarsız ve umarsız olarak gördüğü gençler, bir an bile tereddüt etmeden tankın önüne yattılar hainlerin önünde set oldular ve bayrağın inmesine engel oldular.

Son söz biz orta kuşağa gelsin. Gençleri, kılık-kıyafet, konuşma tarzı ve davranışlarıyla değerlendirip ötekileştirmeyin. Hele hele onları dışlayan ve adam yerine koymayan bir üsluptan uzak durun. Bilin ki gençlerimiz bizden daha duyarlı, daha anlayışlı ve daha vatansever.

Bakmadan Geçme