YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SÜRECİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Başak Meral GÜNDÜZ/ Özel Röportaj: Elazığ Bahçeşehir Koleji Lise Müdürü Akın Özcan, gazetemize YKS süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

TAKİP ET
YKS'DE OKUDUĞUNUZ LİSE ÖNEMLİ Mİ?



YKS'de öğrencinin eğitim gördüğü lise, onun başarısını birçok alanda belirlemektedir. Konuların anlatılması ve öğrencinin müfredata uygun yetiştirilmesi, öğrencinin sınıfta anlamadığı konuların bireysel ya da grup çalışmalarıyla tekrar edilmesi, disiplinli ders ve çalışma ortamı, alanında uzman öğretmenler, okul başarı puanı gibi etkenler öğrencinin okul seçerken dikkatli davranmasını gerektirmektedir.



YKS'YE HAZIRLANMA SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLAR VE NASIL DEVAM EDER?



YKS'ye hazırlanma süreci Lise 1'e başladığımız ilk gün başlar. Çünkü TYT sınavının %60'ını Lise 1 konuları oluşturur. Öğrenci bir yandan ilerlerken bir yandan da önceki yılların konularını sık sık tekrar etmeli, yeni konular öğrenirken eski konuları da unutmamalıdır.

YKS 4 yılın teorik bilgisini ölçmesinin yanında süreyi kullanabilme, analitik düşünebilme, sayısal ve sözel mantık kullanabilme becerilerini de ölçmektedir. Bunun için öğrenciler hem 4 yılın konularına hakim olmalı, hem pratik soru çözmeli, hem hızlı okumalı, hem de konsantrasyonlarını yüksek tutmak için çalışmalıdırlar.



YKS'DE ÇOK YAPILAN HATALAR NELERDİR?



En başta kendilerinin değil başkalarının çalışma ve sınav yöntemlerini uygulamaları, uzmanların değil kulaktan dolma bilgilerin peşinden koşmalarıdır. Hedef kavramını doğru koymamak da önemli bir hatadır. Kendisine uygun kaynakları değil arkadaşlarının çalıştığı kaynakları seçmek, plansız programsız çalışmak, sadece eksik olan ders ve konulara yoğun çalışmak, sürekli sınav hakkında olumsuz sohbetlere girmek, konuları çabuk bitirmeye çalışmak, çözemediği soruları çözdürmeden yarım kitap bitirmek öğrencilerin başlıca yaptığı hatalardandır.



YKS'DE TERCİH SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?



En başta tercih konusunda uzman birinden teknik bilgi alınmalı. Tercihler de puanlara göre değil başarı sıralamalarına göre yapılmalıdır. Öğrenci tercih yaparken şu sıralamaya göre liste oluşturmalıdır; meslek, il ve en son üniversite. Bazı öğrenciler sırf o üniversitede okumak için kendine hiç uymayan veya iş imkanı olmayan bölümleri tercih etmektedir. Tercih sürecinde ailenin fikirlerini ve ekonomik durumunu da dikkate almak gerekmektedir.



MESLEK SEÇİMİ NEDEN ÇOK ÖNEMLİDİR?



Çünkü gencin hayatının kalan kısmını meslek seçimi ve tercihleri belirliyor. Seçilen mesleğin bireysel özellikleri, iş imkanı ve kariyer ilerlemesi, çalışma ortamı, maaş durumu gibi etkenler gencin meslek seçerken dikkatli davranmasını gerektiriyor.

 

Tüm öğrenciler doktor veya diş hekimi olacak diye bir kural yok. İnsan mutlu, başarılı, faydalı olabileceği mesleği tercih etmelidir. Bu konuda hem kendileri araştırma yapmalı, hem öğretmenlerine danışmalı, hem de düşündüğü mesleği yapan birkaç kişi ile sohbet etmelidir. Mesleği sadece maaş olarak değil, kendisine uyup uymadığını ve o meslekte ne kadar ilerleyip topluma nasıl faydalar sunabileceğini de araştırmalıdır.  

Bakmadan Geçme