YRP istifaları ne anlama geliyor?
31 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti'den müracaatı olduğu halde aday gösterilmeyen birçok Ak Partili, farklı partilerden aday oldular ve birçoğu da seçimleri kazanarak Belediye başkanı seçildiler.
İlimizde birçok Ak Partili aday adayı tercihini YRP'den yana kullanırken Kovancılar Belediye Başkanı Vahap Gök ise BBP'den yana kullandı.
Seçimler yapıldı ve Ak Partinin aday göstermediği, geçtiğimiz gün Kanal Fırat televizyonunda Gündem Programında usta gazeteci Zeki Akbıyık'ın sorularını büyük bir samimiyetle yanıtlayan Ak Parti eski Milletvekili Zülfü Demirbağ'ı da açıkça “yanlış yapıldı” diyerek aday gösterilmeyen isimler belediye başkanı seçildi.
Demirbağ'ın bu örnekleri ilçe ve belde ismi de vererek somutlaştırması, hatta Palu için; “benim 2019'da gösterdiğim aday için diğer vekiller bile ilçeye gelip çalışmadığı halde seçimi kazanmamıza rağmen, 2024 seçimlerinde 3 bakan Palu'ya geldi ancak seçim yine kaybedildi” diyerek yapılan tercihlerin yanlışlığına dikkat çekti.
31 Mart seçimlerinde YRP'den seçilen Belediye başkanlarının istifa edip Ak Partiye göz kırpması, belli ki maddi sıkıntılardan, borçlardan ve daha çok hizmet getirme düşüncesinden kaynaklanıyor.
Elazığ'da YRP'nin kazandığı Palu, Alacakaya ve Sivrice ilçesi var. Kovancıları da eski Ak parti ilçe başkanı ve ismi 31 Mart yerel seçimlerinde Kovancılar Belediye başkanı adayı olarak sızdırılıp tepki ölçülen ancak sonradan geri çekilip farklı bir isim aday yapılan Vahap Gök de BBP'den seçimlere girmiş ve kazanmıştı.
YRP'den seçilen Bukardi Belediye Başkanı Ali Açmaz istifa etti. YRP'den seçilen Beyhan Belediye Başkanı Bayram Öztürk'ün de istifa etmesi bekleniyor. Diğer YRP'li ilçe ve belde Belediye başkalarının istifa edip etmeyeceği çok bilinmiyor ama ortada bir doku uyuşmazlığının olduğu geçtiğimiz gün YRP'den istifa eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar'ın son açıklamalarında gün yüzüne çıkmış durumda.
Bakın neler söylemiş Gülpınar; “Beni genel başkana şikayet ettiler 'bizim adamları koymuyor, teşkilatı koymuyor' diye. Madem öyle koyduk adayları. Zorla kaybettirmek için adeta. Seçimler geldi. Üstü kapalı şantajlar, tehditvari şeyler. Başka yerden sıkıntılar. İstifa ederiz modunda insanlar vardı. Sık sık ikna etme çalışıyoruz. En son bardağı taşıyan noktaya geliyorum. Bana tebligat yapılıyor, yerelden yapılıyor. 6 ilçede kongre kararı alınmış. Hayırlı olsun. Ben Urfa'da Refah Partisi'nin tek büyükşehir belediye başkanı olarak partim kongre kararı almışsa, hangi 6 ilçe ise, büyükşehir belediye başkanı en azından nezaketen sormaya gerek yok muydu? Ben de 'tamam' dedim. Ben AK Parti'de neyin mücadelesini yaptım. Aynı şeyi karşımda bulunca oturup, bunlarla mücadele edemem. Maaşları nasıl ödeyeceğim gibi düşünürken oturup bunlarla mı uğraşayım? AK Parti'de de zaman zaman bu düşünceler vardı, yukarıyı da bu şekilde yanıltıyorlardı. Ben hiçbir pazarlığa girmem, bir şey talep de etmem. Kongre yapılırken birinin gelip de '6 ilçede kongre kararı aldık' diye tebligat gibi sunması, görüşümüzün alınması siyaset anlayışıma uygun değil. AK Parti'den ayrılma sebebinin benzeri burada cereyan etti. O zaman niye AK Parti'yi niye bıraktım ki?”
Bu açıklamalardan da anlaşılıyor ki zoraki nikâhtan mutlu bir evlik ve yuva oluşmuyor. İki tarafın da biraz da zorunluluktan kaynaklı bir seçim ittifakı, günün sonunda aile içi tartışma hatta kavgalara kadar uzayabiliyor ve aile dağılıyor.
Tüm bu yaşananlar da gösteriyor ki, bizler bugünden sonra da sık sık YRP'den istifa haberlerini okuyup izleyeceğiz.
Elin adayıyla ya da elin partisiyle seçime gidilince ayrılık da erken ve kaçınılmaz oluyor.
YRP'li Belediye başkanlarının istifasını da anlıyoruz, bu istifaları çok da önemsemeyen ve aslına rücu etmek olarak değerlendiren YRP'lileri de anlıyoruz. Şu bir gerçek ki Ak Parti ve YRP arasındaki gidip-gelen ve yüzergezer oylar, yatağını bulamamış ve arayış içinde olan sel suları gibi duruyor.
Ya bir tufan olacak ve tüm su yollarını düzleyip yeni bir ırmak oluşacak ya da su arkları kuruyacak. Üçüncü yol yok.