YKS Tercihleri Başladı Tercihler Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Uzun yıllardır ilimizde rehber öğretmen olarak görev yapan  Kurtuluş Çakıcı tercih yapacak öğrenci ve ailelere önemli uyarılarda bulundu. 

YKS tercih kılavuzu yayınlandı. Öğrenciler tercihlerini 25 Temmuz- 2 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM AİS üzerinden gerçekleştirecek. Pratik Hafıza Eğitim Kurumlarından rehber öğretmen Kurtuluş Çakıcı tercih yapacak öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.
Çakıcı gazetemize yaptığı özel açıklamada “ Öğrenciler tercih zamanı hayatlarının karar dönemini geçiyor. Bu süreçte hem duygusal hem de mantıksal olmaya kendilerini davet ediyorum. Ailesinin sevdiklerinin de ne düşündüğünü dikkate alarak kendi kararlarını almalarını istiyorum. İnsanın hayatında iki önemli tercih var. Birincisi iş seçimi diğeri ise eş seçimidir. Hayatın iki önemli karar aşamasıdır. Bu nedenle hangi üniversitenin hangi bölümünü seçmek istiyorlarsa onu dikkatli bir şekilde araştırmaları gerekiyor” dedi.

ÖZEL ÜNİVERSİTELERİN ŞARTLARI MUTLAKA ARAŞTIRILMALI
Çakıcı “Özel üniversiteler tercih edilirken ödeme durumlarını özel şartlarına bakmaları kılavuzu çok dikkatli bir şekilde incelemeleri gerekiyor. Mutlaka bir uzmandan yardım alsınlar. Kendi başlarına yapmasınlar.
Özel koşulları kendisine uymayan bir bölüm tercih ettiklerinde ek yerleştirmede başvuru yapamayacakları gibi 2025 yılında diploma getirisi puanın % 50 düşmesi demektir. Bir puanın bile çok önemli olduğu bir sistemde öğrencinin istediği bölümü kazanma şansının imkansız hale getirir. O yüzden çok iyi araştırıp doğru karar vermeleri gerekiyor. Oldu bittiye getirip bir tercih yaparlarsa bunun bedelini öderler.

NASIL TERCİH YAPILMALI?
Öğrencileri tercihleri nasıl yapacakları konusunda tavsiyelerde bulunan Çakıcı “ ilk tercihlerini en çok istedikleri bölümden en son tercihlerini ise en az istedikleri bölüm olarak belirlenmelidir. Mutlaka yerleştirilmek istiyorsa kendi sıralamasından %50 üstünden başlayıp %50 aşağıdaki bölümleri yazmalılardır. Örneğin bir öğrenci 100 bininci olduğunu varsayalım. İlk tercihini 50 binden başlayıp son tercihini ise 150 bin hatta 200 bininci sıralamaya kadar inebilir. Tercihlerin kuralı şudur. Sistem ilk tercihten başlayıp sıradan gitmeye başlar ve adayın şartlarının tuttuğu o tercih de durur” diye konuştu.

AİLENİN EKONOMİK DURUMU GÖZÜNE ALINMALI
Çakıcı “ İl dışında üniversite okumak günümüz koşullarında ekonomik olarak çok maliyetlidir. Ailelerinin oluru ve onayı olmadan asla il dışı tercihi yapmamalılar. Tercih yaparlarsa bunun geri dönüşü yok” diye kaydetti.

İŞ BULMA OLANAKLAR ARAŞTIRILMALI

Çakıcı “Tercih ettiği okuyacağı bölümün iş bulma olanaklarını iyi araştırılmalıdır. Bitirdikten sonra nerelerde çalışır çalışamaz, staj veren kurumların sayısı, kariyer durumları, ana dal, çift ana dal, Erasmus gibi olanaklarının olup olmadığına bakılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme