Yılmaz: 'Hibelerde İlk Dört İlden Biriyiz'

Tamer Ören\Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Elazığ İl Koordinatörlüğü, kırsalda yatırım yapmak isteyen yatırımcılara destek olmaya devam ediyor. Kısa adı IPARD (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) olan yatırım programı kapsamında yatırımcılara hibe desteği sunuyor.

TAKİP ET

TKDK İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, 28 Eylül'de çağrı döneminin sona ereceğini yatırımcılara hatırlatarak hibe destekleri ve kurumun çalışmaları hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

IPARD PROGRAMI NEDİR?

IPARD programı hakkında bilgi veren TKDK İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz şunları söyledi:“Öncelikle Kurumumuzun çalışmalarını yakından takip eden ve daha fazla hemşerimize ulaşmamıza katkı veren Hakimiyet Gazetesi çalışanlarına teşekkürü bir borç biliyorum. Yaptığımız çalışmaları, yeni fırsatları her ne kadar Kurum sosyal medya hesaplarımızdan paylaşsak da, tanıtım toplantılarında ilçe ilçe köy köy anlatsak da hem görsel hem yazılı basınımızın destekleri ile daha çok kişiye ulaşmış oluyoruz. Bu da Elazığ'ımızın IPARD fonlarından daha fazla faydalanmasını sağlıyor. IPARD; Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın (IPA) Kırsal Kalkınma bileşenidir. IPARD Fonunun %75'i Avrupa Birliği tarafından, %25'i ise Ulusal Bütçeden karşılanıyor. Dolayısıyla hem Avrupa Birliği mevzuatına hem de ulusal mevzuatlara göre hazırlamış projelere destek veriyoruz.”

HANGİ SEKTÖRLERE HİBE DESTEĞİ VERİLİYOR?

TKDK olarak destek verdikleri sektörler hakkında bilgi veren Yılmaz; “Destek verdiğimiz 3 ana başlık içerisinde 16 sektörümüz bulunmakta. İlk ana başlığımız “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” olarak adlandırdığımız küçükbaş, büyükbaş besi ve süt işletmelerinin kurulmasına veya mevcut işletmelerin modernize edilmesine, kanatlı eti yetiştiriciliğinde hindi ve kaz çiftliklerinin kurulmasına veya mevcut işletmelerin modernize edilmesine, etlik tavuk yetiştiriciliği yapan işletmelerin ve yumurta üretimi yapan işletmelerin ise sadece modernize edilmesine destek veriyoruz. Bu sektörlere verdiğimiz hibe oranı yatırımcının yaşına göre ve yatırımı yaptığı bölgeye göre değişmekle birlikte %70'e kadar çıkmaktadır

BALIKÇILIK ÜRÜNLERİ VE PAZARLANMASINA DESTEK

İkinci ana sektörümüz “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması” başlığı altında süt ürünlerinin işlenmesine, kırmızı et ve kanatlı eti ürünlerinin işlenmesine, kesimhanelere, meyve sebze soğuk hava depolarının oluşturulmasına ve su ürünlerinin işlenmesine yönelik yatırımlara %50 hibe desteği sağlıyoruz. Amacımız aslında destek vererek kapasiteyi arttırdığımız İlimizdeki hayvancılık işletmelerinin katma değerli ürünlere dönüşmesini hedefliyoruz.

BİTKİ ÜRETİMLERİ DESTEKLENİYOR

Son ana başlığımız ise çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme tedbiridir. Bu kapsamda açık alanda veya seralarda yapılacak tıbbi aromatik bitki üretimini, fide ve fidan üretimini, kesme çiçek üretimini destekliyoruz. Arıcılık faaliyetleri kapsamında kovan alımını, balın işlenmesi ve paketlenmesine yönelik alınacak makine ekipmanları destekliyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş seramik üretimi, çinicilik, dokumacılık, ahşap işi, halıcılık, saraçlık gibi mikro işletmelerin kurulmasına destek veriyoruz. Katma değerli ürünler olarak değerlendirdiğimiz domates salçası, biber salçası, pekmez, orcik, pestil, turşu, marmelat, reçel, meyve sebze kurutma, bakliyat paketleme gibi işletmelerin kurulmasına destek veriyoruz. Kırsal turizm sektörüne destek veriyoruz. Kırsalda yapılacak olan 20 odayı geçmeyecek konaklama tesislerine ve yeme içme tesislerine destek veriyoruz. Alabalık üretim çiftliklerine destek veriyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarına destek veriyoruz. Bu sektörlere verdiğimiz destek oranı ise %55. Ayrıca şunu da özellikle belirtmek isterim ki bütün sektörlerde verdiğimiz hibeden bağımsız olarak ayrıca KDV muafiyeti sağlıyoruz.”

10 YILDA 585 PROJEYE 520 MİLYON DESTEK

TKDK İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, 10 yıl önce kurulan kurumlarının Elazığ ekonomisine ne kadar katkısı olduğuna dair sorumuza ise şu cevabı verdi:“Faaliyete başladığımız 2013 yılından bu zamana kadar İlimizde 585 adet proje ile sözleşme imzaladık. Bu projelere yaklaşık 520 Milyon TL Hibe ödemesi gerçekleştirdik. Bu rakamları sık sık tekrar edince artık bizlere sıradan geliyor ancak bu para şehrin ekonomisine, ticaretine, tarım ve hayvancılığına can suyu oldu. Verdiğimiz bu hibenin karşılığında İlimize yaklaşık 1 Milyar 160 Milyon TL yatırım kazandırıldı. 585 işletmemizde yaklaşık 3.500 istihdam sağlandı.”

SON 4 YILDA YAPILAN DESTEKLER

TKDK'nın son dört yılda ilimize kazandırdığı destekler hakkında sorduğumuz soruya ise Yılmaz; “Özellikle şunu belirtmek isterim Elazığ depremi, pandemi, küresel ekonomik sıkıntılar ve ardından yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlere rağmen her geçen yıl ilimize kazandırdığımız projeler ve hibe tutarları arttı. Mesela 2019 yılında 19,5 Milyon TL hibe öderken, 2020 yılında 43,2 Milyon TL, 2021 yılında 62,4 Milyon TL, 2022 yılında 95 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirdik. 2023 yılında ise bugün itibariyle 85 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirdik. Yılsonuna kadar devam eden projelere ödeyeceğimiz rakamlarla bu tutarın en 125 Milyon TL olmasını hedefliyoruz. Yani Elazığ TKDK İl Koordinatörlüğü her yıl kendi rekorunu kırarak bir önceki yıl ödediği rakamın daha fazlasını ödüyor.”

BAŞARININ SIRRI CESARET

TKDK'nın ilimize yaptığı hizmetler dolayısıyla her kesimden takdir almasındaki başarılarının altındaki sırrın ne olduğuna yönelik sorumuzu da cevaplandıran Yılmaz şunları söyledi:“Bunun sebebinin öncelikle yatırımcılarımızın cesareti olduğunu düşünüyorum. Daha sonra İlimizin gerek sayın valimizin gerekse milletvekillerimizin, ticaret ve sanayi odası başkanımızın, ticaret borsası başkanımızın, iş insanları derneklerimizin, STK'ların ve paydaş resmi kurumlarımızın vermiş olduğu destekler neticesinde olduğunu düşünüyorum. Bütün bunların yanı sıra mesai arkadaşlarımın gayretine ayrı bir parantez açmak isterim. Her hal ve şartta Elazığ'a kazandırılan her yatırımı her şeyin üzerinde gören bir ekibiz. Bu özverimiz de meyvesini veriyor ve IPARD fonlarının kullanıldığı 42 il içerisinde en fazla hibe ödemesi yapan 4. İl konumunda yer alıyoruz. Böyle bir ekibin temsilciliğini yapmaktan da gurur duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum.

13. ÇAĞRI DÖNEMİNDE SON TESLİM TARİHİ 28 EYLÜL

13. Başvuru Çağrı Dönemi sürecini başlattıklarını ifade eden TKDK İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, “Bu çağrı döneminde Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar kapsamında küçükbaş, büyükbaş besi ve süt işletmelerine, hindi ve kaz yetiştiriciliğine, etlik tavuk ve yumurta üretimi yapan işletmelere %80' e kadar destek vereceğiz. Bu sektördeki başvuruların son teslim tarihi 28 Eylül” dedi.

SÜT VE KIRMIZI ET ÜRETİCLERİ İÇİN SON MÜRACAAT TARİHİ 12 EKİM

İlimizde faaliyet gösteren süt işleme tesislerine, kırmızı et ve kanatlı eti işleme tesislerine, kesimhanelere, meyve sebze soğuk hava depolarına ve su ürünleri işleme tesislerine %60'a kadar destek vereceklerini dile getiren Yılmaz, “Bu sektördeki başvuruların son teslim tarihi ise 12 Ekim. Bu çağrıyı diğer dönemlerimizden farklı kılan en önemli özellik sadece makine ekipman alımına, proje hazırlığında faydalanılacak hizmet alımına ve görünürlük harcamalarına destek verecek olmamız. Kesinlikle yapım işi kalemlerine bu çağrıda destek verilmiyor.” dedi.

TKDK, SÜREKLİ SAHADA OLAN DUYARLI BİR KADROYLA HİZMET VERİYOR

TKDK olarak sürekli sahada olan, samimi, gayretli ve şehrinin kalkınması ve büyümesi için heyecan duyan, takım ruhuyla çalışan özverili bir kurum ve ekip olduklarına dikkat çeken Yılmaz; “Sanki yarın yeni çağrı dönemi başlayacak gibi çalıştığımızdan dolayı zamanın kısa olması bizi çok endişelendirmiyor. Son 2 aydır mevcut süt çiftliklerimizin hepsini ziyaret etmeye çalıştık. Eksiklerini ve taleplerini not aldık. Gerek daha önce kurumumuzdan destek almış olsun gerekse kendi imkanlarıyla bu tesisleri yapmış olsun bütün çiftçilere ve yatırımcılara ulaşmayı hedefledik ve TKDK olarak katkımız ne olabilir bunu anlattık. Anlatmaya da devam edeceğiz. Yalnız yatırım yapmayı düşünen vatandaşlarımızdan en büyük isteğimiz muhakkak kurumumuza uğramaları ve en doğru bilgiyi bizlerden almalarıdır” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme