YENİ YIL KAZIĞI

YENİ YILDA BİRÇOK VERGİ, HARÇ VE PİYASADAKİ ÜRÜNLERE ZAM YAPILIRKEN VATANDAŞIN OMZUNA YENİ BİR YÜK DAHA BİNDİ. 1 OCAK 2020 TARİHİNDEN İTİBAREN BİNALARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU GETİRİLMESİNE HER KESİMDEN TEPKİ YAĞIYOR

TAKİP ET
                  2020 yılına girişimizle birlikte milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeni düzenlemeler de hayata geçecek. Yeni yılda Türkiye ilk kez değerli konut, konaklama ve dijital hizmet vergileriyle tanışacak. Bunun yanında birçok değişiklik de 1 Ocak'tan itibaren hayatımıza girdi.

Türkiye yeni yıla girerken milyonlarca vatandaşın hayatını değiştirecek düzenlemeler devreye girecek. Bazı uygulamalar hayatımızı kolaylaştırırken bazı uygulamalar ise belki de maddi külfet olacak.

Peki, yeni yılda bizi hangi değişiklikler bekliyor? Tapuda devir işlemleri kolaylaşacak. Esnaf için işsizlik fonu kurulacak. Konutta gerçek değer dönemi başlayacak. Kayıt dışını önlemek için e-fatura, e-irsaliye dönemi devreye girecek. Yargı sisteminde yeniliğe gidilecek. Noterde kredi kartı geçecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğe göre yeni yılda pasaport, ehliyet harcı, trafik cezaları, yurt dışından getirilen cep telefonları için ödenen ücretler 2020'de yüzde 22,58 oranında artacak.

Bu yeniliklerle birlikte vatandaşın en çok tepki duyduğu uygulama ise 'Enerji Kimlik Belgesi' olmayan binanın alım, satım ve kiralama işlemlerinin yapılamayacak olması.

VATANDAŞA KÜLFET

Tüm binaların almak zorunda olduğu Enerji Kimlik Belgesi, binaların mevcut konumunun özelliklerini yansıtan bir resmi evrak olmakla birlikte bu belge olmadan ne satış ne de kiralama yapmanız mümkün olmuyor. Bu belgeyi alabilmeniz için de hem bir yığın mevzuatla uğraşmanın hem de ücret ödemeniz gerekiyor.

Enerji Kimlik Belgesi ödemesini yapmayan konut sahipleri, sahip oldukları konutların satışını yapamayacağı gibi binalarını kiraya da veremeyecek.

EKB NEDİR?

Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgilere göre hazırlanan,  10 yıl geçerliliği bulunan ve vatandaşta büyük tepki uyandıran Enerji Kimlik Belgesi, Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binalar için alınması zorunlu hale getirildi.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) başvuruları için ise son tarih olarak 1 Ocak 2020 tarihi belirlendi. Bu hafta içerisinde Enerji Kimlik Belgesi başvurusunda bulunmayan vatandaşlar sahip oldukları konutların satışını yapamayacak ve kiraya veremeyecek.

HANGİ BİNALAR İÇİN ZORUNLU?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği' kapsamında, mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınması zorunlu hale getirilen bu belgede, yapıların enerji sınıfı A,B,C,D,E,F,G olarak gösteriliyor. A sınıfı belgeler en verimli, G sınıfı belgeler ise en düşük verimli seviyeyi belirtecek.

EKB GEREKMEYEN BİNALAR

Sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, yapımı üzerinden iki yıldan az süre geçmiş binalar ile toplam kullanım alanı 50 metrekare ve daha az olan binaların EKB alması gerekmeyecek.

Münferit olarak yapılan sera ve atölyeler, içinde soğutma ve ısıtma sistemi kullanılmayan cephanelik, depo ve ahır gibi alanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait binalara EKB alınmayacak.

KİMLER YETKİLİ?

Bina sahipleri ve yöneticiler, EKB'yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor.

EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebiliyor.

KAÇA MAL OLUYOR?

Enerji Kimlik Belgesi ücretinin belirlenen standart bir fiyatı yok. Binanın toplam kapalı alan metrekaresi üzerinden ücretlendirme yapılmakta. Yaklaşık bir fiyatlandırma yapılırsa, 700 metrekare altı binalarda fiyat 320 TL'yi buluyor.  Diğer konutlarda ise metrekareye göre bina fiyatı 500 TL ile 1000 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

VATANDAŞA ÇOK YÜKLENİLİYOR

Yeni yılda hemen tüm alanlarda yaşayan zam ve fiyat artışlarına rağmen vatandaşın omzuna bir de Enerji Kimlik Belgesi külfetinin yüklenmesi tepkiyle karşıladı. Birçok vergilere ve piyasaya yapılan zamların insanlarımızı tükenme noktasına getirdiğini belirten vatandaşlar, bu konuda hükümetin önlem  alması gerektiğini aksi takdirde bunun  siyasi bedelleri olabileceğini ifade ediyorlar.

Bakmadan Geçme