Yeni Kentsel Dönüşümü Yasasında Hak Sahiplerini Neler Bekliyor?

ELSAD Başkanı ve kentsel dönüşüm uzmanı Av. Murat Erdoğan düzenlenen yeni kentsel dönüşüm yasasında yapılan hukuki değişikler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 7 Kasım Salı günü TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş 9 Kasım Perşembe günü 32364 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. ELSAD Başkanı ve kentsel dönüşüm uzmanı Av. Murat Erdoğan düzenlenen yeni kentsel dönüşüm yasasında yapılan hukuki değişikler hakkında ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

ANAYASAL HAK İHLAL EDİLDİ Mİ?

Yeni kentsel dönüşüm yasası ile birlikte hukuki düzenlemelerde birçok değişiklik yapıldığını vurgulayan Erdoğan “Önceki yasalarda mahkemelerin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararlarını bir üst mahkemeye de itiraz vardı. Bu itiraz üst mahkemeye dosyanın gitmesi, gelmesi karara bağlanması uzunca bir süre aldığı için dönüşüm işlemlerini aksatıyordu. Bu yasa ile birlikte mahkemelerin vermiş olduğu kararlara karşı itiraz yolu kapandı. Bu kararın olumlu yönü işlerin artık çok kısa sürede bitmesini sağlayacaktır. Olumsuz tarafı da itiraz etme hakkı anayasal bir haktır. Bu hak kanunla ortadan kaldırılmıştır. İleride anayasa mahkemesine konu olabilir. Bir diğer değişiklik ise önceki yasada kentsel dönüşüm kararı şahıslara bire bir yapılırdı. Dolayısıyla bulunamayan bazı şahıslardan dolayı tebligatlarda çok uzun bir zaman alabiliyordu. Kanunda yapılan değişikle alınan kararlar şahıslara bire bir değil de binalara asılacak ya da yapının bulunduğu mahalle muhtarlarına asılarak 15 gün boyunca askıda kalacak. Yine bakanlıkta kendi sitesinde ilan edecek ve son olarak e devlet üzerinden şahıslara tebligat yapılmaktadır. Tebligat meselesi de önemliydi ve o sorunda çözülmüş oldu. Riskli olan binalar için ise vatandaşlara 90 gün süre verilecek. Eğer vatandaş bu süre içinde kendisi yıkmazsa devlet kendisi yıkacak” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KARAR İÇİN % 51 YETERLİ OLACAK

Erdoğan “ Bir diğer önemli değişikliklerden bir tanesi de riskli yapının alınmasında arsanın birleştirilmesinde ayrılması işlemlerinde karar çoğunluk sayısı üçte iki olmak zorundaydı. Yeni düzenleme ile birlikte bu karar % 51 olması yeterli olacaktır. bunun birlikte kentsel dönüşümle ilgili kararlar daha hızlı ve etkili alınmış olacaktır. Bir diğer hukuki değişiklik ise dönüşüm alanında müteahhit ile vatandaşlar kat karşılığı şeklinde bir sözleşme ile bu işe giriyorlardı. İki tarafın sözleşme imzaladığı süreçte bir tarafın fesih etme kararı yeterli olmuyordu. Mahkeme kararı ya da iki tarafında fesih için imza atması ile mümkündü. Bilindiği gibi şuan müteahhitler ile vatandaşlar ile birçok problemler yaşanıyor ve işler istenildiği şekilde yürümüyor. Bakanlık kat karşılığı sözleşmeyi idari sözleşme olarak düzenlemiş ve bakanlığa bu sözleşmeyi tek başına fesih etme yetkisi verilmiştir. Bu da çok önemli bir değişikliktir” diye konuştu.

MAHKEMELERDE SÜREÇ KISALACAK

Erdoğan “Bir diğer değişiklik önceden açılan mahkemelerde karşı tarafa cevap vermesi için 1 aylık bir süre tanınırdı. Yeni düzenleme ile bu süreç 15 güne indirildi. Mahkeme dilerse 15 gün içerisinde keşif yapacak ve 15 içinde sonuçlandırabilecek. Bu da kısa bir süre içerisinde davaların bitmesi anlamına geliyor. Kentsel dönüşüm ve afet ile ilgili davalar hızlı görülmesi gereken davalar listesine alınmış olup bu konularda sürelerin kısaltılmış olduğunu görüyoruz. Deprem olan illerde ihtisas mahkemeleri açılmaya başlandı. Hakimler takviye edilerek buralardaki yargının daha fazla çalışması ve sürecin hızlanması sağlanmış oldu. Gözlemlediğimiz kadarıyla düzenlenen bu yasa hukuki aksaklıkların birçoğunu düzenlemiş gibi görünüyor. Son olarak İstanbul iline özel oraya Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı oluşturuldu. İstanbul'a özel kentsel dönüşüm işlerinin hızlandırılması için yapıldı. Orada da işlerin daha hızlı olacağı kanaatindeyim” diyerek sözlerini tamamladı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme