Yeni Dönem Başlıyor, Kriz Çözülecek Mi?

İktidarın artan kira fiyatları nedeniyle ortaya çıkan barınma krizine çözüm olarak yürürlüğe koyduğu 'arabulucuk' uygulaması 1 Eylül'de (yarın) başlıyor.

Ev sahibi ve kiracılar arasında şiddet olayları tırmanırken, iktidarın soruna çözüm olarak sunduğu arabuluculuk uygulaması 1 Eylül'de başlıyor. Uygulamayla, mal sahibi veya kiracı arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak.

Arabulucu süreci en fazla 1 ay sürecek. "Oğlum, kızım oturacak" diyen ev sahibi de başvurabilecek.

Milliyet'te yer alan habere göre, konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Artık bundan sonraki süreçte kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarının hızlı çözülmesi amacıyla arabuluculuk sistemi uygulamaya geçildi. Komşuluk ilişkilerinden dolayı anlaşmazlıklar, ortaklıktan dolayı anlaşmazlıklar, buna benzer yine kat malikleri ve site yönetimleri arasındaki anlaşmazlıklar mevcut.

En önemlisi ise kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarıdır. Bunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması için adım atılıyor. Şu anda açılan bir davanın ilk duruşma günü bile 1 yılı buluyor. Karara bağlanması, temyize gönderilmesi 2-3 yıl sürebiliyor. Bu da ev sahipleri ve kiracılar adına büyük mağduriyetler oluşturabiliyor. 2-3 yıl insanların maddi ve manevi yıpranmaması için uyuşmazlıkların arabulucu ile çözülmesi isteniyor.

Eğer bir anlaşmazlığınız varsa 1 Eylül itibarıyla arabulucuya gitmeniz gerekiyor. Burada arabulucu çözüm bulacak anlamına gelmiyor, ancak bazı konularda uzman eşliğinde bir araya geldiğinizde çözülebilecek konular da var, mahkemelerde çok ciddi iş yükü var. Bunların hızlı bir şekilde çözülmesi ve iş yükü yüklenmemesi önemli olacaktır.

‘TAHLİYE VE KİRA TESPİT DAVALARI ÖNEMLİ'

Burada çözüm bulunabilecek konuların başı tahliye süreçleri, uzun ve meşakkatli olabiliyor. Kira tespit konuları da davalar içerisinde önemli bir rol oynuyor. Kira tespiti ve tahliye konularında arabulucuya gidilerek daha kolay bir şekilde çözülebilir diye düşünüyorum.

DAVA YÜKÜ HAFİFLER Mİ?

Tabi ki özellikle kira tespit ve tahliye süreçlerinde yaşanan anlaşmazlıklarla ilgili buna benzer konulara çözüm oluşturabileceğini, bunların da yeni bir dava açılmaması ile birlikte mevcut davalar üzerine ekstra bir yük getirmeyeceğini söyleyebiliriz.

'ATILAN İMZA MAHKEME KARARI SAYILIYOR'

Burada süreç 3 hafta içerisinde arabulucunun sonuçlandırması ve taraflara bildirmesi gerekiyor. 1 hafta da ek süreleri var yani toplamda 4 haftada arabulucunun karara bağlaması gerekiyor. Bir anlaşma varsa bu bir mahkeme kararı gibi kesinleşiyor ve anlaştılarsa konu üzerinde kimse birbirine dava açamıyor. Anlaşma metnine imza atılınca mahkeme kararına dönüşüyor.

‘ANLAŞAMAZLARSA DAVA AÇILABİLİYOR'

Anlaşma olamazsa, anlaşamadıklarını beyan ederler ve protokol imzalarsa taraflar birbirleri adına dava açmış oluyorlar. Nihai hedef olarak mahkemelerde dosya yükünün azalması hedefleniyor.

BAŞVURULAR NASIL OLACAK?

Taraflar hazır formları dolduracak, arabuluculuk ofisleri bu formları sisteme kayıtlı arabuluculara atıyor. Arabulucu mal sahibi ve kiracıyı arıyor, ortak bir gün belirliyorlar. Bu görüşme telefon ya da yüz yüze de olabiliyor. Taraflar taleplerini iletiyorlar eğer anlaşma sağlanırsa arabuluculukla bu iş çözülmüş oluyor.

Arabuluculuk metni imzalanıyor ve bu mahkemeden verilmiş bir karar gibi gözüküyor. Dava açmadan önce anlaşmak mecburi değil. Taraflar anlaşamazlarsa mahkeme yoluna gidiliyor."

Bakmadan Geçme