Yatırımda Israrcı Kurum: TKDK

İlimizin üretim ve dolayısıyla ekonomisine büyük katkılar sunan TKDK, 2020 yılından bugüne kadar yatırımcılara 43,2 milyon TL destek vermekle kalmıyor, üreticilerin ayağına kadar giderek yatırım yapmaları konusunda ısrarcı oluyor

TAKİP ET

İlimizin ekonomik kalkınmasında en önemli kurumlardan biri olan TKDK, birçok sektördeki üreticilere destek ve hibelerine devam ediyor.

Ülkemizde 42 ilde faaliyet gösteren TKDK, özellikle tarımsal üretimde sektörün en büyük destekçisi olarak biliniyor.

İlimizin kalkınmasında önemli bir görev yürüten TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

PROJEYE GÖRE BÜTÇE

Bakanlığın illere göre ayrılmış sabit bir ödeneğinin bulunmadığını ifade eden Yılmaz; “Hangi il, üretime ve istihdama daha çok katkı sunacak proje yaparsa o derece daha fazla pay alıyor” dedi.

YÜZDE 75'İ AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN

TKDK olarak Elazığ'da 2012 yılında faaliyete başladıklarını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
“İpard programımız, Avrupa Birliği'nin aday ve potansiyel aday ülkelerde uygulamış olduğu kırsal kalkınma destekleriyle ilgili bir fon. Dağıttığımız paranın %75 Avrupa Birliği'nden, % 25 ulusal bütçeden hazineler tarafından ekleniyor.

16 ALANDA 73 SEKTÖRE DESTEK

Genelde 16 başlık altında 73 kaleme kadar destekleri olduğunu ifade eden Yılmaz, “Buradaki öznemiz kırsal alan. Kırsal alan özellikle şehre göçü engelleyecek ve kırsaldaki yaşam tarzlarını etkileyebilecek projeler. Asıl hedefimiz hayvancılık. İlimizde de hayvancılık faaliyetleri çok yoğun olduğundan daha çok hayvancılık ile anılıyoruz ancak daha çok bilinmeyen ve anılmayan çok fazla destek verdiğimiz yatırımlar var” dedi.

SONRADAN GELDİK AMA ÖNE ÇIKTIK

Elazığ TKDK olarak 2012 yılında “ikinci faz il” statüsünde kurulduklarını ifade eden Yılmaz, “Bizden önce 20 il birinci faz olarak kuruldu. Malatya, Diyarbakır 2011 yılında birinci faz olarak proje kabul formuna başlamışlardı. Biz, ikinci faz olarak teşkilatlandık. İlk projemiz 2013 yılında başlamıştır. Bizden önce 8 tane çağrıya çıkılmıştı. Elazığ olarak 9. çağrıyla beraber sisteme dâhil olduk. O zamandan bugüne kadar İPARD fonun kullanılması için çalışıyoruz” dedi.

EN ÇOK PAY ALMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Fonun hem etkin bir şekilde kullanılarak hem Elazığlıların mümkün olduğu kadar bu fondan daha fazla faydalanması hem de ilimize nitelikli projeler kazandırmaya gayret ettiklerini ifade eden TKDK İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:“2013 yılından yani ilk proje aldığımız yıldan bugüne kadar yaklaşık 300 milyonu geçen bir hibe tutarı ödedik ve bunun karşılığında da 700 milyon civarında bir yatırım yapılmış oldu. Şimdiye kadar destek verdiğimiz 430 adet işletmede yaklaşık 3 bin kişi istihdam ediliyor. Ödemelere halen daha devam ediyoruz ve hedefimiz yılsonuna kadar 20-30 milyon TL daha ödemek.”

HAYVANCILIK ÖNDE

Şimdiye kadar destek verdikleri sektörler arasında ağırlıklı olarak hayvancılık sektörü olduğunu ifade eden Yılmaz, “69 adet süt üretim tesisi, 56 adet besi çiftliği, 176 adet kanatlı et üretim tesisi, 9 adet süt işleme tesisi, 2 adet süt toplama merkezi, 11 adet kırmızı et işleme tesisi, 1 tane su ürünleri işleme tesisi, 6 adet meyve/sebze paketleme ve soğuk hava deposu, 7 adet bitkisel üretim projesi, 27 adet arıcılık projesi, 20 adet yöresel ürünler tesisi, 20 adet kırsal turizm tesisi, 23 adet su ürünleri tesisi, 32 adet de yenilenebilir enerji tesisi gibi destek verdiğimiz ve şu an hâlâ yatırıma destek verdiğimiz tesisler var” dedi.

ÜRETİCİNİN LEHİNE KARARLAR

Pandemi sürecinden dolayı TKDK olarak üreticiler lehine önemli bir inisiyatif aldıklarını belirten Yılmaz, “Artık projenin bitmesini beklemeden sözleşme imzaladığımız andan itibaren hemen avans sistemiyle iş bitiminde bizden alacağı paranın %50'sini hemen avans olarak kullandırma durumumuz oldu. Avansını veriyoruz %50, vatandaş özellikle dolar, euroya karşı değişen maliyetlerden dolayı işte, makine ekipman fiyatları olsun inşaat maliyetleri olsun bizden aldığı %50 avansla gidiyor onların hazırlıklarını yapıyor önceden ki kendini, olası bir fiyat farkına karşı da korumuş oluyor. Bütün projelerimiz, hemen hemen hepsi neredeyse bu avans sisteminden faydalandılar.”

MALİYET ARTIŞLARI

Yine pandemiden dolayı üreticilerin makine ekipman temininde özellikle yurt dışından gelen makinelerde sıkıntı yaşandığını belirten Yılmaz, “Bunları aşma adına kurum merkezi artan maliyetlerden dolayı da ekstradan bir, geçen sene %18 eklemişti bu sene de %5 ila %10 tekrar bir fiyat farkı yansıttı projelerimize. Yani projeler %60 hibeyken %70'e çıktı, %65'iken %70'e çıktı. Bazı projeler %5 faydalandı. Durumuna göre projeden, bazıları %10 faydalandı. Yani biz her şartta ekonomik daralmaların olduğu her dönemde TKDK olarak taşın altına elimizi koymaya devam edeceğiz inşallah, tabi kurumumuzun ve kurum başkanımızın takdiriyle.”

GENİŞ BİR ALANA DESTEK VERİLİYOR

Kurum olarak destek verdikleri yelpazenin oldukça geniş olduğunu ifade eden Yılmaz, “Büyükbaş ve küçükbaş üretim çiftlikleri, besi, süt, kanatlı, kanatlının içerisinde hindi, kaz ve tavuk var. Bunlar haricinde bunların işlenmesinde et işleme, süt işleme, soğuk hava deposu, meyve, sebze işleme ve paketleme, su ürünleri işleme tesisleri. Bir de kırsalda yapılacak 7 tane destek, 7 kalem var. Bitkisel üretim dediğimiz açık alanda, serada, tıbbi aromatik bitki üretimi, süs bitkisi üretimi, kesme çiçek üretimi. Daha sonra arıcılık dediğimiz kovan ya da bal yapma, bal süzme makinesi gibi arıcılığın işlenmesi ve paketlenmesiyle ilgili destekler var. Yöresel ürünler veya el sanatları dediğimiz unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ürünlerinin desteklenmesi var hem de ahşap işi boyama vb. çok eskilerden kalan hem de yöresel ürünlerde gıda ürünleri dediğimiz pekmez, orcik işleme paketleme konularında ciddi desteklerimiz var” dedi.

TURİZM DESTEKLERİ

TKDK olarak destekledikleri sektörlerden birinin de turizm olduğunu belirten Yılmaz, “Kırsalda yapılacak motel tarzında 25 odayı geçmeyecek otel yapımından tutun da restoran ve bunların iç dizaynı yani makine ve ekipman, masa, sandalye otel odasında olması gereken her şey destek kapsamındadır. Şimdiye kadar 4 adet otele destek verdik ve yapımları tamamlandı. Şu anda Arıcak ilçemizde yapılıyor. Arıcak gibi uzak bir noktaya kadar desteklerimizi yetiştiriyoruz. Orada turizmden ziyade oranın çalışan memurlarımızın konaklaması için büyük bir ihtiyaçtı. Oranın hava şartlarından dolayı kış mevsiminde gidip gelenler bu otelimizde konaklayabilecek. Şimdiye kadar zannediyorum ki Arıcak'ta böyle bir konaklama tesisi yapılmamıştı” dedi.

ELAZIĞ İLK SIRADA VE LİDER

İlimizin coğrafyasının sunduğu su ürünleri sektörüne de önemli destekleri olduğunu belirten Yılmaz, “Elazığ alabalık üretiminde ilk sırada. Biz de aynı şekilde şimdiye kadar 23 adet alabalık tesisine destek verdik. Bu dönemde hala devam ediyor desteklerimiz. Makine parklar sektörü dediğimiz sadece üretici örgütüne yönelik yani üretici örgütünün alıp da kooperatif ya da birlik makineleri alıp motorlu biçerdöver de buna dahil bu tarz makineleri alıp daha düşük ücret karşılığında üreticilere kiralanması. Bunun için bir makine parkı oluşturulması konusunda da destek veriyoruz”

YENİLENEBİLİR ENERJİYLE ÜRETİME DESTEK

Üreticilerin en önemli girdi maliyetlerinden olan elektrik üretimi için de destekleri olduğunu ifade eden TKDK İl Koordinatörü Yılmaz, “Yenilenebilir enerji uygulamalarına destek veriyoruz. Çatı üstü uygulamaları veya tarla uygulamaları ilgili idareden nasıl izin alıyorlarsa bu da çok revaçta. Özellikle sanayicilerimiz çok faydalandı. Bugün üretimin önündeki en büyük engel ve sıkıntılardan biri enerji maliyetleri. Daha yeşil ve daha yaşanabilir bir çevre için güneş enerjisinin sağlanması hem de daha az maliyetli enerji kullanımı organize sanayi bölgesindeki birçok yatırımcımızın da işine geldi. Şimdiye kadar 32 tane yenilenebilir enerji tesisi kazandırdık.”

HEDEFLERİMİZ VAR

TKDK olarak yılsonu hedefleri olduğunu belirten Yılmaz, “Şimdiye kadar 2021 yılı itibariyle Ocak ayından şimdiye kadar 35 milyon TL hibe verdik biten projelere. Yaklaşık 20 Milyon TL gibi bir hedefimiz daha var. 35 milyon TL'yi 55 milyon TL'ye çıkarmak istiyoruz. Elazığ'ın deprem görmüş bir şehir özelliği var ve pandemiyi de hesaba katarsanız geçen yıl yani 2020 yılında dağıttığımız avanslarla birlikte 43.2 Milyon TL , 2020 yılında para ödedik. Bu şekilde inşaat sektörünü de canlandırmış oluyoruz çünkü dağıttığımız paranın yüzde 80 itibariyle Elazığ ekonomisinde dönüyor. İnşaatta çalışan usta, müteahhit, malzeme, makine ekipmanı sağlayan firma, tedarikçi Elazığlı.”

43.2 MİLYON DESTEK

Depremi yaşamış, pandemi döneminin olumsuzlukları ile mağdur olmuş Elazığ esnafına ve Elazığ ekonomisine ciddi bir katma değer sağladıklarını ifade eden TKDK İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, “43,2 milyon TL deprem görmüş bir şehir için ciddi bir rakam. Bu sene daha bitmeden 35 milyon TL'ye ulaştık ve sene bitmeden 55 milyon TL'yi görürsek 2 yılda dağıttığımız para 100 milyon TL'yi bulacak neredeyse. Dolayısıyla biz devamlı ekonominin içerisindeyiz. Resmi kurumlarımız olsun diğer paydaş kurumlarımla iletişim halindeyiz. Sahaya gidiyoruz yani gitmemiz gerekiyor. Yatırım ne durumda, bu sene ödeyebilir miyiz?, kendimize göre plan program yapıyoruz. Yani artık şu mantığımız yok, yatırımcı yapar getirirse getirir öderiz, getirmezse kendisi bilir. Biz kurulduğumuz günden beri TKDK olarak bizim böyle bir tavrımız yok hatta vatandaşa biz baskı yapıyoruz yatırım olması açısından ısrarcı bir kurumuz. Tüm ekip arkadaşlarımız bu doğrultuda çalışıyor. Sonuçta bizler devlet memuruyuz, proje az da gelse fazla da gelse aldığımız maaşı biliriz düşüncesinde değiliz. Bu ailenin bir parçası olmaktan mutluyum.

ÜRETİCİLERİN DERDİYLE DERTLENEN BİR KURUM

Yılbaşından beri haftanın iki günü sahaya inerek yatırımcının karşılaştığı sorunları ve bazı resmi kurumlarda yaşanan sıkıntıları gidermek için aracı olmaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, “Yatırımcılarımız bazen bankalarla ilgili problemler yaşıyor onları giderebilmek için sahaya iniyoruz ve yatırımcıları dinliyoruz, sahaya inmemiz daha hızlı yol almamızı sağlıyor. Biz sahaya inmezsek vatandaşın isteklerine daha geç cevap veririz ve bu durum vatandaşın isteklerine cevap vermemizi yavaşlatır. Sahada olmak bize hız kazandırıyor. Pandemiden önce aldığımız çağrılara giderek ilçelere ve köylere giderek köy halkı ile toplantı yapardık, destek isteyenlere destek olurduk ne kadar çok sesimiz duyulursa ve o kadar proje alırsak ona göre de ödeme hedefimiz fazla oluyor. Sistemimiz Elazığ'da 2013 yılında 9. Çağrı ile kuruldu. Bizden öncekiler toplam 8 çağrıya çıkmış biz sonradan gelmemize rağmen şu anda Türkiye'de 42 il arasında en fazla hibe dağıtan 3. iliz ve bu Elazığ adına çok büyük bir başarı”dedi.

Bakmadan Geçme