Yatırımcıların Seçim Tedirginliği
Enflasyonun düşüşe geçmesi, üretimin artması ve göstergelerin iyiye gitmesine rağmen 14 Mayıs seçimlerinin sonuçları, yatırımcıları tedirgin ediyor
Kübra Kabukçu/14 Mayısta yapılacak seçimler ve sonuçlarının getireceği belirsizlik yatırımcıları tedirgin ediyor. Ekonomideki yönetim zafiyeti, yatırımcıların korkulu rüyası olan istikrarsızlık ve belirsizlik iş dünyasını karamsarlığa itiyor.
14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde seçimlerin ekonomiye olan etkisini ve iş dünyasının seçimlere olan bakış açısını MÜSİAD Elazığ Başkanı Tekin Gürkan'a sorduk.
Başkan Gürkan, iş dünyasının seçim belirsizliklerini sevmediğini ve istikrardan yana olduğunu ifade etti.
SEÇİMLERDE YATIRIMCI TEDİRGİN OLUYOR
Seçimlerin her zaman yatırımcıyı tedirgin ettiğini ifade eden Başkan Gürkan, “Seçimler her zaman ekonomiyi etkiler. Yatırımcı tedirgin oluyor. Tedirgin olunca, yatırım yapmaktan imtina ediyor. Çünkü seçimden sonra, gelebilecek bir değişiklikte ekonomik politikaların nasıl etkileneceğini bilemediği için yatırımcı yatırım yapmıyor. Bu büyük bir kayıp.” dedi.
SEÇİM KAYGISININ BİTMESİ LAZIM
Ülkemizde ekonomi politikalarının seçimden seçime değişkenlik gösterdiğini belirten Başkan Gürkan, “Aslında bir an önce bu seçim kaygısının bitmesi lazım. Aslında istikrarlı bir ekonominin olması lazım. Öngörülebilir, yatırımcı önünü görebilir ve ona göre yatırımını şekillendirebilmesi için kalıcı ekonomik politikaların oluşması lazım. Ama maalesef ülkemizde ekonomi politikaları seçimden seçime değişebilir. Dolayısıyla geçmişte de böyle olduğu için iktidar değişebilir, mevcut iktidar devam edebilir, bu iktidar mevcut ekonomiden de vazgeçebilir.” diye konuştu.
“İŞ DÜNYASI OLARAK İSTİKRARDAN YANAYIZ”
Daha sağlıklı ve daha güncel ekonomi politikalarının devam etmesini istediklerini ifade eden MÜSİAD Elazığ Başkanı Tekin Gürkan, “Dolayısıyla bu kaygılardan dolayı birçok yatırımcı şuan yatırım yapmaktan imtina ediyor. Bu da ciddi bir şekilde ekonomiyi, yatırımı, üretimi ve istihdamı olumsuz etkiliyor. Tabi ki biz iş dünyası olarak istikrardan yanayız. Daha sağlıklı ve daha güncel ekonomi politikalarının devam etmesini istiyoruz. Ama bu kaygılar bütün ülkedeki iş dünyasını ekonomik olarak tedirgin ediyor.” dedi.
EKONOMİK DURUMU İYİ OLAN ELAZIĞ'I TERK EDİYOR
2.OSB'nin bitmemesinin ilimiz için büyük olumsuzluk olduğunu açıklayan Başkan Gürkan, “Bu şehrin kalkınması için iktisadi kalkınma şart. Ekonomik durumu iyi olanlar bu şehri terk ediyor. Ancak bu şehrin kalkınabilmesi için acilen sanayi alanlarının artması lazım. 2.OSB'nin ödenek sıkıntısından dolayı yavaş gitmesi ve bitmesi gereken bir OSB, halen bu tarihe kadar bitmedi. Bu büyük bir olumsuzluktur.” dedi.
CİDDİ YATIRIMCI SIRA BEKLİYOR AMA YER YOK
Özellikle Elazığ'da orta ölçekli küçük sanayi sitelerinin yapılması gerektiğini ama bir türlü gerçekleşemediğini ifade eden Başkan Gürkan, “Şuan ciddi yatırımcı orada sıra bekliyor. 1.OSB'de yer yok. 2.OSB'de bitmediği için şuan ora da yatırım yapamıyor. Bu ilin ekonomisi ve istihdamı için çok büyük bir kayıp. Acilen 2.OSB'nin hızlı bir şekilde bitirilmesi lazım. Bir de bu şehirde acilen orta ölçekli küçük sanayi sitesine acilen hem de 2 tane acil ihtiyaç var. Bunların biri doğu olabilir, biri batı olabilir. Ama bu konuda da şehir de birlik ve beraberliği yakalayamadığımız için gerçekleştiremedik.” dedi.
OSB'LERİN HIZLANMASI VE GERÇEKLEŞMESİNDE SORUNLAR YAŞIYORUZ
Elazığ'da birliktelik olmadığı için sorunlar yaşandığını belirten Başkan Gürkan, “Şuan bir tane sanayi sitesi ön plana atıldı, işte geçmişte 2 tane küçük sanayi sitesinin 2 farklı kooperatifi çıktı. Biri Malatya yolu dedi, biri 2.OSB'nin alanı ama bu durumda netleşmeyince dosyayı kapatıp bize geri yolladılar. Dolayısıyla biz şehir de bu birlikteliği yakalayamadığımız için bu OSB'lerin hızlanması ve gerçekleşmesinde sorunlar yaşıyoruz. “dedi.
SOSYAL VE KÜLTÜREL SORUNLARIMIZ DA VAR
Bir şehri büyütmek için sadece diğer argümanlar ile değil ekonomik olarak da büyütülmesi gerektiğini ifade eden Başkan Gürkan, “Siyasi iktidar da deprem ve seçimlere odaklandığı için bu sanayi merkezlerinin şehrimizde gerçekleşmesi konusunda şuan bir şey yok. Ve bu sanayi merkezlerinin orta ölçekli acilen bu şehirde gerçekleşmesi lazım. Çünkü bir şehri büyütmek için sadece diğer argümanlar ile değil ekonomik olarak büyütemezseniz bu şehirde kalkınmayı yakalayamazsınız. Bunun yanında tabi sosyal ve kültürel sorunlarımız da var. Depremden dolayı şehrimize gelen nüfus var. Bu nüfusu şehirde tutmak ve şehrin ekonomisine katkı sunmak için çalışmaların da yapılması lazım.” dedi.