Yapımı değil, tahsisi sorun oldu

Şehrin akciğeri olan Zübeyde hanım caddesi üzerinde yeşil dokuyu imha edip kamu binası ve lojman yapılmasının yanlışlığına dair Hakimiyet Gazetesi olarak yaptığımız onlarca habere ilgisiz kalıp kamu binası ve lojmanların yapımına seyirci kalınıp, binalar yapılıp tamamlandıktan sonra lojman tahsisindeki usulsüzlüğün gündeme gelmesi ilginç bulundu.

Geçmişten beri Zübeyde Hanım Caddesi üzerindeki kamu kurumlarının il dışına taşınarak bu alanın yeşil kuşak olarak halka açılmasına yönelik siyasilerin ve yerel yöneticilerin açıklamalarına rağmen, bu cadde üzerinde resmi kurum inşaatları devam etti.

İLK YAPILAŞMA DSİ HİZMET BİNASI VE LOJMANLAR OLDU

Zübeyde Hamım Caddesi üzerindeki kamu kurumlarının taşınmasına yönelik siyasilerin, bakanların ittifakına rağmen ilk yapılaşma, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü hizmet binası ile yüzlerce lojman yapımı ile başladı. DSİ; hizmet binası ve lojman yapımıyla yetinmeyip, imarda yol olarak işlenmiş alan üzerine sadece kuruma hizmet edecek bir cami yaptı ve tamamladı.

Ovalarımızın susuzluktan kıvrandığı, bereketli toprakların suyla buluşmayı on yıllardan beri beklediği bir ortamda, şehrin ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı sağlayacak ve tarımsal üretimi artıracak tarımsal suyu ovalarla buluşturmakla görevli kurum olan DSİ'nin bu asli ve önemli görevi yerine kaynaklarını hükümetin lojmanları satma kararına rağmen hizmet binası ve lojmanlara harcaması tepkilere sebep olmuştu.

TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ DE NİYETLENMİŞTİ

DSİ'nin Zübeyde Hanım üzerinde yaptığı hizmet binası ve çok sayıda lojman yapmasından cesaret alan Tarım İl Müdürlüğü de bu alan üzerinde hizmet binası yapmayı düşünmüş hatta projesini kamuoyuna tanıtmıştı.

METİN BULUT ENGEL OLMUŞTU

Bu konu ile ilgili Hakimiyet olarak yaptığımız yayınlar sonucu dönemin Elazığ Milletvekili Metin Bulut devreye girerek bunu engellemiş ve Tarım İl Müdürlüğünün şu an hizmet verdiği Olgunlar Mahallesi yerleşkesi içinde yapılacağını açıklamıştı.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ DE YAPTI

Tarım İl Müdürlüğü'nün Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde yapmayı başaramadığı hizmet binasını, Orman Bölge Müdürlüğü yapmaya muvaffak oldu.

Hakimiyet olarak bu konuyla ilgili yaptığımız sayısız yayınlara karşı ne siyasilerden ne de STK'lardan bir tepki geldi. Bu sessiz, siyasilerin duyarsız ve kamuoyunun ilgisiz ortamını fırsat bilen Orman Bölge Müdürlüğü, hizmet binası ihalesini yaptı ve yüzlerce ağaç katlederek Zübeyde Hanım Caddesi'ndeki yeşil kuşağa bir hançer saplayarak beton yığını bir hizmet binasını yaptı.

YAPIMI DEĞİL, TAHSİSİ SORUN OLDU

Hakimiyet, Kanal Fırat Televizyonu ve CHP Milletvekili Gürsel Erol dışında gündeme getirilmeyen ve tepki gösterilmeyen bu betonlaşma ve şehrin akciğerlerini yok etme çalışmaları tamamlandıktan ve yapımına seyirci kalınan lojmanların tahsisine gelince ortalık karıştı.

Manşet 23 Genel Yayın Yönetmeni meslektaşımız Zülfü Bal'ın gündeme getirdiği lojman tahsisinde usulsüzlük yapılacağına dair haberine CHP Milletvekili Gürsel Erol da seyirci kalmadı.

CHP MİLLETVEKİLİ EROL: “LOJMANLAR KURA İLE TAHSİS EDİLMELİ”

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü yerleşkesi içerinde yapılan lojmanların tahsisi ile ilgili önemli bir çağrıda bulundu.

Erol, "DSİ lojmanlarının tahsisi kendi konutu olmayan kurum personeli arasından noter huzurunda kura çekilerek yapılmalıdır. Bu konuyla ilgili ilimizin diğer milletvekilleri konunun takipçisi olmalıdır" dedi.

“SULAMAYA ÖDENEK AYIRMAYIP LOJMANA PARA HARCAMAK YANLIŞTIR”

Lojmanların tahsisi konusunda tüm milletvekillerinin takipçi olmaları gerektiğini ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, "DSİ'nin Elazığ'da sulama projelerine ödenek ayırmayıp lojman yapmasına ve 9. Bölge Müdürlüğü binasını yeniden yapmasını ilk günden itibaren doğru bulmadığımızı defalarca ifade etmiştim. Lojmanların tahsisine gelince kendi konutu olmayan DSİ personeli arasından noter huzurunda kura çekilerek lojman tahsisleri yapılmalıdır. Bu konuyla ilgili ilimizin diğer milletvekilleri konunun takipçisi olmalıdır" diye konuştu.

DSİ 9.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ: “YÖNETMELİK NE DİYORSA O”

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un lojman tahsisi ile ilgili açıklamasına DSİ 9. Bölge Müdürlüğü cevap verdi.

DSİ 9. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi. “Bölge Müdürlüğümüz merkez kampüsü, 91.Şube ve 12.Sondaj Şube Müdürlüğümüz Tesisleri 2007 yılında depremsellik yönünden incelenmiş alınan karot numuneler üzerinde sonuçlar değerlendirilmiş ve nihai olarak 2008 yılında tesislerimiz hakkında yıkım kararı verilmiştir. Bölge Müdürlüğümüz merkez Elazığ ilinde mevcut olan ve haklarında yıkım kararı bulunan lojmanlarımız kadar Mülga Başbakanlıktan gerekli olur alınarak tesislerimizin yapımına 2017 yılında başlanılmıştır.

Kurumumuzda konutlarımız idare heyetimize görev tahsisli, çalışanlarımıza sıra tahsisli olarak tahsis edilecektir. Personellerimizin mağdur olmaması için okulların başlamasından önce konutların tahsis edilmesi öngörülmektedir. Bunun içinde resmi yazı yazılarak tüm personelimize duyurulmuştur.”

DSİ Bölge müdürlüğü açıklamasına “Kamu Konutlarının Tahsisi 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu'nu ve Yönetmeliği”nin ilgili bölümlerini de ekleyerek tüm uygulamaların bu yönetmelik çerçevesinde ve usulüne uygun yapılacağını açıkladı.

KEŞKE YAPILMASINA TEPKİ GÖSTERİLSEYDİ

DSİ 9. Bölge Müdürlüğünün hizmet binası ve lojmanların neden yapıldığına dair gerekçesinde de görüldüğü gibi eski hizmet binası ve lojmanlar 2007 yılında yapılan incelemede depremsellik yönünden sıkıntılı görülüp yıkılma kararı alınmış.

Ancak DSİ 9. Bölge Müdürlüğü bu süreçte hizmet binası ve lojmanları şehir dışına taşıma yerine aynı yerde yapmayı planlamış ve Başbakanlıktan ovaların suyla kavuşmasına yönelik ödenek talep etme yerine, lojman ödeneği talep etmiş ve 2017 yılında binaların yapımına başlanmış.

YAPIMINA SEYİRCİ VE SESİZ KALAN ŞEHİR, ŞİMDİ LOJMANLARDA KİMİN OTURACAĞIYLA MEŞGUL

Hakimiyet Gazetesi ve Kanal Fırat ile şehre duyarlı az sayıda basın kuruluşu ve CHP Milletvekili Gürsel Erol tarafından gündeme getirilen ve Zübeyde Hanım Caddesinin resmi kurumların şehir dışına taşınması kararına rağmen bu alan üzerinde yeni kamu binası ve lojman yapımına karşı yeterli tepki ortaya koyulmamasına karşın, tamamlanan lojmanların tahsisi konusununda usulsüzlükle zaman öldürmenin şehrin asıl sorunlarına duyarsızlık olarak yorumlayan vatandaşlar, siyasiler, medya ve STK'ların bu konuda zamanında ve etkili bir tavır alması gerektiğini ifade ediyorlar.

KURUMLAR BAŞINA BUYRUK HAREKET EDİYOR

İlimizde kamu kurumlarının, halkın ve ortak aklın sesine kulak tıkadığı her projede yanlışa düştüğüne dikkat çeken vatandaşlar, Elazığ Emniyet Müdürlüğü binası ile Elazığ Valiliği binasının uygun alan varken yola yakın yapılması örneğini dile getirerek bazı kurumların Zübeyde hanım caddesi ısrarlarının da telafisi mümkün olmayan hatalara sebebiyet verdiğini dile getiriyorlar.

TARTIŞMA KÜLTÜRÜ YOK

Kamu kurumlarının yapacakları binalar ile önemli projelerin kamuoyunda tüm yönleriyle tartışılmasına imkan vermeden ve yangından mal kaçırırcasına kendi projelerini yaparak hayata geçirdiklerini ifade eden vatandaşlar, ilimizin en büyük eksikliğinin istişare kültürünün olmaması olarak yorumluyorlar.

VALİ HATİPOĞLU BU SARMALI KIRAR MI?

Geçmişten bugüne her kurumun bağlı bulunduğu Genel Müdürlük ve Bakanlıkla kendi yazışmaları ve kararıyla hayata geçen projelerin şehrin geleceği adına birçok hataya sebep olduğuna vurgu yapan vatandaşlar, şehrin bu fasit daire ve sarmaldan kurtulması için ilimiz Valisi Numan Hatipoğlu'nun duyarlılık göstereceği ve kurumların valilikten habersiz işler yapmalarına müsaade etmeyeceğini ifade ediyorlar.

Yorumlar 2
Alp 28 Ağustos 2024 10:09

Lojmanlar öyle sıradan işçi ve memura verilmiyor. 3 tane evi olan oturduğu da dahil kiraya verip gelip lojmanda torpille oturacak. Düzen, sistem bu Aksini iddia eden ya yalakadır yada kendi de menfaat lenecektir.

İlhan 27 Ağustos 2024 09:17

Çok boş bir haber olmuş kime tahsis edileceği sizi ve diğer Elazığ halkını o kadar bağlamaz dsi çalışanları hariç kurum kanun ve kurallara uyarak tahsisleri yapacaktır görüşündeyim bahsi geçen cami kimin yolunu kapatmışsa ağrısı sancısı ondandır diye düşünüyorum . Belli ki dönemin siyasileri bu yapılaşmadan pay alamamış şimdi veryansın propagandası içindeler

Bakmadan Geçme