Yapı denetim firmasının darp iddialarına müteahhitten yanıt

Elazığ'da inşaatında usulsüz işlem yapıldığını belirttikleri müteahhit tarafından darp edildiğini iddia eden yapı denetimci Nihat Kaya'nın bu iddialarına inşaatın sahibi Hacı Danış Umay yanıt verdi.

TAKİP ET

Elazığ'da yapı denetim firmalarının müteahhitlere uyguladığı zorbalık devam ediyor. Bir sarmal içerisine giren ve işini doğru dürüst yapan birçok müteahhidin mağduru olduğu yapı denetimci zorbalığının son kurbanı ise Hacı Danış Umay oldu.

YAPI DENETİM ZORBALIĞI

Umay, herhangi bir usulsüz olmadığını delileriyle ve hem Elazığ Belediyesi hem de Elazığ Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün yaptığı denetimle ortaya çıkardığını belirterek bu zorbalığı yapan devlet memuru olduğu halde yapı denetim patronluğu rolüyle şehrin yeniden imarında büyük rol oynayan müteahhitleri zor durumda bırakan isimler hakkında hukuki haklarını sonuna kadar kullanacağını söyledi.

DARP İDDİALARINA YANIT

Yaşanan darp olayıyla ilgili iddialara yanıt veren Umay, “24 yıldır inşaata sektöründeyim, bu sektörün tozunu yutmuşum. Proje harici asla imalat yapmam. Projem 5 katlı olduğundan C25 betonum olmasına rağmen ben c30-37 beton kullandım. Göz göre göre 300 bin gibi bir rakamı fazla verdim amacım daha iyi imalatlar yapmaktı. Bizim tek derdimiz inşaatımızın bitmesi. Bunun için de yasal mevzuatlar, yönetmelikler ne söylüyorsa tamamen bunlara uygun bir şekilde inşaatımızı sürdürüyoruz. 5 bloktan oluşan 9 bin 700 metrekarelik bir inşaat alanımız var. İlk etapta A Blok 370 metrekarelik radye temel dökümünü tamamladıktan sonra teslim aldı, onay verdi. Bunun yol koduna uygunluğu verdi ve herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Bizler de üst tablamızın imalatına başladık. Ama nedense sonradan 3-5 santimlik bir bodrum yüksekliğinden sonra durduk yere sorun çıkardı. Ben de Elazığ'ın genelinde böyle olduğunu, yönetmelikte bunun bir sorun olmadığını kendisine ilettim. İlk başta anlaştık. Daha sonra ben misafirlerimin yanına döndüm. Sonra bize doğru bağırarak izin vermeyeceklerini söylediler. Y. Hanım ile görüşmüş telefonda. O onay vermeyince Nihat Bey de vermiyor. Y. Hanım oturduğu yerden yapı denetim yapıyor. Böyle bir şey olur mu? İnşaatı görmeden, sahaya gelmeden neye göre olur olmaz denilir? Sonra tableyi komple kardırmamız gerektiğini söylediler. Bizler buranın temelini ve bodrumlarını bitirip ilk tablamızı koyduk. Yapı denetim firması da uygundur ilk tablayı dökebilirsiniz dedi. Buna onay verdikten sonra bodrum kat yüksekliğinin uygun olmadığını söylediler. Nihat Kaya isimli yapı denetimci misafirlerimizin yanında bize seslenerek “sana buraya beton döktürtmeyeceğiz” deyince ben sanki usulsüz bir iş yapıyorum şeklinde zan altında kaldım ve orada birbirimize girdik. Hem onlar hem de ben bu olayla ilgili şikayette bulundu.” dedi.

“USULSUZLÜK OLMADIĞI TESPİT EDİLDİ, İNŞAAT DEVAM EDİYOR”

Daha sonra hem belediyeye hem de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne başvuru yaptığını aktaran Umay, yetkililerin incelenmesi sonucunda herhangi bir usulsüzlük tespit edilmediğini ve inşaatın şu anda devam ettiğini aktardı. Umay, “Önce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne başvuru yaptım. Gelin inşaatımı inceleyin dedim. Bir usulsüzlük varsa biz de gerekeni yapalım dedik. Geldiler incelediler ve hiçbir sorun olmadığını söylediler. Daha sonra belediyeden de yetkililer geldiler ve herhangi bir sorun tespit etmedikleri için inşaatın devam edebileceğini söylediler.” şeklinde konuştu.

Bu yapı denetim firmasıyla ilgili en az 50 müteahhidin kendisine ulaştığını belirten Umay, hepsinin kendisine teşekkür ettiğini, aynı sıkıntıları onların da yaşadığını belirterek: “Bu konuyla ilgili yetkililer Y. Hanım ile iletişime geçmişler. ‘Bodrumda sıkıntı varsa radyeye niye onay verdiniz' şeklinde bir konu olmuş. ‘O da o zaman radyeyi kaldırmaları gerekir' deyince ‘Radyeye onay veren sizsiniz masrafları ödeyin kaldırsınlar” cevabını almış. Her şey ortada. Bizim inşaatımızda tek bir usulsüzlük bile yok. Yapı denetim firmasının değişmesi için dilekçe vereceğim. Hukuki süreçleri de başlattık. Artık onay verseler bile hukuki olarak bu işin peşini asla bırakmayacağım.” dedi.

Yorumlar 3
Serhat 26 Ağustos 2024 17:13

Yapı denetimler önce kendini denetlesin mutahitlerin mevzuata uymasına rağmen 3-5 bir şey koparırım pahasına işleri yokuşa sürüyorlar adamına göre hareket etmekten vazgeçsinler.

Vatandaş 26 Ağustos 2024 00:13

Onun için mi 6 Şubatta katliam olur gibi binalar yıkıldı. Devlet derhal müdahale etmeli ve yapı denetimi engelleyen herkesi yargılamalıdır. Millet uyandı artık bizi gerizakalı sanmayın.

M.Latif Gülbaş 25 Ağustos 2024 20:40

Söylenilenler doğru ise su basman kotülunun cm bazında eksik oluşu binanın stadiğine engel değil çevre tanzi dikkate alınarak düzenleme ona göre yapılır Anlattığınıza göre yapıdenetim sebepsiz olarak sorun üretiyorlar şikayetçi olan firmalar hep beraber şikayetlerini belirterek değişiklik isterseniz daha doğru olur

Bakmadan Geçme