Yanlışta Israr!

Hakimiyet Gazetesi'nin geçtiğimiz Cuma günü manşetten duyurduğu ve 25 Haziran'da ihalesi gerçekleştirilecek olan tren garı altgeçidinin yıkılarak aynı şekilde tek şerit gidiş, tek şerit geliş olarak yeniden yapılması yanlışlığına yetkililerden teknik değil yanlışı savunan bir açıklama geldi.

TAKİP ET

1934 yılında o günün ihtiyaçlarına göre gidiş-geliş tek şerit olarak inşa edilen, açılışından 87 yıl sonra tehlike arz ettiği ve ihtiyaca cevap vermediği için yenisinin yapılmasına karar verilen gren garı altgeçidi projesinin aynı şekli ve fonksiyonu ile yeniden yapılması işinin TCDD tarafından ihaleye çıkartılması, şehirde şok etkisi oluşturmakla birlikte mahalle muhtarları ile vatandaşların tepkisine sebep olmuştu.

Hakimiyet Gazetesi olarak Cuma günü manşetten verdiğimiz haberde; hem Aksaray hem Hicret Mahallesi muhtarları hem de Şoförler Odası Başkanı, altgeçidin mevcut halinde olduğu gibi bir geliş bir de gidiş olarak iki şeritli yapılmasına tepki göstermiş ve projenin bu haliyle kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirtmişlerdi.
Aynı konu Kanal 23 televizyonu ana haber bülteninde de dile getirtilmiş ve kamuoyunun tepkisi yansıtılmıştı.

BÖLGE MÜDÜRÜ ELAZIĞ'DA
Hakimiyet Gazetemiz ve Kanal 23 ana haberlerinde dile getirildikten sonra kamuoyundan yükselen tepkilere, TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, ilimize gelerek cevap verdi.

Yıkılarak yeniden yapılacak altgeçit önünde Aksaray ve Hicret Muhtarlarını da yanına alarak kendi projelerini savunan Felek, altgeçidi neden iki şerit geliş iki şerit gidiş yapamadıklarına dair açıklamalarda bulundu.

DEPREM SONRASI SORUN OLUŞTU
Elazığ depreminden sonra alt geçitte oynama ve deformasyonlar yaşandığını ifade eden TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, şunları söyledi:
“Özellikle deprem sonrası teknik olarak alt geçidimiz risk oluşturmaya başladı. Alt geçidimizin üzerinde tonajlı demir yollarımız, dolum yapılar rampalarımız var. Bunlar incelendiğinde alt geçidimizin artık bu riski taşıyamayacağı, belli oranda deformeler olduğu ve yenilenmesi gerektiğine karar verildi. Bu kararın verilmesinin ardından hızlı bir şekilde projesi yapıldı ve ödenek tahsis edilerek ihalesine çıkıldı. 25 Haziran'da alt geçidimizin ihalesi yapılacak.”

“ALT YAPI ENGEL OLDU”
Alt geçidi projesi yapılırken, Elazığ Belediyesi ile beraberce uygulanan bir süreç sürdürdüklerini ifade eden TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, “Projemizi yaptırırken istedik ki en geniş şekilde, çok daha rahat, ne kadar uygun olabiliyorsa o kadar güzel bir proje ortaya koyalım ama burada mahallemizin mevcut tesisatları; su, kanalizasyon ve diğer tesisatlar, tamamı bu alt geçidin altından geçtiği için bunlara uygun bir proje yapmak zorunda kaldık.” dedi.

DAHA GENİŞ, DAHA KONFORLU
İhaleye çıkılacak projenin şu andaki mevcut projeye göre çok daha geniş, daha konforlu ayrıca özellikle de daha önce olmayan yaya geçişleri için 2 metre alan bırakarak 4 metre şeklinde geniş bir karayolu planladıklarını ifade eden TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, "Burada daha geniş bir geçiş olmasını isterdik. Ama buranın mevcut teknik durumları bunu yapmamıza çok müsait olmadı. Yine de çok daha uzun yıllar kullanılabilecek, daha geniş, bir gidiş-bir geliş olmak üzere bir alt geçit projesi planladık ve İnşallah yıllarca mahallelerimize hizmet edecek, aynı zamanda bizim yukarısında demiryolu taşımalarımızı da devam ettirecek.”

“MUHTARLARA BİLGİ SUNDUK”
Muhtarlarımıza ve konuyla ilgili burada bulunan herkese konuyla ilgili teknik bilgileri sunduklarını, muhtarların da konuyla ilgili gerekli bilgileri aldıklarını ifade eden TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, “Özellikle tekrar ediyorum ki bir gidiş – bir geliş olmak üzere daha konforlu bir proje olacak. Hızlı bir şekilde projemizi sonlandırıp burayı bitirerek hizmete sunacağız.”

“İKİNCİ ALT GEÇİT İÇİN DE ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”
Tren garı altgeçidinin tamamlanmasının ardından Aksaray mahallesine girişte bulunan alt geçit için de çalışmalara başlayacaklarını ifade eden TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, “Burayı hizmete sunduktan sonra başka bir istasyonumuzun, yine bir mahalleye geçiş olan diğer taraftaki alt geçidi de ihaleye sunup, daha konforlu, yaya geçidi bulunan bir alt geçidi oraya da yapacağız. Böylelikle mahallelerimizin bu tür sorunlarını tamamen halletmiş olacağız.” dedi.

GÜLBASAN: “TEKNİK BİLGİLER SUNULDU”
Cuma günü muhabirimize konu ile ilgili olarak “Bu projeyi bu şekliyle kabul etmememiz mümkün değildir” açıklamasında bulunan Muhtarlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Hicret Mahallesi Muhtarı Murat Gülbasan, TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek'in açıklamalarından sonra şunları söyledi.
“Bu köprü iki mahallemizin girişi durumunda. Buranın ihale tarihi de belli oldu. Bölge Müdürümüz Aliseydi Felek, bugün bize gerekli olan teknik bilgileri sundu. İnşallah projenin tamamlanmasıyla vatandaşlarımız rahat etmiş olacak.”

BAL: “YAYA GEÇİDİ GENİŞLEDİ”
Projenin ihale tarihinin belirlendiğini, iki mahallenin girişi olan bu köprü yenilendiği zaman mahallelerin rahat edeceğini ifade eden Aksaray Mahallesi Muhtarı Özcan Bal ise şunları söyledi:

“Bizim için önemli olan yaya geçidiydi. Yaya geçidi çok küçüktü. 2 metrelik yaya geçidi de inşallah bizi rahatlatacak. Bunların yanında bu köprüden sonra diğer köprümüz de yenilenecek. Orada şu anda yaya geçidi de bulunmuyor. İnşallah biter bitmez diğer köprünün de ihalesi yapılacak ve mahallelerimiz de rahat edecek.”

“KOLON ATINCA DARALDI”
Altgeçit önünde yapılan açıklamaların ardından basın mensuplarına teknik bilgi veren proje müdürü ise şunları söyledi:
“Proje, tek düz kolonsuz yapılacaktı ama zeminde bulanan altyapı nedeniyle yapılamadı. Bu yüzden kolon atmak zorunda kaldık. Kolon atılınca alan daraldı. Kolonsuz olsaydı çift gidiş çift geliş olacaktı.”

“YÜKSEKLİK DÜŞECEKTİ”
Gazetemiz muhabiri Ömer Enes Yılar'ın yönelttiği: “alt geçitte yanlara doğru genişletme olabilirdi, neden böyle yapılmadı hesaba katmadınız” sorusuna ise proje müdürü şu cevabı verdi: “Yana doğru genişletseydik yükseklik düşecekti, yükseklikten ödün veremedik, bir itfaiye aracının geçebileceği kadar yükseklik bıraktık”

YANLIŞ PROJE DAYATMASI
Her ne kadar mahalle muhtarları ki mahalleyi şehre bağlayan bir altgeçit olarak görse de tren garı alt geçidi şehrin merkezi ve kuzeyini, şehrin güneyine, yeni yapılan Aksaray, Yemişlik, Bizmişen mevkiinde bulunan binlerce TOKİ konutlarına, inşaatı devam eden ve önümüzdeki yıl hizmete girecek olan yeni şehirlerarası otobüs terminaline, güney çevre yolu ile şehrin güney, doğu ve batıda bulunan birçok köprüye bağlayacak bu alt geçit olması ve yenilenmesinin artık uzun süre mümkün olmaması sebebiyle geleceğe yönelik projelendirilip ihale edilmeliydi.

ALT YAPI MEVCUTTA DA VAR
Altgeçidin eskisi gibi geliş-gidiş tek şerit olarak projelendirilmesinin gerekçelerini izah eden TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek'in açıklamalarının teknik olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden uzmanlar, mevcut altgeçidin altından da şehrin; su, kanalizasyon, yağmurlama ve diğer altyapı şebekelerinin geçtiğini, ihalesi yapılacak yeni altgeçit ihalesinde de bu hatların korunacağını ve bu alanda herhangi bir temel kazımı yapılmayacağını ifade ederek, bu gerekçenin makul bir izah olmadığını belirttiler.

GENİŞLEME ALTYAPIYA ENGEL DEĞİL
Mevcudunun yıkılarak yerine aynı formatta yeni bir altgeçidin yapılacağını, her biri 6.50 metreden oluşan iki adet kuru menfez yapılacağını, 6.50 metre olarak planlanan menfez geçişlerinin 8.50 metre planlanması halinde iki aracın rahatlıkla geçeceği 2+2 olmak üzere dört şeritli bir alt geçidin yapılabileceğini ifade eden uzmanlar, bunun şehrin gelecek yıllarına da hitap edeceğini belirttiler.

STATİK ENDİŞESİ BİLİMSEL DEĞİL
Altgeçit üzerinden geçen çok sayıda yük treninin vereceği ağırlık sebebi ile kolon aralığının dar tutulduğu açıklamasının da bilimsel ve teknik olmaktan oldukça uzak olduğunu ifade eden uzmanlar, son yıllarda imal edilen benzer köprü ve alt geçitlerin kolon açıklıklarını çok daha fazla bırakıldığını ve bu alanda kullanılmak için özel imal edilmiş mukavemeti yüksek hazır kirişlerle bu sorunun çözüldüğünü belirtiyorlar.

YAYA KALDIRIMI İLE SAVUNMA
Yapılan yeni altgeçidin yenilik olarak sadece daha önce çok dar olan yaya kaldırımının 2 metreye, araçların geçiş alanının ise 4 metreye çıkartılmasıyla savunarak bunun en güzel proje olduğunu ifade eden TCDD yetkililerinin, şehrin geleceğini ilgilendiren bu böylesi bir proje konusunda, olaya çok dar bir açıdan bakmalarının yanlışlığına dikkat çeken uzmanlar, TCDD'nin bu bakış açısının şehrin geleceğini düşünmekten öte kendilerine yarayan üst kısmıyla ilgilendiklerini ortaya koyduğunu belirtiyorlar.

YANLIŞTIR, EKSİKTİR, DÜZELTİLMELİDİR
TCDD'nin büyük bir kamu bütçesi harcayarak, eskisini yıkarak eskisi ile aynı fonksiyonda, sadece yaya kaldırımları geniş bir yeni alt geçit yapma projesinin, küçük bir revizyonla ve genişlemenin herhangi bir altyapının bulunmadığı sadece toprak yığıntının bulunduğu yan taraflara ikişer metre genişletilmesiyle yüzyıla hitap eden bir proje ortaya çıkacağını ifade eden uzmanlar, bu yanlış projenin yeniden gözden geçirilmesi ve ihaleye çıkılmadan önce şartnamenin revize edildikten sonra inşaatına başlanması gerektiğini belirtiyorlar.

Bir önceki manşeti okumay için buraya tıklayınız.

Bakmadan Geçme