Yanlışta Israr Mı?

Dün Hakimiyet'e Göre köşesinde 'MEM'in Yanlış Kararı' başlığıyla dile getirdiğimiz sorunun ardından çok sayıda mesaj ve telefon aldık. Arayanlar kız öğrenciler ile bunların aileleriydi. Problemin dile getirilmesinden dolayı teşekkürlerini iletmekle kalmayıp çözüm noktasında desteklerimizi beklediklerini ifade ediyorlardı.

TAKİP ET

Bu haberimizin ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden açıklama geldi.

Bilgi Notu başlıklı açıklamada şu görüşlere yer verilmişti:

“MEM'in Yanlış Kararı Başlıklı Haberle İlgili Olarak Bilgi Notu;

Elazığ İmam Hatip Anadolu Lisesi binasında eğitim gören Cumhuriyet Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin bu eğitim öğretim yılında öğlenci oldukları için kışın geç saatlerde okuldan çıkacakları ve mağduriyet yaşayacakları, ailelerinin de bu nedenle tedirgin oldukları haberde ifade edilmiştir.

Ancak; Cumhuriyet Kız Anadolu Lisesi öğrencileri için yapımı devam eden yeni, modern ve donanımlı okul binamız 1 ay içerisinde tamamlanarak eğitim öğretime açılacaktır. Kız öğrencilerimiz de kış aylarına kalmadan, çok kısa bir zaman diliminde kendi okullarında normal eğitimle eğitim öğretimlerini sürdürecektir. Bu nedenle öğrencilerimiz hiç bir mağduriyet yaşamayacak, yeni okul binalarında eğitimlerine devam edeceklerdir. Kamuoyuna Saygıyla arz ederiz.”

Açıklama yapılmış ama sorunun çözümüne dair adım atılacağına dair bir bilgi yoktu bilgi notunda. Özetle; kız öğrenciler, yıkılan ve yapımı bir yıl sürecek okulları dolayısıyla zaten bir ay sonra yine misafir olarak kalacakları başka bir okula nakledileceklerdi. Kaldı ki taşınacakları okul, açıklamada söz edilen ve yapımı bir ay sonra tamamlanacak denen okul değil, o okulun yanında bulunan ve halen yapımı devam eden okulun eski öğrencilerine tahsis edilen başka bir okuldu.

Kız öğrencilerin hangi okula taşınacakları çok problem değil. Asıl problem öğlenci olarak merkez imam hatip lisesine bir ay devam edecek olmalarıydı.

Hakimiyet olarak üşenmedik ve bir ayda tamamlanacak denen okulu gezdik. Bir ay değil şubat tatiline kadar tamamlanamayacağını gördük. Dolayısıyla bir ay sonra taşınacakları açıklamasının gerçekçi olmadığını müşahede ettik. Zira binanın içinde nerden baksanız üç aylık bir iş vardı.

Bir an için okulun tamamlandığını ve kız öğrencilerin bu okula taşınacağını varsayalım. Bir ay için olsa da kız öğrencilerin sabahçı, erken öğrencilerin öğlenci olmasında ne kusur ve mahsur var.

Öğrenci isyan ediyor, veliler endişeleniyor ve bu duyarlılıkla valilikten böyle bir düzenleme bekliyorlarsa bunun olmaması için engel ne? Hani halkı için çalışan ve onları mutlu etmek isteyen devlet anlayışı?

Biraz araştırma yapınca o engelin ne olduğu da ortaya çıktı. İddiaya göre Meğer Merkez İmam Hatip Lisesi müdürü böyle olmasını istiyormuş ve böyle olmuş. Meğer müdürümüz, Milli Eğitim Bakanlığında Genel Müdür olan bir sınıf arkadaşının desteğini almış. Kız İmam Hatip Lisesi Müdürünü de baskılayarak bu kararı aldırmış ve önce Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü ardından da Elazığ Valiliğine kabul ettirmiş. Ne güç değil mi? Bu gayreti, azmi ve inadıyla(?) terfi edip Bakanlıkta Daire Başkanı olmayı hedefliyormuş.

Anlayacağınız bir okul müdürünün şahsi düşüncesi ve kaprisi, il yöneticilerinin kararı olup çıkıvermiş.

Konu Hakimiyet'te gündeme geldikten sonra sosyal medya mecralarında da tepkiler oluştu. Konu, değişik mecra ve vasıtalarla ilimiz valisi ve milletvekillerine kadar ulaştı.

Oysa bu mesele bu kadar büyütülecek ve içinden çıkılmayacak bir sorun da değildi. Madem bu sorun bir ay sonra çözülecekti o zaman neden kız öğrenciler bir aylık süreyle sabahçı olmasındı? Neydi bunun izah edilemeyen ve çözüm bulunamayan ve yok yere bir kriz haline dönüşme gerekçesi?

Çok basit ve atılacak küçük bir adımla çözülecek bu problem, bir okul müdürü sebebiyle siyasi krize ve yöneticiler ile siyasilerin zor durumda kalmasına sebep olabiliyorsa vah halimize… Böylesine basit bir meselede bile çözüm bulamıyor ve problemi gideremiyorsak, “sahipsiz Elazığ” söylemini güçlü ve haklı kılacak bir koz vermiyor muyuz birilerine?

Mili Eğitim Müdürlüğü ile Elazığ Valiliği'nin; bir müdürün aldığı ve izah etmekte zorlandıkları, kendilerini de zora sokan kararda direnmek yerine halkı, öğrencileri ve velilerin taleplerine dikkat kesilerek adım atmaları gerektiğine inanıyoruz. Zira bu meselenin daha üst makamlara gitme ve çözümün epey yukarlardan gelme istidat ve ihtimali var. İyisi mi iyilik bizde kalsın ve değil sorun, tartışma konusu dahi olamayacak bu problem çözüm bulsun...

Yorumlar 10
Cihan 14 Eylül 2023 12:04

Öncelikle yazınızda ciddi bir üslup sorunu var. Kahvehane muhabbeti kıvamında, dedikodu tarzı bir yazı olmuş.Elazığ basınının ve halkının bu üslubu haketmediğini düşünüyorum. Kızlar akşam çıkıyor diye feryadı basmışsınız. Tavsiyem diğer okullara da bi göz atın. Zorunlu olarak ikili öğretim yapan diğer okullarda da kız öğrenciler var, onları neden gözardı ediyorsunuz. Benim kızım ilk okulda ve kışın eve akşam karanlığında yetişiyor. Lütfen kalemin verdiği imkanı kendi çevrenizin çıkarları için değil, hak ve adalet için kullanın.

Kasım yılmaz 14 Eylül 2023 10:17

Bu nasıl taraflı bi yayıncılık ve haber. Ben konuyu yakından biliyorum.benim kardeşimde o okulda öğretmen. Geçen sene misafir olmalarına rağmen sayın müdür onları sabahçıl yaptı. Siz de buna rağmenn taraflı yayıncılık yapıp sayın müdürü tamamen mesnetsiz ve karşılığı olmayan haberle itham ediyorsunuz. Kaldıki sanki elazığda kimse saat 7 den sonra dışarı çıkmıyor . Böyle bi söylemle hem valimizi hem emniyet güçlerimizin asayişi sağlayamadığını ima ediyorsunuz.. Benim fikrim tamamen bu konunun adı geçen lisede çalışan öğretmenlerin hüsnü kuruntusu . Öğrenciler kimsenin umrunda değil. Ajitasyon yapıp ve asılsız ithamlarda bulunupta bir okul müdürünü karalayıp ve bukunduğunuz şehri de karalamak bi haber gazetesine yakkşmaz.

Hursit 13 Eylül 2023 21:48

BOYLE HABERCILIK MI OLUR.ARASTIRMADAN YAZMAK KOLAY HA.KIZ OGRENCILER ICIN BU KARAR YERINDE BENCE.SABAHIN KORUNDE OKULA GITMEK DAHA TEHLIKELIYKEN,AKSINI IDDA ETMEK HANGI KAFA....KIZLARI BU KADAR DUSUNUYORSANIZ DIGER BIRLESEN OKULLARDA KIZ OGRENCILERI HIC DILE GETIRDINIZ MI,NEDIR BU AYRIM ,ONLAR INSAN DEGIL MI.BU OLAY SADECE BAZI ISGUZARLARIN KUCUK MENFAATLERI ICIN BUNU IYI BILENLERDENIZ.ERKEK IHL OGRENCI VE IDARECILERI VE BUTUN KIZ OGRENCILERDEN OZUR DILEME ERDEMINI GOSTERIN...

Mehmet 13 Eylül 2023 12:48

Cumhuriyet Kız İmam Hatip Lisesi geçen yıl öğretmenlerimizin dolaplarını gasp edip okulu berbat halde bırakıp giderken de gelip bizzat okulumuzu gezseydiniz. Nasıl seviyesiz bir üslupla bir eğitimciyi bir kurum yöneticisini böyle ithamlarla aşağılayabilirsiniz? Kız İmam Hatip Lisesi’ndeki öğretmenler ve idarecilerle aranızdaki samimiyet derecesi nedir? Bence sayın valimiz, siyasiler ve il milli eğitim önce bunu araştırsın

Elif 13 Eylül 2023 12:40

Bir araştırmacı ve gazeteciye yakışmayan tavırla ve üslupla yazdığınız bu haberinizi kınıyorum. Ben Erkek İmam Hatip Lisesi’nde evladı olan bir anne olarak bu haberinizi üzülerek okudum. Geçen yıl aynı uygulama bizim evlatlarımıza yapılırken sesiniz dahi çıkmazken bu sene her mecradan yaptığınız baskılarınızın sebebi gerçekten kız öğrencileri düşünmek mi yoksa öğretmenlerin/idarenin baskısı sonucunda onların ağzıyla yazmanız mı? Bu noktada ısrarla bahsini geçirdiğiniz siyasilerin, valimizin ve il milli eğitim müdürlüğünün sizinle kız imam hatip lisesi okulundaki çalışanlarının arasındaki yakınlık derecesini sorgulamasını rica ediyorum.

Eğitimci 13 Eylül 2023 10:00

Haberi masa başında yaptığınız haberde kullandığınız fotoğraftan belli. Keşke duyumla değil de araştırma ile haber yapsaydınız. Bir ay sonra taşınacakları okulda inceleme yaptığınız gibi şu an bulundukları okulda da daire başkanılığına (!!!) oynayan okul müdürüne sormayı da düşünseydiniz.

Zafer Güner 12 Eylül 2023 23:19

Depremden zarar gördüğü için yıkılan bazı okulların (Örnek: Atatürk Anadolu Lisesi) öğrencileri başka okullarda ikili öğretimle öğleden sonra ders başı yaptılar ve bu okulların kız öğrencileri de akşam karanlığında evlerine dönebilecekler.Anlaşılan imam hatip okulunun kız öğrencileri dışında kalan bu okullardaki kızlarımız için hiç bir tehlike söz konusu değil, yada bu kızlarımız bu haberi yapan kafaların hiç umurunda değil; yazık.

Demir 12 Eylül 2023 18:06

Takdir edersiniz ki elazigda ikili eğitime gerek ortaokul gerek ilkokul ve liseler geçerken ev sahibi kurumlar hep sabahçı olagelmisti. Buna rağmen geçen yıl ev sahibi olarak öğlenci olan kurumumuz saygıyla durumu kabullenmiş hakkaniyetli olması adına bu yıl da sabahçı olma hakkını kullanmak istemiştir. Görüyorum ki misafir, ev sahibinden daha baskın olunca ve muhtemelen yazarınızin yakını olunca köşelerinizden mahalle ağzıyla kaleme alınmış itham ve iftiralar yayınlanıyor. Esefle kınıyorum.

Meryem 12 Eylül 2023 18:05

Takdir edersiniz ki elazigda ikili eğitime gerek ortaokul gerek ilkokul ve liseler geçerken ev sahibi kurumlar hep sabahçı olagelmisti. Buna rağmen geçen yıl ev sahibi olarak öğlenci olan kurumumuz saygıyla durumu kabullenmiş hakkaniyetli olması adına bu yıl da sabahçı olma hakkını kullanmak istemiştir. Görüyorum ki misafir, ev sahibinden daha baskın olunca ve muhtemelen yazarınızin yakını olunca köşelerinizden mahalle ağzıyla kaleme alınmış itham ve iftiralar yayınlanıyor. Esefle kınıyorum.

Erdem 12 Eylül 2023 16:27

Tarafsiz olmanızı beklemesem de lisedeki ev sahibi erkek lisesi ve kadrosunu bu denli görmezden gelmeniz şaşırtıcı. Nitekim deprem sonrası ikili eğitime geçen hiçbir okulda ev sahibi okul öğlenci olmamıştı, merkez anadolu ihl dışında. Bu ikircikli tavır bi yana, şimdi adil olunsun diye yer degistirilince kıyamet kopartiliyor. Bahaneniz nedir? Kız çocukları akşama kaliyor. Tartışma mantığıyla olaya yaklaştığınız için hatalisiniz. Çünkü akşam karanlığı tenha olmasa da sabah dersine yetişmek için şafakta 06.00 suları karanlıkta sokağa çıkan kızlarımızın gerek köpek sürüleri gerekse serserileri düşünürsek daha riskli olduğunu anlarsınız. Sanirim kız grubu okuldan ayrılacak. "Hep bana" diyen tavırlarıyla yeniden istediklerini alacak, üzülmeyin bu kadar. Meseleyi ele alış şekliniz bi okulu değerlendirirken tek yönlü ve oldukça taraflı yaklaşmanizi içtenlikle kınıyorum.

Bakmadan Geçme