Yanlış, Vatandaşı Mağdur Etti
Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremde evleri hasar gören vatandaşlar için TOKİ tarafından yaptırılan konutlar sağlamlığı ile tam not alırken, işçilik ve çevre düzenlemesi konularında sınıfta kaldı. Mustafapaşa Mahallesinde TOKİ 3. Etap'ta oturan mahalle sakinleri, sitelerine ait tahliye pompalarının çürümeye terk edildiğini maddi zararın 800-900 bin lira civarında olduğunu iddia etti.
24 Ocak 2020 tarihinde ilimizde meydana gelen 6.8'lik depremin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla TOKİ tarafından yaptırılan deprem konutlarındaki sorunlar gündemdeki yerini koruyor.
KONUTLAR SAĞLAM AMA İŞÇİLİK SIFIR
Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremde evleri hasar gören vatandaşlar için TOKİ tarafından yaptırılan konutlar birçok yönüyle tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sağlamlığı ile büyük bir takdir kazanan konutların özellikle işçilik ve çevre düzenlemesi konularında sınıfta kalması da tepkilere neden oluyor.
YÜZBİNLERCE LİRALIK MADDİ ZARAR İDDİASI
Bu çerçevede Elazığ Mustafapaşa mahallesindeki konutların atık suları, şebeke sisteminin geçtiği koddan daha aşağıda olması gerekçesi ile pompa ile şebekeye basılması yönünde TOKİ Mühendislerinin kararı oldu.Bu karar çerçevesinde bu bloklardan gelen kanalizasyon ve atık su için depo yapıldı ve pompalara kuruldu. Bir yıl bu şekilde çalıştırılan ve pompaların elektrik maliyetleri TOKİ sakinlerine yüklenen sistem, bir yıl sonra atıl vaziyette kaldı.
ZARAR ÇOK BÜYÜK
TOKİ'lerde çürümeye terk edilen pompaların maddi zararı yüzbinlerce lira olduğu iddia edildi. Mustafapaşa Mahallesinde TOKİ 3. Etap'ta atık ve kanalizasyon sularını tahliye eden pompalar gerekli bakımları yapılmadığı ve kaderine terk edildiği iddia edildi.
“PİS KOKU NEDENİYLE BU KONUYU DEFALARCA ŞİKÂYET ETTİK”
3. Etap L parselde yaşayan vatandaşlar, sitelerine ait tahliye pompalarının çürümeye terk edildiğini iddia ederek “ Konutlarımız ilk yapıldığında yüklenici firma kot farkı var diyerek sitemizin atık ve kanalizasyon suyunu bodrumlarda açılan kuyularda kurulan pompalar aracılığıyla şehrin kanalizasyon hattına aktarılıyordu. Oluşan pis koku nedeniyle biz bu konuyu defalarca şikâyet ettik. Ve o kuyular ara ara taşıyordu” dedi.
POMPALAR BİR YIL BOYUNCA ÇALIŞTIRILIP BİZE ELEKTRİK FATURASI EKSTRADAN ÖDETTİLER
Yaşadığı sorunlar hakkında bilgiler veren vatandaşlar, “Bodrumda arabamızdan inerken kuyular pompa arızası nedeniyle taşmışsa o pis sulara basıp evimize geçiyorduk. Ne hikmetse şikâyetlerimiz sonunda kod farkı bir anda kayboldu ve atık sularımız direkt olarak şehrin kanalizasyon hattına bağlandı. Madem kot farkı yokmuş ne diye bize o pis kokuları solumamıza müsaade ettiler ve pompaların bir yıl boyunca çalıştırılıp bize elektrik faturası ekstradan ödettiler” diye aktardılar.
POMPALAR BAKIMA ALINMADI ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ
Bulunduğu kuyuların temizlenip tahliye pompaların bakıma alınmadığını iddia eden site sakinleri “ Yüklenici firma yetkilileri emlak yönetimin bölge müdürüne kuyuların kurutulup temizlenmesini ve pompaların çıkarılıp bakımının yapılması ve çalışır vaziyette yerine koyulmasını söyledi. Yaklaşık bir yıl geçti. Ne kuyular temizlendi ne pompaların bakımı yapıldı.” dedi.
MADDİ ZARAR 800- 900 BİN LİRAYI BULUYOR
L parsel sakinleri olarak sadece bizde 17 kuyu var ve her kuyuda 2 tane pompa olduğunu ifade eden Mahalle Sakinleri,“ Site yönetimi bize ait olan 34 pompayı çürümeye terk etti. Tanesi 10 bin liradan 340 bin lira tutuyor. K ve M parselde de aynı sorunlar var. Onları da hesaba katarsak maddi zarar 800- 900 bin lirayı buluyor. Mülkiyeti sitelerimize ait olan bu pompaların çürümeye terk edilmesini kabul etmiyoruz. Sorumlulardan bunun hesabı sorulsun” diye ifade etti.
BİR YIL ÖNCE KURTARMAYAN KOD, BİR YIL SONRA NASIL KURTARDI?
TOKİ tarafından yapılan konutların kanalizasyon atık giderinin şebeke kodu altında kalması gerekçesi ile gider odası yayıp pompalarla deşarj edilmesi sisteminin bir yıl sonra boşa çıkartılıp normal şebekeye kendi gideri ve kodu ile bağlanması konusunda hatanın kimde olduğu konusunda herhangi bir bilgileri olmayan vatandaşlar, kurumların hatasının bedelini kendilerinin çektiğini dile getiriyorlar.