Yakmayalım Yanmayalım!

Yaz ayları ve piknik sezonunun başlamasıyla Elazığ'da yaşanacak olası yangınları önlemek amacıyla ilgili kurumlar tüm önlem ve hazırlıklarını tamamladı. Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü koordinesine verilen yangın söndürme helikopteri bölgeye konuşlandırılırken, ekipler 24 saat teyakkuz halindeler

Erkan Bay/Yaz ayları ve piknik sezonunun başlaması ile birlikte özellikle ilimizde yangın sayılarında da ciddi artışlar oluyor. Geçtiğimiz günlerde merkeze bağlı bir köyde 12 dönümlük arpa ekili alan yanarken, Erimli beldesinde ise 8 dönümlük alan yangına teslim oldu.

ANIZ YAKMAYALIM
Yaz ve piknik aylarında istenmeyen yangınlara sebep olan anız yakma, hem toprağa hem de çiftçilere büyük zarar veriyor. Anız yakma sırasında 250 dereceye ulaşan sıcaklık, toprakta verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeleri yok ederken, toprağın biyoloji, fiziksel, kimyasal özelliklerine zarar veriyor.

DİKKAT EDELİM
Anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ile ormanlar da tahrip olabiliyor. Doğrudan ve dolaylı etkileri yüzünden toprakla birlikte birçok canlı türü de zarar görüyor. Bu nedenle özellikle Elazığ'da son yıllar anız yakma nedeniyle ortaya istenmeyen görüntüler çıkıyor. Anız yakma yasaklanmasına rağmen, bazı kişilerin anız yakma işlemini yapması büyük tepki çekerken, sorumlular hakkında da yasal işlemler yapılıyor.

ELAZIĞ'DA ORMANLIK ALANLARA GİRİŞ YASAKLANDI
Son zamanlarda özellikle ülkemizin bir çok ilinde yaşanan orman yangınlarının bir çoğu insan kaynaklı olmasından dolayı Elazığ dahil bir çok il karar alarak ormanlık alanlara girişleri yasaklamıştı.

İl genelinde orman yangınlarının önlenmesi çerçevesinde Elazığ Valisi Ömer Toraman'ın imzasıyla genel emir yayımlanmıştı.
Genel emirle birlikte, il sınırlarında orman yangını çıkma ihtimali olan orman ve ormanlık sahalara yetkililerden ve yetkili makamlardan izinli olanların dışında girilmesi yasaklandı.

TAVİZ YOK
Elazığ Valiliği tarafından yayımlanan kararda, "İlimizde orman yangınlarıyla mücadele çerçevesinde Elazığ sınırları içerisindeki ormanlık alanlara görevliler hariç girişler 1 Temmuz 30 Eylül 2022 tarihleri arasında, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca yasaklanmıştır. İlimizdeki bütün ormanların çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaklanmıştır. Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılması ve çadır kurulması yasaklanmıştır. Elazığ ili genelindeki bütün köy ve mahallerinde anız, bağ-bahçe ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır. Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır. Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına müsaade edilmeyecektir. Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır" ifadelerine yer verildi.

YANGIN HELİKOPTERİ HAZIR
Elazığ Bölge Orman Müdürlüğü koordinesine verilen yangın söndürme helikopteri, yangına hassasiyet durumu nedeniyle Bingöl sınırları içinde konuşlandırılmıştı.

BÖRÜ: “HELİKOPTER İLE YANGINA BÜYÜMEDEN MÜDAHALE EDİLİYOR”
Konu hakkında açıklama yapan İbrahim Börü, “Orman Genel Müdürlüğümüzce Elazığ Orman Bölge Müdürlüğümüze 1 adet yangın söndürme helikopteri görevlendirilmiş olup, yangın söndürme helikopteri yangına hassasiyet durumu nedeni ile Bingöl Orman İşletme Müdürlüğümüz sınırları içerisinde konuşlandırılmıştır. Yangına hassasiyet noktasında 2'inci bölge grubunda olan ilimizde yangın söndürme helikopterinin oluşu, orman yangınlarına karşı daha etkin bir mücadele vermemizi sağlayacak olup 2 adet arazöz, 2 adet ilk müdahale aracı, köylerimize konuşlandırdığımız 16 adet su tankeri, 1 greyder ve yangın söndürme ekiplerimiz ile yangın sezonuna hazırlanmış bulunmaktayız” dedi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ HAZIRLIKLARI TAMAMLADI
Geçtiğimiz ay, ''2022 Orman Yangınlarıyla Mücadele Eğitimleri ve Hazırlık Çalışmaları'' kapsamında yangın işçilerine işbaşı eğitimi verildi. Araç-gereç ve telsizlerinin bakımları yapıldı.

ÇETİNER: “YANGINLARA HIZLI VE ETKİN MÜDAHALE EDİLİYOR”
Eğitimde konuşma yapan Elazığ Orman Bölge Müdürü M. Salih Çetiner ''Orman Yangınlarıyla Mücadelede başarının en önemli unsurlardan birisi erken, hızlı ve etkin müdahale olduğunu'' ifade ederek, yangın sezonunun başarılı, kazasız, sıkıntısız geçmesi ve hayırlı olması temennisinde bulundu.

Eğitim de orman yangınlarının önlenmesi açısından yangına mahal verebilecek olumsuzluklara karşı alınması gereken tedbirler, erken müdahalenin önemi, yangın ihbarlarının değerlendirilmesi, yasal sorumluluklar ve hukuki yaptırımlar konularında da katılımcılara bilgiler verildi.
Arazözler ve İlk Müdahale Araçlarının hortumları, yangın söndürme ekipmanları ile yangın işçilerinin iş sağlığı ve güvenliği kapsamında kişisel koruyucu donanım malzemelerinin kontrolü ve kullanıma yönelik tanıtımı yapıldı.

İTFAİYE GÖREV BAŞINDA
Elazığ Belediyesi İtfaiye Ekipleri de olası yangınlara karşı 24 saat görev başında ve meydana gelebilecek yangınlara müdahale etmek için hazır bekliyor. Özellikle merkeze bağlı köy ve evler ile komşu illerde oluşacak büyük çaplı yangınlara müdahale etmek için modern ekipmanları ve tecrübeli personelleri ile görev başında.

YANGINLARIN YÜZDE 99'U İNSAN KAYNAKLI
Her yangının bir sebebi olduğuna ve bunların yüzde 99'unun ihmal ve dikkatsizlik olduğuna göre asıl sorumlu insanlar. Bir sigara izmariti, tabiatta bırakılan bir cam şişe ya da tam söndürülmeyen ateşler hem çevremizi hem de bir şekilde bizi yakıyor. Çünkü tabiatın yanması akciğerlerimizin yanması ve oksijensiz kalmamız demek. Bu günlerde ateşle daha az oynamalı ve yaptığımız her hareketin en olumsuz yanı ve sonucunu düşünerek davranmalıyız.

Bakmadan Geçme