YABANCI İSTİHDAMI

Meclis komisyonunda görüşülmeye başlanan belki de yakın zamanda ülke gündemine oturacak bir konu yabancı istihdamı

TAKİP ET
Meclis komisyonunda görüşülmeye başlanan belki de yakın zamanda ülke gündemine oturacak bir konu yabancı istihdamı. Gerçekten merak ediyorum bu konuda ülkemizde bir eksiklik mi var acaba. Yoksa sadece sünni bir gündem oluşturmak mı amaçlanmakta.

 Kanunla, izinsiz çalışanlar ve izinsiz işçi çalıştıran işyerleri hakkında yapılacak işlemlerle ilgili yeni düzenlemeler getirileceği belirtilmektedir. Bunu sevindirici bir haber olarak düşünebiliriz.  Elini kolunu sdigerayan ve ülkemize gelen her yabancı iş bulup çalışamamalı. Bu konuda gerekli kanuni engellemeler ve düzenlemeler yapılmalıdır. Ancak yabancıları ucuz işgücü gibi değerlendirmek Türkiye Cumhuriyeti devletine yakışmayan bir davranış olur kanaatindeyim.

Toplumun yaklaşık yüzde 73'ü asgari düzey bir gelirle yani açlık sınırının altındaki yaşamaya mahkum edilmiş bir durumdadır.  Ülkemizde genç nüfus işsiz nüfusun çoğunluğunu teşkil etmektedir. Özellikle üniversiteli gençler, mezun oldukları alanda iş bulamamakta ve dolayısıyla çalışamamakta. Söz konusu yasa tasarısı ile zaten sınırlı olan iş imkanları daha fazla zorlaştırılacak, rekabet artırılacaktır.

Türkiye'de işsizlik sorunu her geçen gün artmaktadır. Devlet olarak öncelikle işsiz vatandaşların istihdam sorununa çözüm bulunması gerekmektedir.  Ülkemizde devletin ve de özel sektörün bakışı ucuz iş emeği oluşturmak yani ucuz ücretle işçi çalıştırmak olarak görülmektedir. Bunun için suriyeli mültecilerin yoğun olduğu doğu bölgelerinde çalışma süreleri 12 saate çıkarılmıştır. Bu uygulamayla diğer işçiler üzerinde baskı kuruluyor. 'Bak bu işçiler aynı koşullarda 12 saat çalışmayı kabul ediyorlar, siz de buna razı olun' demek isteniyor. Netice itibariyle reel olarak işçi ücretlerini geriletmeye çalışıyorlar.


Tasarı ile ülkemizde ihtiyaç duyulan alanlarda yabancıların geçici olarak çalıştırılmasına sıcak bakılabilir. Ancak Tasarı ile sağlık alanında, özellikle bazı branşlarda yakın gelecekte hekimler ve pek çok sağlık personeli işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalacaktır. Yabancı uyruklu mühendislik ve mimarlık mesleklerine acaba ihtiyaç mı var? Piyasalarda onlarca mühendisimiz ve teknik elemanınız boş gezerken.

Ayrıca, Yabancı İstihdamı Genel Müdürlüğü kurulacak ve de nitelikli yatırımcıya istisna sağlanacağı da belirtilmiştir. Bu sorunlarla ilgili araştırma yapacak çözüm bulacak bir merkezin olmasında elbette yarar vardır.   

Sonuç olarak ülkemiz ve milletimiz için hayati öneme sahip alanlarda ve nitelikli yatırımcıya destek verilmeli ve de çalıştırılmalıdır. Bunun aksine, iç piyasada rekabet edecek,  ucuz ve kalitesiz işgücü ortaya koyacak alanlarda yabancı eleman çalıştırma izni verilmemelidir. Vesselam….

 

Bakmadan Geçme