Vertigo Bir Hastalık Değil Belirti!

Başak MERAL GÜNDÜZ/Vertigo,kişinin günlük aktivitesini kabusa çevirebilir, hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamamasına neden olan ağrılar yaşamasına neden olabilir. Zaman zaman bir kayma hissine ve bir göz kararmasına neden olabilir. Tüm bunların sebebi vertigodur. Kişi sarhoşluk hissi duyabilir ve bayılacakmış hissine kapılabilir. Bu duygular kişide çaresizliğe, uzun vadede korku ve depresyona neden olmaktadır. K.B.B Uzmanı Op. Dr.Mücahit YILDIZ bu hastalık hakkında bilgiler verdi.

TAKİP ET

VERTİGO NEDİR?
Mücahit YILDIZ,”Vertigo, sizin veya etrafınızın döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Bulantı, kusma ve denge kaybı bu duruma eşlik eden semptomlardır. Sıklıkla baş dönmesi olarak adlandırılmasına rağmen her baş dönmesi vertigo değildir. Vertigo atakları belli belirsiz olabileceği gibi, kişinin günlük işlerini yapmasına engel olacak kadar şiddetli de olabilmektedir”dedi.

VERTİGO NEDENLERİ
YILDIZ,Vertigoların en sık görülen nedenleri iç kulak enfeksiyonları veya iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV), vestibüler nörit ve Meniere hastalığı gibi kulak hastalıkları olduğunu söyledi.

VERTİGO NASIL GEÇER?
Vertigo tedavisinde önemli olan sorunun kaynağının bulunması olduğunu ifade eden Mücahit Yıldız, “Vertigoya neden olan hastalık meniere hastalığı ise ilaç tedavisi, ilaç tedavisi yeterli olmadığı durumlarda özel ameliyatlar yapılabilir. Vertigonun nedeni tümör ise ameliyat gereklidir. Enfeksiyona bağlı vertigo oluşumu için doktorlar tarafından önerilen tedavi yöntemi düzenli istirahat ve ilaç tedavisidir. Kafein, sigara, alkol, stres, tuz tüketimi vb. tetikleyici faktörler hastanın yaşamından uzak tutulmalıdır. Denge egzersizleri vertigo teşhisi konulan hastalar için etkili bir yöntemdir. Aynı zamanda denge merkezini zorlaştıran hareketlerden de kaçınılması gerekmektedir”dedi.

VERTİGO HASTALARININ HANGİ MESLEKLERİ YAPMALARI SAKINCALIDIR?
Yıldız”Özellikle denge durumunun önemli olduğu yüksek yerlerde çalışan şahıslarda düşme riski olduğu için, en azından tedavisi bitene kadar çalışmaya ara vermelidirler”dedi.

VERTİGO HASTALIĞI OLAN KİŞİLER NE YAPMALI?
Yıldız,Vertigo şikayeti olan hasta öncelikle tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Vertigo çok ciddi bir hastalığın ön belirtisi olabileceği gibi, gribal bir enfeksiyonunu takiben denge sinirinin yetersiz çalışması sonucu da ortaya çıkabilir.Vertigo'ya sebep olan hastalıklar sadece kulak, burun ve boğaz bölümünü ilgilendirmeyebilir, bu nedenle farklı uzmanlık branşları bir arada çalışarak Vertigo'nun neden kaynaklandığı araştırılması gerektiğini de ifade etti.

VERTİGO TEDAVİSİ
Mücahit YILDIZ,”Vertigo tedavisi baş dönmesinin altında yatan sebebe göre değişiklik göstermektedir. Çoğu durumda baş dönmesi herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden geçmektedir. Bunun nedeni beynin en azından kısmen iç kulak değişikliklerine uyum sağlaması ve dengeyi sürdürmek için farklı mekanizmalardan yardım almasıdır. Ancak bazı durumlarda türlü tedavilere başvurulması gerekebilir. Baş dönmesinin herhangi bir nedeninin bulunamadığı durumlarda kişinin baş dönmesi şikayeti devam ederse reçeteli ilaçlar ve diğer tedaviler ile semptomlar daha yönetilebilir hale getirilebilir”dedi.

Bakmadan Geçme