Vatandaştan dönüşüme yoğun talep

Elazığ Belediyesi tarafından tıpkı altyapı gibi şehrin en büyük sorunlarından biri olan kentsel dönüşüm için de büyük bir inisiyatif alındı. Başkan Şahin Şerifoğulları öncülüğünde hayata geçirilen ve yapılması hayal gibi görünen bu projeye taleplerin, şimdiden yüzde 70'i geçen bir yoğunluğa ulaşması ve sağlanan somut destekler Elazığ'ı adım adım bir hayalini daha gerçekleştirmeye yaklaştırıyor.

Elazığ Belediyesi, 24 Ocak 2020 depreminin ardından şehrin kentsel dönüşümünün sağlanması, vatandaşların güvenli yapılara kavuşması, trafik, otopark, yeşil alan gibi kronik sorunlardan kurtulması, modern ve Elazığ'a yakışır bir şehir merkezi hayalinin gerçekleştirilmesi amacıyla imkan ve kabiliyetlerinin çok üzerinde bir çaba ortaya koymaya devam ediyor. Bu kapsamda şehir merkezinde 4 mahalle için başlatılacak kentsel dönüşüm çalışmaları için alınan talepler yüzde 70'i geçen bir talep yoğunluğuna ulaşmış durumda.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI'NA OLAN GÜVEN SÜRECİ HIZLANDIRIYOR

İlk etapta yapı stoklarının oldukça eski (40-50 yıllık) olduğu ve Elazığ'da şehir merkezinin en önemli konumlarından olan 4 mahalle için başlatılan ve ilk açıklandığında hayal gibi görünen projede Elazığ Belediyesi'nin bu konudaki tecrübesi ve Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'na olan güven sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesini sağladı.

EN BÜYÜK HANDİKAP AŞILDI

Şehir merkezinin kentsel dönüşümünün sağlanmasında en büyük handikap vatandaşların ikna edilme süreci olarak görülüyordu. Elazığ'ın son zamanlarda yaşadığı depremler, Bingöl, Tunceli ve Malatya'da gerçekleşme ihtimali yüksek olan depremler, yapı stokların artık ihtiyaçlara cevap vermemesi, yıllardır süre gelen trafik ve otopark çileleri ile projenin baş mimarı Şahin Şerifoğulları'na duyulan güven bu handikapın aşılmasında büyük rol oynadı. Gelinen noktada kentsel dönüşüm için talepler şimdiden yüzde 70'i aşmış durumda.

ABDULLAHPAŞA REFERANS OLDU

24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremler sonrasında Elazığ Belediyesi'nin yine inisiyatif alarak kentsel dönüşüm konusunda adım attığı noktalardan biri de depremden en fazla etkilenen mahalle olan Abdullahpaşa'daki kentsel dönüşüm projesiydi. Şerifoğulları'nın Karşıyaka mahallesinde gerçekleştirmek istediği ancak 24 Ocak depremleri sonrası TOKİ tarafından yapılan dönüşümün yanında direkt Elazığ Belediyesi'nin koordinesinde Abdullapaşa'da kentsel dönüşüm kapsamında yapılan ve vatandaşlara teslim edilen konutlar Elazığ Belediyesi'nin yapacağı diğer projelere adeta referans oldu. Elazığ Belediyesi tarafından Abdullapaşa'da yapılan kentsel dönüşüm projesi sadece Elazığ'da değil Türkiye'de örnek gösterilen ve beğenilen bir proje olarak da dikkat çekiyor.

SÜREÇ ADIM ADIM İŞLENDİ

Elazığ Belediyesi'nin bu konudaki tecrübesi ve kararlılığı bir anda alınmış bir karar da değil. 24 Ocak depreminin hemen ardından daha 6 Şubat depremleri gerçekleşmeden Başkan Şerifoğulları tehlikeyi görmüş ve şehrimizde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi için kaynak oluşturmak amacıyla büyük bir çaba içerisinde girmişti. Adım adım işlenen bu süreç sonucunda 4 mahalle için başlatılan kentsel dönüşüm süreci hızlı bir şekilde ilerliyor. Şimdi projenin vatandaşlara sağlayacağı fayda ve desteklere yakından bakalım.

1-VATANDAŞLAR GÜVENLİ VE KONFORLU YAPILARA KAVUŞACAK

Elazığ Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm çalışmasıyla vatandaşlar eski riskli konut ve işyerleri yerine daha güvenli, modern ve konforlu yapılarak kavuşmuş olacak.

2-EKONOMİK DESTEK

Kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirileceği süreç boyunca vatandaşlar mağdur olmamaları adına ekonomik olarak desteklenecek. Her bir bağımsız alan için Elazığ Belediyesi tarafından hak sahiplerine 100 bin TL nakit desteği sağlanacak.

3- 2 HAK SAHİPLİĞİ FIRSATI

Bu projenin vatandaşlara sağlayacağı en önemli avantaj ise depremler nedeniyle AFAD veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından elde edilen hak sahipliklerinin boşa çıkmaması. Yani Depremde Ağır hasar alan bir vatandaş hem TOKİ tarafından rezerv alanlarda yapılan konutunu alabilecek hem de kendi mahallesindeki konutunu belediye eliyle yenileyerek 2 konuta kavuşmuş olacak. Bilindiği üzere bakanlık tarafından desteklenen yerinde dönüşüm projesinde vatandaşlar yerinde dönüşüme başvurduğunda TOKİ konut hakkından yararlanamamaktaydı. Ancak Elazığ Belediyesi tarafından yapılacak dönüşümde böyle bir kayıp yaşanmayacak.

4-ŞEHİR MERKEZİ NEFES ALACAK

Gerçekleştirilecek bu projelerle beraber Elazığ şehir merkezi hak ettiği gibi modern ve yaşanabilir özelliğe kavuşacak. Geniş caddeler, park alanları, modern ofis, AVM ve iş yerleriyle merkez yeniden şehrin en cazip yeri haline gelecek. Hayali kurulan modern bir Gazi Caddesi'nin merkeze alındığı bir proje ve devamında bazı bölge müdürlüklerinin taşınmasıyla yeşil alanı bol muazzam bir kent merkezine kavuşulmuş olacak.

PROJEDE SON DURUM

Depreme dayanıklı ve modern konutlarla şehri güvenle geleceğe taşıma hedefinin yanı sıra vatandaşların yaşam kalitesine konfor kazandırma ve yeni yaşam alanları oluşturma amacıyla kentsel dönüşüm çalışmalarına ara vermeden devam eden Elazığ Belediyesi, Nailbey Mahallesi Kentsel Dönüşüm Ofisi ile İstasyon Caddesi'nde vatandaşların taleplerini almayı sürdüren Bosna Hersek Bulvarı Kentsel Dönüşüm Ofisinde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Nailbey Mahallesi ve Bosna Hersek Bulvarı'nda yapılması planlanan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Elazığ Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü personeli Ahmet Furkan Şahin, Elazığ Belediyesi tarafından dört mahallede başlatılan kentsel dönüşüm çalışmasında taleplerin yüzde 70 oranına ulaştığını, belediye olarak her bir bağımsız bölüm için 100 bin lira nakdi yardım yapıldığını kaydetti.

Özel Haber

Bakmadan Geçme