VATANDAŞLAR  TEKNOLOJİ VE İNTERNET BAĞIMLILIĞINA KARŞI UYARILDI

Sağlık Müdürü  Doç. Dr. Cahit POLAT, 8 – 14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası kapsamında yaptığı açıklamada vatandaşları teknoloji ve internet bağımlılığına karşı uyardı.

TAKİP ET
Özellikle çocuk ve ergen gruplarda teknoloji ve internet kullanımına yönelik bağımlılığın arttığını belirten İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit POLAT' Her yıl 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji haftası, Mayıs ayının ilk haftası ise Bilişim Haftası olarak kutlanmaktadır. Bilişim teknolojileri ve internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımının sağlanması amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü olarak İlimizde bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetleri yürütmekteyiz. Amacımız vatandaşlarımızı bilişim, teknoloji ve internet gibi iletişim araçların bağımlılığına karşı korumak ve farkındalık oluşturmaktır. Günümüzde teknoloji ve internet artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İnsanlar vaktinin büyük bir bölümünü internette iş yaparak veya sosyal ağlarda gezinerek geçirebiliyor. Teknolojinin ve internetin eğitim amaçlı kullanılması çocuklara ve gençlere farklı bakış açısı kazandırmakta ve onların güncel bilgiye hızla ulaşmalarında büyük yararlar sağlamaktadır. Ancak hayatımızı kolaylaştıralım derken teknoloji ve internet bağımlılığına dikkat etmemiz gerekir' dedi.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Teknoloji bağımlılığının belirtileri hakkında da bilgi veren Doç. Dr. POLAT' Teknoloji bağımlılığı, teknolojiyi kullanmada ve onunla ilişkide kişinin iradesini kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve onsuz bir yaşam sürdürememesi hlidir. Teknoloji başında harcanan vaktin giderek artması, ruhsal, sosyal, adli ya da bedensel bir sorun oluşturmasına rağmen teknolojinin kullanılmaya devam edilmesidir. Teknolojiden uzak kalınca huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması, planlanandan daha fazla teknoloji karşısında kalınması, zamanın büyük çoğunluğunun fiilen ya da zihnen teknolojiyle geçirilmesi gibi davranışlar sergiliyorsak birer bağımlı adayıyız diyebiliriz' şeklinde ifade etti.

TEKNOLOJİNİN ZARARLI HALE GELMESİ, RİSK GRUPLARI VE KORUNMA YÖNTEMLERİ

Aile içi çatışma yaşayanlar, spordan uzak duran ve hareketsiz yaşamı tercih eden grupların bağımlılığa daha çok yatkın olduklarını belirten İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit POLAT ' Sağlıklı iletişimi olmayan aile üyeleri, hayatlarında kaliteli vakit geçirebileceği aktiviteleri bulunmayanlar, sosyal ilişkilerinde kendini ifade etmekte güçlük yaşayanlar bağımlılığa daha çok meyilli kişilerdir. İnterneti denetimsiz, sınırsız, amaçsız, uzun süreli ve sorumlulukları aksatacak şekilde kullanmak zararlı olduğu gibi fiziksel, sosyal, psikolojik ve zihinsel gelişimimizi de olumsuz etkiler. Kendimizi ve ailemizi teknolojik bağımlılıktan korumak için teknoloji kullanma zamanını ve meknını tam zıt saatlere ve meknlara kaydırmalıyız. Teknoloji ve internet bağımlılığının neler kaybettireceğini hatırlatıcı kartları evimizin uygun yerlerine asabiliriz. Spor yapmak vücutta biriken enerjiyi sağlıklı bir şekilde boşaltmayı sağlayacağından düzenli bir spor programına başlayabiliriz' diye belirtti.

Bakmadan Geçme