UNUTULAN MESLEK TERZİLİK

            Kendinizden kısaca bahseder misiniz? 
 Ben Mustafa Arslan

TAKİP ET
            Kendinizden kısaca bahseder misiniz? 
 Ben Mustafa Arslan. İlkokulu bitirdikten sonra terzi bir akrabamızın yanında çalışmaya başladım, her şeyi en ince ayrıntısına kadar öğrendim, yani çekirdekten yetiştim. Ekmeğimi terzilik yaparak kazandım ve halen kazanmaya devam etmekteyim. 2 çocuğum var, ikisi de hayatını kurtardı. Önce Allah'ın yardımı sonrada mesleğime sarılarak yavrularımı okuttum. Mesleğimin sayesinde Bağ-kur primlerimi yatırdım  ve emekli oldum. Bizden sonra bu mesleği seçen meslektaşlarıma da Allah yardım etsin. Çünkü  gerçekten zor bir meslek.      


            Bu işi başarmanızın sırrı nedir? 
Mesleğimi çok seviyorum, geleceğimin bu iş olduğunun farkındayım ve işime dört elle sarılmışım. Ben çıraklık kalfalık yollarından başarıyla geçmişim, bu mesleğe ömrümü vermişim. Keşke şimdiki nesil de birazcık meraklı olsa mesleğimiz unutulup gitmese...      


            Bu mesleğin zorlukları nelerdir? 
 Meslek dalımız şu an konfeksiyona dayalı olmaya başladı. Bilgisayarda tasarımların üretildiği ve o tasarımların daraltılması, orijinal halinin bozulmaması için ustalık bilgisi olmasının gerektiği bir iş. Bu işi düzgün bir şekilde yapabilmek için çekirdekten gelmek lazım. Bir de veresiyenin gelmeyişi problem oluyor. Mesleğimiz hata kabul etmiyor. En küçük hata müşterinin tepkisine neden oluyor. Gece geç saatlere kadar çalışıyorum aşırı yoruluyorum kısacası göz nuru döküyorum. 


            Terzi Olmak İçin Hangi Özellikler Gerekiyor? 
 Terzi olmaya karar veren insanlar ileriyi görebilmelidir. Bir çıraklık döneminden geçmeliler veya meslek liselerinde eğitime başlayıp öyle devam etmelidir. Müşterinin söyledikleri her şeyi anlamalı ve kafada istediklerini hemen canlandırma yeteneğine sahip olmalıdır. Şekil ve biçimleri iyi bilmeli ve istenilen ölçüleri kafadan oluşturup hemen anlatmalıdır. Parçalar arasında ilişkiyi tarif edebilmeli, el ve parmakları iyi kullanabilmeli, gözler sağlıklı olmalı, temiz ve çok titiz çalışmalı, yaratıcı ve geleceği tahmin edebilme yeteneğine sahip olmalıdır. Güler yüzlü olmayı da ihmal etmemelidir. 


            Kendinizi Tasarımcı Olarak Kabul Ediyor musunuz? 


Tabi ki kabul ediyorum. Çekirdekten zorlukları aşarak bugünlere geldim. İşimin zorluklarının farkındayım ama kendime güvenim sonsuz. Ama şu da bir gerçek; konfeksiyonlar bizim işimizin önüne geçti. Mesleğimiz günden güne ölüyor. 


            Terzilik Mesleğine Başladığınızda Hayatınızda Neler Değişti? 

 

  Çok şeyler değişti. İşime hevesle başladım. Ustama sonsuz güvendim her şeyi sorarak öğrenmeye başladım. Ustam bana dürüstlüğü, hayatı işimin inceliklerini öğretti. Ailemden öğrenmediklerimi ustamdan öğrendim ve ayaklarımın üzerine bastım kendi dükkanımı açtım. 


            Geçmiş Zaman İle Şimdiki Zaman Arasında Neler Değişti? 

Terziliğin tarihi çok eskilere dayanıyor. İlk çağlardan beri insanların giyinme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başlayan terziliğin hikayesi, avlanmayı öğrenen insanoğlunun hayvan derilerinden kendisine giysi yaparak soğuktan korunmak ile başlıyor. Önceleri kemik parçalarını iğne olarak kullanan insanlar, deri parçalarını birbirine ekleyerek giysiler yapmaya başlamışlar. Sonraları gelişen kumaş dokuma sanatı, kumaşların kesilip biçilmesi, dikilip süslenmesi ve insan vücudu formuna uygun hale getirilmesi ile terzilik gelişti.Terzilik mesleği altın bilezikti bir zamanlar. Usta terziler aynı anda birçok çırak yetiştirmesine rağmen çırak seçerken mutlaka seçici davranırdı. Elinin yatkınlığı, gözlerinin sağlamlığı, dikkatli, sabırlı ve titiz olması bir çırak adayını tezgah başına geçiren önemli etkenlerdendi. Bugünün terzilerinin bundan onlarca yıl önce, ilkokulu bitirir bitirmez meşhur terzilerin kendilerini yanında çalışan çırakları arasına alıp işi öğretmeleri için yapmadıkları şey kalmazdı. Anne babalar ilkokulu bitiren çocuklarının meslek edinmesi için 'Eti senin kemiği benim' der, ustalara emanet ederlerdi. Ben dükkana ustamdan önce gelir, temizliği yapardım. Ardından kömür ütüsünün külünü döker, temizler, yeni közleri hazırlardım. En büyük umudum ise ustamdan bir 'aferin' veya müşteriden bahşiş koparmaktı. Çıraklıktan ustalığa giden yol 10-15 yılımı aldı. Bugünün terzisiyim. Çıraklık ve kalfalık yollarından geçmiş, bu mesleğe ömür adamış insanım.. Mesleğimin devamından endişeli ve çırak adaylarının ilgisizliğinden şikayetçiyim.. Yine de anlayışla karşılıyorum  durumu, zira vaziyet meydanda: ben  vergimi, sigortamı, faturalarımı, dükkan kiramı nasıl ödeyeceğimi şaşırmış durumdayım.Hal böyle olunca terzilik mesleğine eskiden duyulan ilgiden eser kalmıyor. Terzi dükkanlarında çalışacak çırak ve kalfa bulunamaması hem mesleğin devamını riske atıyor hem de ustaların eleman ihtiyacını giderememesine neden oluyor. Ustalar kendi ustalarından öğrendikleri terziliğin inceliklerini, püf noktalarını, adabını öğretecek, bu bilgi birikimini aktaracak yeni nesillere hasretler. Bizler  bu mesleğin son nesliyiz belki de.Son yıllarda ben sipariş üzerine üretim yerine tadilat işleriyle uğraşıyorum.. Hatta artık tadilat işleri de giderek azalıyor. Tüketiciler bir giysiyi onarmak yerine yenisini almayı tercih ediyorlar. Bu da esnafı daha da zor durumda bırakıyor. Ancak yine de, mağazalardan alınan giysilerin giyenlerin üzerine tam oturması için gereken tadilatlar, tüketicilerin yolunun terzi dükkanlarına düşmesine neden oluyor diyebilirim. Bir de birkaç yıl çıraklık yapılırdı şimdi ise öyle değil 6 ay çalışan adam terziyim diyebiliyor bu çok yanlış. Adam iğne iplik tutmayı bilmiyor ama ben terziyim diyor. Sonuç olarak işin piri derler ya oda yok, heveste yok.


            Müşteri Kapasiteniz Nasıl? 
Müşteri kapasitemiz eskiye göre oldukça düşük. Ama bizleri seven eşimiz dostumuz hep yanımızda bizleri unutmuyor. Vefalı dostlarımız bizleri unutmuyor. Öyle müşterim var ki 10 yıl önce diktiğim elbiseyi bana gösteriyor bu senin el emeğindi hatırladın mı diyor. O kaliteyi ve fiyatı mağazalarda bulamadığını söylüyor. Ne mutlu bana ki böyle müşterilere sahibim. 


            Terziler Odası Başkanlığından İstekleriniz Nelerdir?       

  Terziler odasından ricam; emekli olmayan esnaflarımız için çok fazla olan Bağ-kur primlerinde kolaylık sağlamalarıdır. Ben mesleğimin sayesinde Bağ-kur primlerimi yatırdım ve emekli oldum. Bizden sonraki meslektaşlarıma umarım kolaylık sağlanır. Bazı meslektaşlarımız mağazalara ucuz iş yapıyor bunu da bilmelerini istiyorum, gerekli önlemler alınırsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Bana göre kutsal bir meslek, parası helaldir. Başkalarının büyük paralarla yapamadığını bizler düşük fiyata yapabiliyoruz. 


             Bu Mesleği Seçmek İsteyenlere Önerileriniz Nelerdir? 
Gençlere tavsiyem terzilik çok güzel bir sanat, adamakıllı öğrensinler. 'Terzilik sanatı öldü' diyorlar ama terzilik sanatı hiçbir zaman ölmez. Ben gençlerden terzilik mesleğine sahip çıkarak ölmesine engel olmalarını istiyorum'

Bakmadan Geçme