ÜNİVERSİTEDE YAŞAM MERKEZİ İNŞA EDİLECEK
Üniversitenin faaliyetleri hakkında bilgi almak ve öğrencilerin taleplerini iletmek üzere ziyaret ettiğimiz Fırat Üniversitesi Genel Sekreterliği görevini sürdüre
Üniversitenin faaliyetleri hakkında bilgi almak ve öğrencilerin taleplerini iletmek üzere ziyaret ettiğimiz Fırat Üniversitesi Genel Sekreterliği görevini sürdüren Prof. Dr. Sadettin Tanyıldızı, üniversitenin marka değerini yükseltecek ve öğrencilerine ayrıcalıklı bir sosyal yaşam sunacak olan 'Yaşam Merkezi' projesini ilk defa Hakimiyet Gazetesine anlattı. Daha önce haberini de yaptığımız, öğrencilerin sosyal alan beklentilerini ilettiğimiz Tanyıldızı, zaten uzun zamandır böyle bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Projeyle birlikte şehrin sosyal ve ekonomik dinamiklerine katkı sağlayacaklarını kaydeden Tanyıldızı, ' İlk defa sizinle paylaşacağım bir müjde vermek istiyorum. Şu anda planlanma aşamasında olan bir 'Yaşam Merkezi' projemiz var. 45- 50 milyon lira yatırım bedeli gerektiren bu projeyi ileriki süreçte ihaleye açacağız. Hayvan hastanesine giderken sol tarafta kalan Kum Havuzunun olduğu yere inşa edilecek yaşam merkezi Tüm Türkiye'ye örnek olacak. İçinde çarşı, 2-3 sinema salonu, irili ufaklı 5 kongre merkezi ve Kafeteryaların olacağı merkezle öğrencilerimizin sosydigereşeceği çok güzel bir merkeze sahip olacağız. Bunu yaparken amacımız denge politikası izlemektir. Çünkü şehirle iç içe olan üniversitemize böyle bir proje yaparken, öğrencilerimizin şehirden kopmasını da istemiyoruz. Çünkü bölge esnaflarının zarar göreceği atılımlardan kaçınırız. O yüzden öğrencilerimiz hem şehirle hem fde kampüsle iç içe olacak. Gece geç saatlerde kampüse dönmek sorun olduğu için bu yaşam merkezi öğrencilerimize sosyal hizmetler sunacak. Fırat Üniversitesi'nin ve Elazığ'ın çehresi değişecek' dedi.
Daha Önce Haber Yapmıştık
Gazetemizin 20 Ocak tarihli sayısında 'Öğrencilerden Sosyal Alan Talebi' başlığıyla verdiğimiz haberde, öğrencilerin kampüs içinde vakit geçirebilecekleri sosyal merkezler talep ettiklerine yer vermiştik. Tanyıldızı'nın verdiği müjdeyle Üniversite yönetiminin bu konu üzerinde uzun zamandır çalıştığını ve tüm Türkiye'ye örnek olacak bir proje ürettiği bilgisini okuyucularımızla paylaşıyoruz. Projenin ana hatlarını anlatan Tanyıldızı'nın ifadelerine göre proje, üniversitenin ve şehrin sosyokültürel yapısına katkı sağlayarak üniversiteyi ayrıcalıklı bir konuma taşıyacak.
Spor Alanları Yapılacak
Yapılması planlanan yaşam merkezinin yanında, öğrencilerin sportif faaliyetlerde bulunabilecekleri sportif alan sayısını arttırmayı planladıklarını belirten Tanyıldızı, ' Şu anda boşta bulunan toprak futbol sahamızın yerine sentetik çimli bir futbol sahası, voleybol sahası ve teniz kortları yapılacak. Yine üst tarafındaki park düzenlenerek öğrencilerin hizmetine açılacak. Üniversitemizdeki sosyal ve sportif faaliyetleri her zaman destekliyoruz. Fırat Üniversitesi öğrencileri ayrıcalıklı olduklarını her zaman hissedecek' diye konuştu.
Üniversitenin Her Tarafı Yeşillenecek
25 yıldır Fırat Üniversitesi'nde görev yaptığını kaydeden Tanyıldızı, ' Üniversitemizi ziyaret edip de hayran kalmayanı görmedim. Türkiye'de birçok üniversitenin kampüsünü ziyaret ettim. Ancak üniversitemiz kadar düzenli ve yeşil alana sahip bir kampüs görmedim. Harput'tan bakıldığında şehrin tek yeşil alan bölgesi üniversitemizdedir. Mühendislik kampüsünü de yeşillendirdik. Bu noktada en büyük sorun sudur. Yaptığımız büyük su tankıyla bu sorunu çözdük. İleriki süreçte su sorunu yaşamadığımız takdirde üniversitemizde dibinde çim olmayan bir tek ağaç kalmayacak. Kampüsün her tarafı öğrencilerimizin vakit geçirebileceği yeşil alanlarla donatılacak. Mühendislik kampüsünde yeni yapılan kültür park ihaleye verilecek. Düşünülen Türkiye'deki büyük marka zincirlerine teklif sunarak kampüsümüzde hizmet vermelerini sağlamaktır' ifadelerini kullandı.
Üniversite Kente Hizmet İçin Her Zaman Hazır
Üniversitenin kente katkı sağlama noktasında üzerine düşeni her zaman özveriyle yaptığını ve yapmaya devam edeceğini bildiren Tanyıldızı, ' Biz yönetim olarak kent için tüm atılımları gerçekleştirmeye hazırız. Ancak bu noktada Valilik, Belediye ve STK'lara da büyük görevler düşüyor. Her kurum şehrin ortak çıkarlarını benimsediği takdirde kentteki üretim ve istihdam artacaktır. Örneğin geçmiş yıllarda Bilim Müzesinin Üniversite Kampüsünde yapılması için mücadele verdik. Tüm temizlik, ısınma ve hizmet konularında destek vereceğimizi taahhüt ettik. Bölge hem liselere hem de üniversiteye çok yakın olması nedeniyle oldukça önemliydi. Ancak tek şartımız müze yönetiminde Üniversiteden de personellerin bulunmasıydı. Bu şarttan ötürü Müze yanlış bir yere yapıldı. Şu anda ziyaret edilmiyor ve beklentileri karşılamadı. Burada söylemek istediğim kurumların el ele vererek kentin gelişimine katkı sunmasıdır. Tekrar ve net olarak altını çizmek isterim ki; Üniversite bu konuda üzerine düşeni yapmak için istek ve özveriyle hazır durumdadır' şeklinde konuştu.
Ara Eleman Yetiştirme Programı Uygulanmaya Başlandı
Üniversitenin kente ve ülkeye olan en büyük katkılarından birinin Ara Eleman Yetiştirme Programı olduğunu aktaran Tanyıldızı, ' Türkiye'de birkaç özel üniversite ve devlet üniversitesinin uyguladığı program için Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu pilot fakülte olarak seçildi. Şu anda rektörlük kampüsünde devam eden devasa fakültenin yapımının bitirilmesi ile birlikte 3 bin olan öğrenci sayısının 10 bine çıkarılması planlanmaktadır Bu programla kısaca; lise mezunu ile mühendis arasında 2 yıllık yükseköğrenim gören kalifiye personel yetiştirilecektir. Sektöre kazandırılacak bu ara elemanlar ile personel istihdam sorununun aşılacaktır. Sektöre yönelik çeşitli mesleklerde ara eleman yetiştirme faaliyetleri ileriki süreçlerde daha da yaygınlaşacaktır' açıklamasını yaptı.
Çiftçi Eğitim Merkezi Kuruldu
Köklü tarihe sahip Veterinerlik Fakültesinin, Tarım ve Hayvancılık Araştırma Merkezi(TAHAM) ile birlikte oluşturduğu Çiftçi Eğitim Merkezleri ile ülkenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan tarım ve hayvancılığın desteklenmesi amaçlandığını söyleyen Tanyıldızı, Kesikköprü yerleşkesine kurulan merkez ile çiftçilere hayvan ve bitki yetiştiriciliği konusunda eğitim verildiğini sözlerine ekledi. Tarımsal üretim ve hayvancılığın oldukça gerilediği Türkiye'de çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesinin ülke geleceğini teminat altına alacağını vurgulayan Tanyıldızı, ' Düşünün ki bir inek, köy şartlarında yaşayan bir ailenin geçimini tek başına sağlamaktadır. Üniversite olarak ülkemizin geleceğinin korunması ve aksaklıkların giderilmesine yönelik tedbirler alıp uygulamaya geçiriyoruz' dedi.
Teknolojiye 1 Milyon Lira Destek
Üniversite ve Teknokent işbirliği ile TUBİTAK'a sunulan projeler kapsamında Teknoloji Transfer Ofisine 1 milyon lira destek alındığını belirten Tanyıldızı, ' Eğitim içerikli bir proje olan Teknoloji Transfer Ofisi'nin nasıl bir işleyişe sahip olacağı ile ilgili gerekli birimlerimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Bu proje bölgeye sunduğumuz katkıların en önemlilerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır' diye konuştu.
İstihdama 47 Milyon Lira Yatırım
Üniversitemize yıllık olarak verilen ortalama 230 milyon liralık bütçenin şehre ciddi katkı sunduğunun altını çizen Tanyıldızı, ' Çünkü bu bütçenin çok büyük bir bölümü kent içinde paylaşılmakta ve kentin ekonomisi içinde dolaşım sağlamaktadır. Ayrıca Üniversitemiz tarafından istihdam ve kalkınmaya yönelik sadece bu yıl için belirlenen yatırım rakamı 47 milyon liradır. Geçen yıl 36 milyon lira olan rakamın, her yıl arttırılması planlanmaktadır. Bu miktar Elazığ'ın esnafı, müteahhiti ve işçisinin cebine girmektedir. Kent ekonomisi katma değer kazanmaktadır' dedi.
Köklü Geçmişiyle Bir Dünya Üniversitesi
Fırat Üniversitesi yaklaşık 50 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden biri olduğunu dile getiren Tanyıldızı, ' Kurulduğu dönemdeki yaklaşık 7-8 üniversite ile birlikte Türk akademi camiasının öncüsü olma niteliğine de sahiptir. Gerek akademik personel sayısı gerekse öğrenci sayısıyla Türk Yüksek Öğrenimine ciddi katkılar yapmaktadır. Bugün itibariyle üniversitemiz, yaklaşık 1700 akademik personel, lisans ve lisansüstü öğrenim görenler dhil yaklaşık 40 bin öğrencisiyle Türk ve dünya akademisine hizmet etmektedir. Üniversitemiz, bünyesindeki 14 Fakülte, 8 Yüksekokul ve Meslek Yüksek okulu ile eğitim, öğretim ve Ar-Ge alanlarında çağın dinamiklerini yakalamış durumdadır' ifadelerini kullandı.
Akademisyen Fabrikası
Fırat Üniversitesi'nin Türk akademi Camiasına en büyük katkılarından birinin yetiştirdiği akademisyen sayısı olduğuna dikkat çeken Tanyıldızı, ' Günümüz akademi dünyasında Üniversitemizin Mühendislik, Veterinerlik, Teknoloji ve Fen-Edebiyat gibi köklü fakültelerinden mezun olan yüzlerce akademisyen, Türkiye'nin birçok yerinde bölümlerinin kuruculuğunu ve yöneticiliğini üstlenmiştir. Güzel bir örnek verece olursak; şu anda Fırat Üniversitesi'nden mezun olmuş 16 akademisyen, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde Rektör ve Rektör Yardımcısı düzeyinde hizmet vermektedir' açıklamasını yaptı.
Hastanedeki Akademik Personel Sayısı Arttı
Göreve geldiğikleri dönemde Üniversite Hastanesinde 145 olan akademik personel sayısının şu anda 192'ye yükselmiş durumda olduğunu kaydeden Tanyıldızı, ' Hastanemizin bölge halkına sunduğu hizmetler rakamlarla daha net ortaya çıkmaktadır. Günlük olarak 2500 hastaya hizmet sunan hastanemizin 1000 yataklık kapasitesi tamamen doludur. Yönetimimizle birlikte kapalı olan Onkoloji Polikliniğimiz, çocuk hastalıklarıyla ilgili ana ve yan ddigerar hastanemize kazandırıldı. Yapımına başlanacak olan Radyasyon Onkolojisi Birimi ile bölge halkına çağın gereklerine uygun hizmetler sunulması planlanmaktadır. Çünkü önceden bölge halkı Radyasyon Terapisi için batı illerine giderken, kurulacak olan Poliklinik ile bu hizmetlerin tamamı hastanemiz tarafından sağlanacaktır. Yapılan protokoller çerçevesinde Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'ye alınan 4 Radyasyon Terapisi cihazından biri üniversitemize verilecektir. Böylece bölgemizin bu alandaki sağlık açığı kapanacaktır' dedi.
1000 Yeni Bilgisayar
Üniversite bünyesinde yenileme çalışmaları gerçekleştiğini ifade eden Tanyıldızı, ' Tüm bilgisayarlarımız yenilenerek öğrencilerimizin daha modern ve çağdaş eğitim araç gereçlerine sahip olması sağlandı. Üniversitemize kazandırılan son teknoloji 1000 adet bilgisayarla öğrencilerimizin küresel ağ sistemine ulaşımı ve gerekli bilgilerden faydalanmasının önü açıldı. Özellikle Üniversite Hastanemizdeki tüm birimler ve kullanılan araçlar yenilenerek modern tıp hizmeti sunulacak bir ortam oluşturuldu' diye konuştu.
Üniversite Sayısının Artması Faydalı Oldu
Her şehre üniversite açılmasıyla ilgili olarak çeşitli spekülasyonlar yapıldığını belirten Tanyıldızı, 'Ben bu durumun Türk akademi camiasına faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hükümetin düşüncesi ile dünyadaki gene bakış açısı aynıdır. Artık nüfusun eğitimli ve kalifiye olarak yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Kaliteli hizmet için gereken rekabet bu şekilde sağlanacaktır. Artık sadece eğitim görmek değil, eğitim görenler arasında farklı bir konum elde etmek, artık kazanmak gerekmektedir. Artık kamu sektörü dahil tüm sektörlerde yabancı dil bilenler önceliklidir. Bu Hükümet işgücünün kaliteli yetişmesi için bu yola başvurmuştur. Dünyanın her yerinde böyledir. Öğrenci işe girmek için çaba göstererek rakiplerinin önüne geçmelidir. Nitekim Üniversite sayısının çoğalması akademi camiasına da katkı sunmuştur. 10 yıl önce 30 bin olan akademik personel sayısı günümüzde 130 binin üzerindedir. Üniversite sayısının artmasıyla birlikte doğan personel ihtiyacı, akademiye yönelimi tetiklemiş ve bilim camiası gelişmiştir' ifadelerini kullandı.
İletişim Fakültesi Yeni Kampüse Taşınacak
Rektörlük ve Mühendislik Kampüsündeki alanların dolmaya başlamasıyla birlikte Kesikköprü kampüsünde yeni fakülteler inşa etmeye başladıklarını aktaran Tanyıldızı, ' Bu kapsamda yapımı tamamlanan İletişim Fakültesi'ndeki eğitim faaliyetleri önümüzdeki eğitim-öğretim döneminden itibaren Kesikköprü yerleşkesinde sürdürülecektir. Şu anda altyapı çalışmaları sürdürülen fakültede büyük konferans salonları, devasa stüdyolar ve atölyeler bulunmaktadır. Ayrıca İlahiyat gibi bina sorunu yaşayan fakültelerimizin de ileriki süreçte Kesikköprü yerleşkesine taşınması planlanmaktadır' açıklamasını yaptı.
40. Yıl Etkinlikleri Dolu Dolu Geçecek
Üniversitemizin kuruluşunun 40. Yılı vesilesiyle gerçekleştirilecek olan '40. Yıl Etkinlikleri'nin' dolu dolu geçeceğini müjdeleyen Tanyıldızı, ' Şu anda net bir program söz konusu değil. Ekiplerimiz bu konudaki önerileri oluşturup bize sunuyor. Haftalık toplantılarımızda önerileri mali kriterler çerçevesinde değerlendiriyoruz. Nitekim hazırladığımız anketlerle öğrencilerimizin de fikirlerini alıyoruz. Şu an için söyleyebileceğim; etkinliklerin tüm yıla yayılacağıdır. Etkinlikler 40. Yıl yürüyüşü ile başlayacaktır. Daha sonra kültürel faaliyetler, spor faaliyetleri, konserler, halk sokakları, yarışmalar gibi etkinlikler gerçekleştirilecektir. Öğrencilerimiz yıl boyunca eğlence ve etkinliğe doyacaktır' dedi.
Kısa Mesaj ve Mail Dönemi Başladı
İçinde yaşadığımız bilgi çağında kirliliği önlemek adına kurumsal bilginin hedef kitleye kontrollü ulaştırılmasının şart olduğunu sözlerine ekleyen Tanyıldızı, ' Bu nedenle hizmete açtığımız e-mail sistemi ile öğrencilerimizi tüm gelişmeler hakkında bilgilendiriyoruz. Özellikle Gezi Parkı eylemlerinden sonra spekülasyonları önlemek adına böyle bir sistem gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz tüm gelişmelerden kısa mesaj ve e-mail yoluyla haberdar olacak' şeklinde konuştu.
Daha Önce Haber Yapmıştık
Gazetemizin 20 Ocak tarihli sayısında 'Öğrencilerden Sosyal Alan Talebi' başlığıyla verdiğimiz haberde, öğrencilerin kampüs içinde vakit geçirebilecekleri sosyal merkezler talep ettiklerine yer vermiştik. Tanyıldızı'nın verdiği müjdeyle Üniversite yönetiminin bu konu üzerinde uzun zamandır çalıştığını ve tüm Türkiye'ye örnek olacak bir proje ürettiği bilgisini okuyucularımızla paylaşıyoruz. Projenin ana hatlarını anlatan Tanyıldızı'nın ifadelerine göre proje, üniversitenin ve şehrin sosyokültürel yapısına katkı sağlayarak üniversiteyi ayrıcalıklı bir konuma taşıyacak.
Spor Alanları Yapılacak
Yapılması planlanan yaşam merkezinin yanında, öğrencilerin sportif faaliyetlerde bulunabilecekleri sportif alan sayısını arttırmayı planladıklarını belirten Tanyıldızı, ' Şu anda boşta bulunan toprak futbol sahamızın yerine sentetik çimli bir futbol sahası, voleybol sahası ve teniz kortları yapılacak. Yine üst tarafındaki park düzenlenerek öğrencilerin hizmetine açılacak. Üniversitemizdeki sosyal ve sportif faaliyetleri her zaman destekliyoruz. Fırat Üniversitesi öğrencileri ayrıcalıklı olduklarını her zaman hissedecek' diye konuştu.
Üniversitenin Her Tarafı Yeşillenecek
25 yıldır Fırat Üniversitesi'nde görev yaptığını kaydeden Tanyıldızı, ' Üniversitemizi ziyaret edip de hayran kalmayanı görmedim. Türkiye'de birçok üniversitenin kampüsünü ziyaret ettim. Ancak üniversitemiz kadar düzenli ve yeşil alana sahip bir kampüs görmedim. Harput'tan bakıldığında şehrin tek yeşil alan bölgesi üniversitemizdedir. Mühendislik kampüsünü de yeşillendirdik. Bu noktada en büyük sorun sudur. Yaptığımız büyük su tankıyla bu sorunu çözdük. İleriki süreçte su sorunu yaşamadığımız takdirde üniversitemizde dibinde çim olmayan bir tek ağaç kalmayacak. Kampüsün her tarafı öğrencilerimizin vakit geçirebileceği yeşil alanlarla donatılacak. Mühendislik kampüsünde yeni yapılan kültür park ihaleye verilecek. Düşünülen Türkiye'deki büyük marka zincirlerine teklif sunarak kampüsümüzde hizmet vermelerini sağlamaktır' ifadelerini kullandı.
Üniversite Kente Hizmet İçin Her Zaman Hazır
Üniversitenin kente katkı sağlama noktasında üzerine düşeni her zaman özveriyle yaptığını ve yapmaya devam edeceğini bildiren Tanyıldızı, ' Biz yönetim olarak kent için tüm atılımları gerçekleştirmeye hazırız. Ancak bu noktada Valilik, Belediye ve STK'lara da büyük görevler düşüyor. Her kurum şehrin ortak çıkarlarını benimsediği takdirde kentteki üretim ve istihdam artacaktır. Örneğin geçmiş yıllarda Bilim Müzesinin Üniversite Kampüsünde yapılması için mücadele verdik. Tüm temizlik, ısınma ve hizmet konularında destek vereceğimizi taahhüt ettik. Bölge hem liselere hem de üniversiteye çok yakın olması nedeniyle oldukça önemliydi. Ancak tek şartımız müze yönetiminde Üniversiteden de personellerin bulunmasıydı. Bu şarttan ötürü Müze yanlış bir yere yapıldı. Şu anda ziyaret edilmiyor ve beklentileri karşılamadı. Burada söylemek istediğim kurumların el ele vererek kentin gelişimine katkı sunmasıdır. Tekrar ve net olarak altını çizmek isterim ki; Üniversite bu konuda üzerine düşeni yapmak için istek ve özveriyle hazır durumdadır' şeklinde konuştu.
Ara Eleman Yetiştirme Programı Uygulanmaya Başlandı
Üniversitenin kente ve ülkeye olan en büyük katkılarından birinin Ara Eleman Yetiştirme Programı olduğunu aktaran Tanyıldızı, ' Türkiye'de birkaç özel üniversite ve devlet üniversitesinin uyguladığı program için Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu pilot fakülte olarak seçildi. Şu anda rektörlük kampüsünde devam eden devasa fakültenin yapımının bitirilmesi ile birlikte 3 bin olan öğrenci sayısının 10 bine çıkarılması planlanmaktadır Bu programla kısaca; lise mezunu ile mühendis arasında 2 yıllık yükseköğrenim gören kalifiye personel yetiştirilecektir. Sektöre kazandırılacak bu ara elemanlar ile personel istihdam sorununun aşılacaktır. Sektöre yönelik çeşitli mesleklerde ara eleman yetiştirme faaliyetleri ileriki süreçlerde daha da yaygınlaşacaktır' açıklamasını yaptı.
Çiftçi Eğitim Merkezi Kuruldu
Köklü tarihe sahip Veterinerlik Fakültesinin, Tarım ve Hayvancılık Araştırma Merkezi(TAHAM) ile birlikte oluşturduğu Çiftçi Eğitim Merkezleri ile ülkenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan tarım ve hayvancılığın desteklenmesi amaçlandığını söyleyen Tanyıldızı, Kesikköprü yerleşkesine kurulan merkez ile çiftçilere hayvan ve bitki yetiştiriciliği konusunda eğitim verildiğini sözlerine ekledi. Tarımsal üretim ve hayvancılığın oldukça gerilediği Türkiye'de çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesinin ülke geleceğini teminat altına alacağını vurgulayan Tanyıldızı, ' Düşünün ki bir inek, köy şartlarında yaşayan bir ailenin geçimini tek başına sağlamaktadır. Üniversite olarak ülkemizin geleceğinin korunması ve aksaklıkların giderilmesine yönelik tedbirler alıp uygulamaya geçiriyoruz' dedi.
Teknolojiye 1 Milyon Lira Destek
Üniversite ve Teknokent işbirliği ile TUBİTAK'a sunulan projeler kapsamında Teknoloji Transfer Ofisine 1 milyon lira destek alındığını belirten Tanyıldızı, ' Eğitim içerikli bir proje olan Teknoloji Transfer Ofisi'nin nasıl bir işleyişe sahip olacağı ile ilgili gerekli birimlerimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Bu proje bölgeye sunduğumuz katkıların en önemlilerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır' diye konuştu.
İstihdama 47 Milyon Lira Yatırım
Üniversitemize yıllık olarak verilen ortalama 230 milyon liralık bütçenin şehre ciddi katkı sunduğunun altını çizen Tanyıldızı, ' Çünkü bu bütçenin çok büyük bir bölümü kent içinde paylaşılmakta ve kentin ekonomisi içinde dolaşım sağlamaktadır. Ayrıca Üniversitemiz tarafından istihdam ve kalkınmaya yönelik sadece bu yıl için belirlenen yatırım rakamı 47 milyon liradır. Geçen yıl 36 milyon lira olan rakamın, her yıl arttırılması planlanmaktadır. Bu miktar Elazığ'ın esnafı, müteahhiti ve işçisinin cebine girmektedir. Kent ekonomisi katma değer kazanmaktadır' dedi.
Köklü Geçmişiyle Bir Dünya Üniversitesi
Fırat Üniversitesi yaklaşık 50 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden biri olduğunu dile getiren Tanyıldızı, ' Kurulduğu dönemdeki yaklaşık 7-8 üniversite ile birlikte Türk akademi camiasının öncüsü olma niteliğine de sahiptir. Gerek akademik personel sayısı gerekse öğrenci sayısıyla Türk Yüksek Öğrenimine ciddi katkılar yapmaktadır. Bugün itibariyle üniversitemiz, yaklaşık 1700 akademik personel, lisans ve lisansüstü öğrenim görenler dhil yaklaşık 40 bin öğrencisiyle Türk ve dünya akademisine hizmet etmektedir. Üniversitemiz, bünyesindeki 14 Fakülte, 8 Yüksekokul ve Meslek Yüksek okulu ile eğitim, öğretim ve Ar-Ge alanlarında çağın dinamiklerini yakalamış durumdadır' ifadelerini kullandı.
Akademisyen Fabrikası
Fırat Üniversitesi'nin Türk akademi Camiasına en büyük katkılarından birinin yetiştirdiği akademisyen sayısı olduğuna dikkat çeken Tanyıldızı, ' Günümüz akademi dünyasında Üniversitemizin Mühendislik, Veterinerlik, Teknoloji ve Fen-Edebiyat gibi köklü fakültelerinden mezun olan yüzlerce akademisyen, Türkiye'nin birçok yerinde bölümlerinin kuruculuğunu ve yöneticiliğini üstlenmiştir. Güzel bir örnek verece olursak; şu anda Fırat Üniversitesi'nden mezun olmuş 16 akademisyen, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde Rektör ve Rektör Yardımcısı düzeyinde hizmet vermektedir' açıklamasını yaptı.
Hastanedeki Akademik Personel Sayısı Arttı
Göreve geldiğikleri dönemde Üniversite Hastanesinde 145 olan akademik personel sayısının şu anda 192'ye yükselmiş durumda olduğunu kaydeden Tanyıldızı, ' Hastanemizin bölge halkına sunduğu hizmetler rakamlarla daha net ortaya çıkmaktadır. Günlük olarak 2500 hastaya hizmet sunan hastanemizin 1000 yataklık kapasitesi tamamen doludur. Yönetimimizle birlikte kapalı olan Onkoloji Polikliniğimiz, çocuk hastalıklarıyla ilgili ana ve yan ddigerar hastanemize kazandırıldı. Yapımına başlanacak olan Radyasyon Onkolojisi Birimi ile bölge halkına çağın gereklerine uygun hizmetler sunulması planlanmaktadır. Çünkü önceden bölge halkı Radyasyon Terapisi için batı illerine giderken, kurulacak olan Poliklinik ile bu hizmetlerin tamamı hastanemiz tarafından sağlanacaktır. Yapılan protokoller çerçevesinde Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'ye alınan 4 Radyasyon Terapisi cihazından biri üniversitemize verilecektir. Böylece bölgemizin bu alandaki sağlık açığı kapanacaktır' dedi.
1000 Yeni Bilgisayar
Üniversite bünyesinde yenileme çalışmaları gerçekleştiğini ifade eden Tanyıldızı, ' Tüm bilgisayarlarımız yenilenerek öğrencilerimizin daha modern ve çağdaş eğitim araç gereçlerine sahip olması sağlandı. Üniversitemize kazandırılan son teknoloji 1000 adet bilgisayarla öğrencilerimizin küresel ağ sistemine ulaşımı ve gerekli bilgilerden faydalanmasının önü açıldı. Özellikle Üniversite Hastanemizdeki tüm birimler ve kullanılan araçlar yenilenerek modern tıp hizmeti sunulacak bir ortam oluşturuldu' diye konuştu.
Üniversite Sayısının Artması Faydalı Oldu
Her şehre üniversite açılmasıyla ilgili olarak çeşitli spekülasyonlar yapıldığını belirten Tanyıldızı, 'Ben bu durumun Türk akademi camiasına faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hükümetin düşüncesi ile dünyadaki gene bakış açısı aynıdır. Artık nüfusun eğitimli ve kalifiye olarak yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Kaliteli hizmet için gereken rekabet bu şekilde sağlanacaktır. Artık sadece eğitim görmek değil, eğitim görenler arasında farklı bir konum elde etmek, artık kazanmak gerekmektedir. Artık kamu sektörü dahil tüm sektörlerde yabancı dil bilenler önceliklidir. Bu Hükümet işgücünün kaliteli yetişmesi için bu yola başvurmuştur. Dünyanın her yerinde böyledir. Öğrenci işe girmek için çaba göstererek rakiplerinin önüne geçmelidir. Nitekim Üniversite sayısının çoğalması akademi camiasına da katkı sunmuştur. 10 yıl önce 30 bin olan akademik personel sayısı günümüzde 130 binin üzerindedir. Üniversite sayısının artmasıyla birlikte doğan personel ihtiyacı, akademiye yönelimi tetiklemiş ve bilim camiası gelişmiştir' ifadelerini kullandı.
İletişim Fakültesi Yeni Kampüse Taşınacak
Rektörlük ve Mühendislik Kampüsündeki alanların dolmaya başlamasıyla birlikte Kesikköprü kampüsünde yeni fakülteler inşa etmeye başladıklarını aktaran Tanyıldızı, ' Bu kapsamda yapımı tamamlanan İletişim Fakültesi'ndeki eğitim faaliyetleri önümüzdeki eğitim-öğretim döneminden itibaren Kesikköprü yerleşkesinde sürdürülecektir. Şu anda altyapı çalışmaları sürdürülen fakültede büyük konferans salonları, devasa stüdyolar ve atölyeler bulunmaktadır. Ayrıca İlahiyat gibi bina sorunu yaşayan fakültelerimizin de ileriki süreçte Kesikköprü yerleşkesine taşınması planlanmaktadır' açıklamasını yaptı.
40. Yıl Etkinlikleri Dolu Dolu Geçecek
Üniversitemizin kuruluşunun 40. Yılı vesilesiyle gerçekleştirilecek olan '40. Yıl Etkinlikleri'nin' dolu dolu geçeceğini müjdeleyen Tanyıldızı, ' Şu anda net bir program söz konusu değil. Ekiplerimiz bu konudaki önerileri oluşturup bize sunuyor. Haftalık toplantılarımızda önerileri mali kriterler çerçevesinde değerlendiriyoruz. Nitekim hazırladığımız anketlerle öğrencilerimizin de fikirlerini alıyoruz. Şu an için söyleyebileceğim; etkinliklerin tüm yıla yayılacağıdır. Etkinlikler 40. Yıl yürüyüşü ile başlayacaktır. Daha sonra kültürel faaliyetler, spor faaliyetleri, konserler, halk sokakları, yarışmalar gibi etkinlikler gerçekleştirilecektir. Öğrencilerimiz yıl boyunca eğlence ve etkinliğe doyacaktır' dedi.
Kısa Mesaj ve Mail Dönemi Başladı
İçinde yaşadığımız bilgi çağında kirliliği önlemek adına kurumsal bilginin hedef kitleye kontrollü ulaştırılmasının şart olduğunu sözlerine ekleyen Tanyıldızı, ' Bu nedenle hizmete açtığımız e-mail sistemi ile öğrencilerimizi tüm gelişmeler hakkında bilgilendiriyoruz. Özellikle Gezi Parkı eylemlerinden sonra spekülasyonları önlemek adına böyle bir sistem gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz tüm gelişmelerden kısa mesaj ve e-mail yoluyla haberdar olacak' şeklinde konuştu.