Uluslararası Kadın Çalışmaları Konferansı Gerçekleştirildi

Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde 8 üniversitenin ortaklığı ile 'Uluslararası Kadın Çalışmaları Konferansı gerçekleştirildi.

Konferansa Senato üyeleri, Rektör Yardımcısı Mahmut Doğru Fırat Üniversitesi Rektörü Fahrettin Göktaş'ın eşi Hülya Göktaş hanımefendi, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

FÜKÇAM Müdürü Prof. Dr. Bahar Demirel,” Yalova Üniversitesi Süleyman Demirel Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi Giresun Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ve Fırat Üniversitesi bir araya gelerek Aralık 2023 yılında ilk olarak 1.Ulusal Kadının ve Ailenin Güçlendirilmesi Sempozyumunu Yalova'da gerçekleştirdik. Biz de FÜKÇAM olarak 2024 yılında Uluslararası Kadın Çalışmaları Konferansını yapma sözünü Yalova'da verdik. Ve bugün sözümüzü hayata geçirmiş olmanın mutluluğu ile sizlerle birlikteyiz.

Umuyorum ki bu konferans, her açıdan kadın konulu çalışmalar için yeni başlangıçlara vesile olur. Ülkemizde ve dünyada yaşanan kadın sorunlarına yeni reçeteler sunar.

Hepinizin bildiği gibi, kadın ve erkek, bir bütünün iki yarısıdır. Dünyayı birlikte güzelleştirirler. Tarihimiz bunun örnekleriyle doludur. Medeniyetimizin inşasında kadın ve erkek ortak bir rol oynamıştır.

Bununla birlikte, devlet yönetiminden eğitime, kültürden sosyal hayata, toplumun yetişip büyümesinde, gelişmesinde, neslin devamlılığında ve değer aktarımında kadınlarımız önemli bir unsurdur. Kadının akademiden siyasete, ekonomiden karar alma mekanizmalarına toplumsal hayatın her alanında aktif olarak bulunması, temsil edilmesi bir imtiyaz, bir lüks değil bir lütuf hiç değildir. Bir gerekliliktir.

Bunu sağlamanın yolu da elbette kadın haklarına duyarlı bir bilince sahip olmaktan ve tüm bu alanlarda cinsiyet ayrımı yapmaksızın kadın erkek fırsat eşitliği bakış açısını yerleştirmekten geçiyor.

Kadınlar, yalnızca ailenin değil, aynı zamanda toplumsal gelişimin ve değişimin öncüleridir. Onların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi hayatta etkin bir şekilde yer almaları, toplumların ilerlemesi için hayati öneme sahiptir. Ne yazık ki, geçmişten bugüne kadınların karşılaştığı zorluklar, fırsat eşitsizlikleri ve adaletsizlikler, zorbalıklar, kadına ve kız çocuklarına şiddet, istismar hala gündemimizi dolduruyor.

Son günlerde kamuoyunun gündemini oluşturan ve tüm ülkeyi yasa boğan çocuk istismarları, kadın ve çocuk cinayetleri toplumun vicdanında derin yaralar açmakta. Bu trajediler, sadece bireysel suçlardan ibaret değil, aynı zamanda toplumsal bir yarayı da gözler önüne seriyor. Her bireyin güven içinde yaşama hakkına sahip olduğu bir toplum yaratmak için şiddetin her türlüsüne karşı durmalı, güçlü bir hukuk sistemi ve toplumsal bilinçle bu mücadeleyi sürdürmeliyiz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin olmadığı bir gelecek ancak böyle inşa edilebilir.

Ancak şunu da biliyoruz ki, kadınların güçlendirilmesi ve hak ettikleri değeri görmeleri, sadece kadınlar için değil, tüm toplumun refahı ve kalkınması için bir zorunluluktur.

Kadını odak noktası olarak almış ve konuya farklı perspektiflerden bakarak hazırlanmış 100 den fazla bildiri yarın çevrim içi ve yüz yüze olarak konferansımızda sunulacaktır.

Gerçekleştirdiğimiz bu oturumlarımız Elazığ Belediyesi Ahmet Tevfik Ozan kongre ve fuar merkezinde gün boyu 4 farklı salonda eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.Elazığ belediyemize sizlerin huzurunda teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.

Konferansın aylarca süren meşakkatli hazırlanma aşamasında birlikte çalıştığımız fükçam yönetim kurulumuza, üniversitemizin idari personellerine ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca; yüksek öğretimde kadın temsilini önemsediğini Fırat Üniversitesinin 17 kişilik yönetim kuruluna 7 kadın meslektaşımızı dahil ederek gösteren sayın Rektörüme şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunarım.

Son bir teşekkür daha;

Gençlerin özellikle de kız çocuklarının hem toplumsal hem de akademik açıdan başarılı ve donanımlı bireyler olarak hayata hazırlanmasını önemseyerek bu amaç doğrultusunda her anlamda üniversitemiz ile iş birliği yapan Garip Zeycan Yıldırım Vakfına konferansımıza verdikleri destekten dolayı da teşekkürlerimi iletiyorum”dedi.

Bakmadan Geçme