ULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ KURULDU

Final Eğitim Kurumları'nın ilk üniversitesi olma özelliği taşıyan Uluslararası Final Üniversitesi'nin açılışı törenle yapıldı

TAKİP ET
Final Eğitim Kurumları'nın ilk üniversitesi olma özelliği taşıyan Uluslararası Final Üniversitesi'nin açılışı törenle yapıldı.

Yerleşkesi Girne'de bulunan Uluslararası Final Üniversitesi'nin açılışına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, KKTC milletvekilleri, Türkiye ve KKTC'den birçok davetli katıldı.

Açılış töreninde konuşan Uluslararası Final Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak, kaliteli bir eğitim anlayışı ile öğrenci yetiştireceklerini belirterek, “Üniversitemiz iki güzide kuruluşun bir araya gelerek kurduğu bir kuruluştur. Bir tanesi Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından olan Final Eğitim kurumları diğeri de KKTC'nin önde gelen kurumlarından DMG Grubudur. Kendilerine böyle güzel bire esi ülkemize kazandırdıkları için çok teşekkür ederim. Bugün açılışını yaptığımız birinci akademik yıl ve bu binamızın açılışıdır. Buna ben birinci binamız derim. Nice binaları da hep birlikte bu üniversitemize kazandıracağız. Üniversitemiz 7 bölümde 3 fakülte ve 1 yüksekokulda 7 programda eğitim vermekteyiz. Bu yıl sadece 100 civarında öğrencimiz var. 80 öğrencimiz 12 değişik ülkeden yabancı öğrencilerdir. Biz bu kurumu hep birlikte yücelteceğiz ve bu uğurda hep birlikte çalışmaktayız. Üniversitemiz, öncelikle kaliteli bir üniversite olacaktır. Bu uğurda yapmamız gereken şey hem kaliteli hocalar, hem de bu kalitenin varlığını uluslararası akademisyenler alarak tescil etmektir. Bu yoldaki çalışmalarımız başlamıştır. Üniversitemiz uluslararası bir üniversitedir. Uluslararası üniversite olmak sadece uluslararası öğrenci bulundurmakla olmaz. Üniversitemizin bilhassa akademik çalışanları da uluslararası ülkelerden oluşacaktır. Halen birkaç hocamız diğer ülkelerden oluşmaktadır. Bunun yanında eğitimimiz uluslararası olacaktır. Öğrenciye yönelik eğitim veren bir üniversite olacağız. Her öğrencinin sorunuyla ayrı ayrı ilgilenecek bir üniversite olacağız. Ayrıca uygulamalı eğitime çok önem vereceğiz. Öğrencilerimize uygulamalı eğitim vereceğiz. İstihdam edilebilir öğrenciler yaratacağız. Bizim mezunlarımız göreceksiniz aranan öğrenciler olacaktır. Bu Üniversite'nin Kıbrıs Türk toplumuna, Türk milletine ve insanlığa hayırlı olmasını dilerim.” dedi.



‘'KIBRIS'I YÜREĞİMİN BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜYORUM''



Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Final üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı İbrahim Taşel, açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversite açma düşüncelerini KKTC'de gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Uluslararası Final Üniversitesi'ni dünya markası bir üniversite yapacaklarını belirten Taşel, şöyle konuştu; “Kıbrıs'ta bir üniversite fikri uzunca süredir kafamızdaydı. Nihayet onu 2015 yılında gerçekleştirdik. 2016­ 2017 öğretim yılında da mütevazi bir başlangıçla işe başlayalım istedik. Allah'a şükür bugün, burada güzel bir üniversitenin kampüsünün ilk etabını da birlikte açmış olacağız. Final eğitim kurumları 1980 yılında kuruldu. Anadolu'nun mütevazi bir kenti olan Elazığ'dan yola çıktık. Geçen 37 yıl içerinde 400 eğitim kurumu oluşturduk Türkiye genelinde. Bunun içinde kampüs okular var. Kurslar var. Etüd eğitim merkezleri var Temel liseler var. 200 bin civarında öğrenci okutuyoruz. 12 Bin öğretmenimiz var. Üniversiteye de ilk adımımızı Kıbrıs'ta atık. Bundan da mutluluk duyuyorum. Kıbrıs'ı yüreğimin bir parçası olarak görüyorum. 1974 yılında Kıbrıs barış harekatı sırasında Elazığ'da İzzetpaşa Camisinin önünde birisi bir masa kurmuş, Kıbrıs'a gönüllü yazıyordu. Ben de gittim gönüllü yazıldım. Kıbrıs'ı o dönemden beri yüreğimin bir parçası olarak görüyorum. Bugün burada bu anımı da paylaşmak istedim.Final Eğitim kurumları olarak Kıbrıs'a önemli ölçüde yatırım yaparken Kıbrıs'ın güvenilir bir şirketiyle, bir grubuyla yola çıkmak istemiştik. Allah da nasip etti, gerçekten tanımaktan gurur duyduğum Ünal Ağabey başta olmak üzere Dimağ Bey tam bizim felsefemize uygun, yapımıza uygun yapıda insanlar. Onlarla birlikte bu üniversiteyi oluşturmanın mutluluğu da bizi ayrıca memnun ediyor. Üniversitemiz birçok alandan oluşacak. Ama en iddialı olduğumuz alanlar eğitim ve turizm olacak. Çünkü bizim yaptığımız işlerin başında bunlar geliyor. Ama bunun yanısıra mühendislik ve sosyal bilimler alanında da önemli bölümler açacağız ve Kıbrıs'ta Girne'yi merkez seçtik. İnşdigerah gelecekte diğer bölgeler de katılabilir. Ama ağırlıklı olarak bu bölgeden yola çıkarak Kıbrıs'ta güzel bir eğitim kurumu, yüzyıllara yansıyan harika bir eğitim kurumu oluşturma yolundayız. Kıbrıs'ta gerçekten köklü üniversiteler var. Ben uzun yılar Kıbrıs'a öğrenci taşınmasında çok emeğim oldu. Her yaptığım açıklamada Kıbrıs'a çocuklarınızı güvenle gönderebilirsiniz diyorum. Kefili benim. Dolayısıyla bundan sonra da üniversitelerle kardeş olarak devam edeceğiz. Biz üniversite kurduk ama buradaki bütün üniversiteler bizimdir. Hepsine de sahip çıkacağız. Eskiden onlara bakışımız neyse bundan sonraki süreç içerisinde de aynı olacak. Onlarla kardeşçe güzel çalışmalar yapacağız. özelikle de buradan bir dünya markası üniversite çıkarma hedefindeyiz. Bunu çok net olarak söylüyorum. 1980 yılında çıktığımız gün gibi heyecanlıyım. Açılışımızı onurlandıran bütün misafirlerimize teşekkür ediyorum.”dedi.



“YÜKSEK ÖĞRENİME KATKI YAPACAĞINA EMİNİM”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Uluslararası Final Üniversitesi'ni KKTC'ye kazandıran Final ve DMG yöneticilerine teşekkür etti. Berova, şöyle konuştu; “Bugün mutluyuz. Bugün gururluyuz. Çünkü bugün Cumhuriyetimizin, KKTC'nin 33. Kuruluş yıldönümünü kutlamaktayız. Böyle bir günde Kıbrıs Türk toplumu olarak cemaatten topluma, toplumdan halka ve devlete uzanan o uzun mücadeleler sonucunda Cumhuriyetimiz, vatanımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruluştur. Ne mutlu bize ki biz de bu ülkenin yurttaşları olarak bu ülkede yaşamımızı sürdürmekteyiz. Bugün bu yolda bizim devlet olmamız, var olmamız yolunda çok mücadeleler veren büyüklerimiz, başta sayın kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş, Dr. Fazıl Küçük ve diğer tüm büyüklerimizi saygıyla anıyorum. Ülkemiz, bir eğitim adası olma yolunda cumhuriyetimizin de kuruluşundan itibaren çok önemli mesafeler kat etmiştir. Bu yolda geçen bunca süre sonucunda eğitim ve öğretimde oldukça başarılı noktalara gelmiştir. Ülkemizde bugün 93 binin üzerinde öğrenci eğitim ve öğrenim faaliyetlerini sürdürmektedir. Esas olan bu öğrencilerin öğrenim görmesiyle birlikte kalitenin de var olması ve kalite çıtasının daha yükseklere çıkarılabilmesidir. Ülkemizin genç işadamlarından Sayın Dimağ Çağıner'den aldığı güçle Türkiye'nin en önde gelen eğitim kurumlarından Final gurubuyla bir işbirliği içerisinde bu güzide üniversitenin oluşumunu başarmışlardır. Hepimizin hedefi bu güzel ülkemizde mutlu ve huzur içerisinde yaşarken eğitim ve öğrenim alanında daha iyiye, daha ileriye ve ülkemizi eğitim adası olmak adına bir dünya markası haline getirmek amacıyla çalışmak durumunda olduğumuzun da bilincindeyiz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz üniversitenin oluşumuna destek veren, bunu sağlayan herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu üniversitemizin de diğer tüm üniversiteler gibi yüksek öğrenime katkı yapacağına eminim. Açılışlarının hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Bakmadan Geçme