Türkiye'nin ikinci yerli otomobilini Elazığlı firma üretecek

Türkiye'nin ikinci yerli otomobili Elazığ'dan doğup bugün birçok sektörde faaliyet gösteren ve ilimizde birçok Kuran Kursu'nun açılmasına vesile olan merhum Hamdi Başaran'ın kurmuş olduğu HABAŞ firması tarafından üretilecek.

TAKİP ET

HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun "HABAŞ'ın satın aldığı Honda'nın üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. Binekte hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak" dedi

Hüseyin Urkun "HABAŞ'ın satın aldığı Honda'nın üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. Binekte hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak." ifadesini kullandı.

HABAŞ olarak 2021'in başında İzmir Çiğli'de önce AR-GE faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Urkun, Manisa'da organize sanayi bölgesinde 100 bin metrekarelik bir alanda seri üretim için fabrika kurduklarını söyledi.

Söz konusu fabrikanın 2025'in başında seri üretime geçeceğini belirten Urkun, "Fuarda gösterimini yaptığımız araçların ön üretimlerini de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde iki fabrikada yapıyoruz, kendimize ait fabrikada. Daha sonra bütün hepsini Manisa organize sanayi bölgesine taşıyacağız. Honda fabrikasını da satın almamızla beraber orayı da devreye soktuk. Mesela kataforez hatlarını oradan kullanıyoruz, bu araçların tüm boya alt işlemlerini orada yapıyoruz. Sonra bunları İzmir'deki organize sanayi bölgesinde de topluyoruz." diye konuştu.

"BİNEKTE 'HİBRİT, PLUG-İN HİBTRİT VE BENZİNLİ' OLMAK ÜZERE ÜÇ VERSİYON VAR"

Otomobil üretme planları olduğunu da belirten Urkun, şunları kaydetti:

"HABAŞ'ın satın aldığı Honda'nın Şekerpınar'daki üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. 2025'in sonuna doğru binek otomobili açıklayacağız. Binekte hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak. Tasarımları kendi bünyemizde oluşturduk. Şu an motor konusunda, Volvo motor kullanıyoruz binekte. Hafif ticaride de Renault ile devam edeceğiz."

Üretilecek araçlarda kullanılacak bataryayı hücre olarak Uzak Doğu'dan aldıklarını anlatan Urkun, "Yani HABAŞ marka bataryalar. Şu anda gördüğünüz tüm araçların üzerinde HABAŞ batarya var. Belgesi, tipi, onayı bize ait. Yani bataryaları orada yaptırıp getiriyoruz. Paketleme yapıyoruz. Burada paketleme ve diğer komponetleri yapıyoruz." şeklinde konuştu.

"YATIRIM TUTARI TİCARİ ARAÇLARLA BİRLİKTE 1 MİLYAR AVROYU BULABİLİR"

Otomobil üretimi için de yatırımların devam ettiğine dikkati çeken Urkun, şu ana kadarki yatırımın otomobil dahil yaklaşık 250-300 milyon avroları bulduğunu ve toplam yatırım tutarının ticari araçlarla birlikte 1 milyar avroyu bulabileceğini söyledi.

Urkun, Honda fabrikasındaki üretim kapasitesini otomobil için 75 bine yükselteceklerini ifade ederek, "Daha önce Honda'dan aldığımızda 50 bin kapasiteydi. Şimdi 75-100 bin arasına çıkarıyoruz kapasiteyi. Tüm bantları yeniliyoruz şu anda. Manisa'da da hafif ticari dahil 20 bin adet ticari araç üretim kapasitesi olacak." diye konuştu.

Bayi ağı oluşturma konusunda da yavaş yavaş çalışmalara başladıklarını aktaran Hüseyin Urkun, ulaşılabilir fiyat ve rakiplerin sürekli altında bir fiyatla piyasaya çıkmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

HAMDİ BAŞARAN KİMDİR?

Habaş Topluluğu' nun kurucusu Hamdi Başaran, genç yaşta Elazığ'da un değirmeni çalıştırarak iş hayatına başladı. Daha sonra göç ettiği İstanbul' da tekstil ürünleri ticareti yaptı.

1956 yılında ülkemizde ilk olarak modern yöntemle oksijen gazı üretimi yapmak üzere “ Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası”nı İstanbul / Topkapı' da işletmeye aldı.

1967 yılında bir ilke daha imza atarak, ülkemizde oksijen, azot ve argonu sıvı olarak üretecek hava ayrıştırma tesisini işletmeye aldı ve şirketinin ünvanını Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. olarak değiştirdi.

Endüstriyel üretimin ve tıbbın vazgeçilmez girdisi olan sınai ve tıbbi gazların ülke çapında kolayca bulunabilirliğini sağlamak için çağın modern üretim teknolojileri ile donatılmış tamamlayıcı yatırımların yapılmasına öncülük etti.

Hamdi Başaran, teşvik edildiğinde yerli sanayinin ve insan kaynaklarının ithal edilmekte olan bir çok makina ve ekipmanı imal edeceğine inanarak “ Yatırımlarımızda yerli imalat payı azami olmalı, makina ve techizatlarımızı yapacak atölyeleri bulmalıyız ” diyordu, ailesini ve iş arkadaşlarını aynı inançla iş yapmaları için teşvik ediyordu. Yetinmedi, 1969 yılında ağır makina ve ülkemizde ilk defa sınai gaz tüpü imal etmek üzere Habaş Endüstri Tesisleri A.Ş.' ni kurarak bir rüyasını daha gerçekleştirdi. Her zaman Türk sermayesinin ve emeğinin başarılarından gurur duydu.
1970' li yıllardan itibaren vefat ettiği 1987 yılına kadar, Habaş' ın sınai ve tıbbi gazlar sektöründe, sıvılaştırılmış petrol gazı sektöründe ve çelik üretiminde yaptığı atılımlara öncülük etti.

Hamdi Başaran, başarının nasıl korunacağını da şöyle açıklamıştı: “ Başarıyı çok çalışarak yakalayabiliriz. Başarılarımızı kalıcı kılmak için de, sunduğumuz hizmet ve kaliteden hiç bir zaman ödün vermeyeceğiz, yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bize duyulan güven artarak devam etmelidir.”

Ömrü boyunca, “ Hizmet, Kalite, Güven ” olarak ifade ettiği ilkesinin her bir Topluluk çalışanı tarafından benimsenerek uygulandığını, yaptıkları ile soyadının birbirleriyle özdeşleştiğini görmenin mutluluğunu yaşadı.

Bugün ilimizde kedi adını taşıyan ve biri Harput'ta olan iki Kuran Kursunu inşa eden Hamdi Başaran'ın yerli sanayi ve milli üretim hayalini ailesi gerçekleştirdi ve yerli otomobil üretimi konusunda ilk adımı attı.

Yorumlar 6
Zeki 19 Eylül 2024 17:06

Jutu

Mert 19 Eylül 2024 16:45

Keşke o kadar Kur'an kursu açacağına bir kaç tane de fabrika açsaymış. O zaman haber değeri olurdu.

Dadaş 19 Eylül 2024 09:25

Yorum yapanlar siz kendinizle gurur duymamışsınız başkasıyla nasıl övune bilirsinizki kuran kursu yerine birhane meyhane açsaydı gurur duyacaksınız eminim

Kenan ESKİBAĞLAR 18 Eylül 2024 12:11

Başarınız daim olsun ELAZIĞ'lılara iş verirseniz gençlerimiz ekmek ve iş sahibi olur

Ömer 18 Eylül 2024 09:29

Elazığ a Kur'an kursu başka illere fabrika. Bunun neyiyle övünüyorsunuz.

Ne fayda 18 Eylül 2024 07:43

Elazığ lı olmasının ne önemi var Elazığ a faydası olmadıktan sonra

Bakmadan Geçme