Türkiye'de En çok Kazandıran Meslekler
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ait 'Kazanç Yapısı Araştırması' sonuçlarını açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ait "Kazanç Yapısı Araştırması" sonuçlarını açıkladı. İşte bu araştırmadan elde edilen bazı önemli veriler:
FİNANS VE SİGORTA FAALİYETLERİ SEKTÖRÜ ZİRVEDE
Geçen yıl en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı, 293,511 TL ile finans ve sigorta faaliyetlerinde çalışanlar elde etti. Bu sektörü sırasıyla bilgi ve iletişim (284,842 TL) ve kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor faaliyetleri (229,108 TL) takip etti.
DÜŞÜK KAZANÇLI SEKTÖRLER
En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 99,290 TL ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe kaydedildi. Onu sırasıyla gayrimenkul (102,109 TL) ve inşaat faaliyetleri (104,768 TL) izledi.
MESLEK GRUPLARI VE CİNSİYET BAZINDA KAZANÇLAR
Yöneticiler meslek grubunda çalışanlar en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı (276,507 TL) elde etti. Onu profesyonel meslek mensupları (200,195 TL) takip etti.
Nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanları grubu en düşük yıllık ortalama brüt kazancı (94,849 TL) kaydetti.
Cinsiyet bazında, erkeklerin kazançları genellikle eğitim düzeyi ile doğru orantılı olarak artarken, ücret veya kazanç farkı erkekler lehine gerçekleşti.
EĞİTİM DÜZEYİNE GÖRE KAZANÇLAR
En yüksek yıllık ortalama brüt kazanç, yükseköğretim mezunları arasında görüldü. Bu eğitim düzeyinde erkeklerin kazancı 207,112 TL, kadınların ise 171,568 TL oldu.
Cinsiyetler arası ücret veya kazanç farkı, erkek ve kadın arasındaki ücret veya kazanç farkının erkek ücret veya kazancına yüzdesel oranını gösteriyor. Bu fark tüm eğitim düzeylerinde erkek lehine gerçekleşti.
Bu sonuçlar, sektör, meslek ve eğitim düzeyine göre kazançlardaki farklılıkları ortaya koyuyor ve eğitim düzeyinin kazançlarda belirleyici bir faktör olduğunu gösteriyor. Ayrıca, cinsiyetler arası ücret farkının devam ettiği ve bu farkın eğitim düzeyi arttıkça azaldığı görülüyor.