Turizme yeni soluk gelir mi?
Tarihi Harput Kalesinde yapılan arkeolojik kazılarda, MÖ 3000 yıllarından itibaren yerleşim gördüğü belirlenen bin yıllık bir 'sanayi sitesi' keşfedildi. Urartu Krallığı dönemine ait demir atölyeleri ve maden eritme ocaklarıyla dolu olan bu alanın, 1850'lere kadar aktif olarak kullanıldığı tespit edildi.
FÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç başkanlığında 11 yıldır yürütülen kazı çalışmaları çerçevesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine bulunan kalede, bu süre zarfı içerisinde birçok tarihi yapı ve 100 binden fazla tarihi eser objesi çıkartıldı.
Elde ettikleri objelerden bin yıllık olan sanayi sitesinin 150 yıl öncesine kadar kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Aytaç, ''Savaş zamanında daha çok askeri malzeme üretildiğini anlıyoruz. Barış zamanında da günlük yaşam ile ilgili eserlerin üretildiği atölyeler kısmı var. Zamanının sanayi sitesi demek yanlış olmayacaktır. Atölyeler bölümü en az bin yıllık ve 1850'lere kadar kullanıldığını söyleyebiliriz. Hem burada çıkan bir bakır sikkeden hem de porselen bazı mobilya aksamlarından ve diğer buluntular o tarihlere kadar buranın kullanıldığını gösteriyor. 1860'larda Harput Kalesinde askeri birlik garnizon şehre taşınınca burası da yavaş yavaş kullanımdan düşmüş, ondan sonra da toprakla kapanmıştı. Biz endüstri mirası olarak kazılarını yaptık ve turizme kazandırma noktasına geldik” diye konuştu.
Kazı Başkanı Prof. Dr.İsmail Aytaç ve ekibinin 11 yıldan beri iğneyle kuyu kazar gibi yaptıkları kazı çalışmalarından hemen her yıl farklı ve güzel bir haber alıyoruz. Hakimiyet olarak, Harput'un acık hava müzesi konumunda olduğunu söylerken bunu klasik ve alışılagelmiş bir cümle olarak söylemiyorduk.
Yapılan çalışmalar her gün bizi doğruluyor ve tezimizi güçlendiriyor. Ancak bu değerlerin turizme kazandırılması konusunda hala ciddi bir adım atmışlığımız ne yazık ki yok.
Prof.Dr. Aytaç da bunun farkında ki “Biz endüstri mirası olarak kazılarını yaptık ve turizme kazandırma noktasına geldik” ifadesini kullanmış.
Peki, bunu hangi kişi ve hangi kurum nasıl turizme kazandıracak sorusunun cevabı umarız ki bizleri de oldukça umutlandıran ve olumlu gelişmelerin ilk adımı olacak diye heyecanlandıran Elazığ Ak Parti Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın öncülüğünde gerçekleşirken ve THY Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Bolat ve A Takımının da katılımıyla geçtiğimiz Cuma günü yapılan toplantıda karara bağlanmıştır.
Ve yine umarız bu konuda kendisine görev ve misyon üstlenen kişi ve kurumlar bunun üstesinden gelebilecek bir vizyon, heyecan ve gayrete sahiptirler…