Tüm İşletmeler Faydalanmalı
Salgın sebebiyle gelir kaybına uğrayan, nakit akışı bozulan ancak istihdamını koruyan imalat sektörlerindeki işletmelere KOSGEB vasıtasıyla verilecek desteklerden istenen belge ve şart koşulan kriterler sebebiyle ancak yüzde 10 işletmenin faydalanacağını belirten mali müşavir Fırat Bulut, desteğin tüm işletmelere verilmesinin daha doğru olacağını ifade etti.
Erkan Bay/Türkiye genelinde alınan tam kapanma kararının ardından yeni destek paketi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı.
Buna göre emekli ikramiyeleri 1.100 TL'ye çıkarılırken, esnafa verilen kira desteği süresi de 1 ay uzatıldı. TESKOMB ve Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırılan kredilerin taksit ödemeleri, daha sonra tahsil edilmek üzere TESKOMB tarafından bankaya ödendi. KOSGEB vasıtasıyla, toplamda 5 milyar lira bütçeli yeni bir destek programı başlatıldı.
Salgın ve tam kapanma nedeniyle faaliyetleri olumsuz etkilenen esnafa yönelik bin liralık gelir desteğiyle büyük şehirlerde 750 lira, diğer şehirlerde 500 lira olan kira desteğinin süresi de bir ay daha uzatıldı. Böylece koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlara büyükşehirlerde 750 lira, diğer şehirlerde 500 lira olan kira desteği bir ay daha devam edecek.
MİKRO İŞLETMELER 30 BİN LİRAYA KADAR, KÜÇÜK İŞLETMELER 75 BİN LİRAYA KADAR KREDİ ALABİLECEK
KOSGEB vasıtasıyla, toplamda 5 milyar lira bütçeli yeni bir destek programı başlatıldı. Destekten salgın sebebiyle gelir kaybına uğrayan, nakit akışı bozulan ancak istihdamını koruyan imalat sektörlerindeki mikro ve küçük ölçekli işletmeler yararlanacak.
Teknoloji alanında faaliyet gösteren start-up'lar ve filiz şirketler de bu desteğe başvurabilecek. Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar olmak üzere, 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz şekilde destekten faydalanacak.
KOSGEB ARACILIĞI İLE BAŞVURULAR YAPILABİLECEK
Bu sektörlerde şartları taşıyan mikro veya küçük işletmeler 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren e-devlet üzerinden KOSGEB aracılığı ile başvurularını yapmaya başladılar. Kısıtlamalar sebebiyle hak kaybının önlenmesi amacıyla çeklerin bankalara ibrazıyla icra-iflas takipleri 31 Mayıs 2021'e kadar durdurulacak. Öte yandan iş sözleşmelerinin fesih yasağı da 30 Haziran'a kadar uzatıldı.
TÜM ESNAFLAR DESTEK ALABİLECEK Mİ?
Açıklanan destek paketinin ayrıntılarını ise Mali Müşavir Fırat Bulut, Elazığ Hakimiyet Gazetesi'ne açıkladı. Bulut, açıklanan destek paketinden tüm esnafların yararlanamayacağını, belli kriterlerin olduğunu ifade etti.
YÜZDE 25 GELİR KAYBI OLAN DESTEK ALABİLİR
Bulut, “Vergi mükellefi olarak maliye kodu olarak imalatçılar başvuruda bulunabilir. Ancak 2019 girişli olması gerekiyor. Ondan sonra bir de bilgisayar yazılımcıları. 2019 Yılı Mayıs ayından önce kurulmuş olan ve 2019 net satışları en az 75 Bin TL olmalı. 2020 yılı ilk beş ay KDV beyannamesi 2019 yılı ilk beş ay KDV beyannamesine göre yüzde 25 gelir kaybı olması gerekiyor. Bunları sağlayanlardan KOSGEB'den destek alabilir.”dedi.
DESTEK PAKETİNDEN BİRÇOK ESNAF FAYDALANAMIYOR
Pandemi nedeniyle zor günler geçiren birçok esnafın bu desteği alamayacağını ifade eden Fırat Bulut: “Kısacası her vergi mükellefi KOSGEB'e başvurup bu desteği alamaz. Bir de her esnafın Ulusal Elektronik Tebligat Sistemine kayıtlı olması lazım. Bunun içinde postaneye giderek almak gerekiyor. Çünkü vatandaş KOSGEB'e girdiği zaman sistem sizi buraya yönlendiriyor. Ya da internet sitesinden alınacak. Kısacası bu destek paketinden mağdur olan birçok esnaf faydalanamayacak.” dedi.
UMUTLAR BOŞA ÇIKABİLİR
Esnafların çok umutlanmaması gerektiğini ifade eden Fırat Bulut, “Çünkü birçok esnafın şartları istenen koşulları taşımayacak. Birçok esnafın çok bilgisi dahi yok. Bütün yük muhasebecilerin sırtında. Muhasebeciler olarak sistemden girişlerini yaparak dosyalarını hazırlıyoruz ancak araştırma ve sonucu KOSGEB belirleyecek. Tabi birçok esnaflar başvurmak istiyor. Vergi mükelleflerinin durumları sıkıntılı. Esnaf sigorta primini ödeyemedi, vergisi ödeyemedi. Gelir gelmediği zaman nasıl ödeyecek.” şeklinde konuştu.
ŞARTLAR ESNETİLMELİ VE BÜTÜN ESNAFA DESTEK VERİLMELİ
Mali Müşavir Fırat Bulut, “Bu desteğe müracaat eden esnafların ancak yüzde 10'u destek alabilir. Benim kendi düşüncem, bu desteğin bütün esnaflara verilmesi lazımdı. Kapalı olan her esnafa destek lazım. İşçiye maaş veremeyecek, işçi ile işveren arasında sorunlar çıkacak. Herkese maddi destek olsaydı daha iyi olurdu.”dedi.