Tüketim Kültürü Değişse de Tercih: 'Türk Kahvesi'

Osmanlı'da saraylarda pişirilen Türk kahvesi, günümüze dek süregelen, geleneklerimizin önemli birer simgesi

TAKİP ET
Osmanlı'da saraylarda pişirilen Türk kahvesi, günümüze dek süregelen, geleneklerimizin önemli birer simgesi. Teknolojinin gelişmesi ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle hayatımıza yerleşen kahveler, günlük yaşamın olmazsa olmazı. Çikolata ve kahve evi işletmeciliği yapan Taşkın Metin, “Türk Kahvesi” geleneklerini anlattı ve değişen tüketim alışkanlıkları hakkında bilgi verdi.

Kahve Evleri, Kahve Tüketimini Arttırdı

Türk kahvesinin birçok açıdan insan yaşamına olumlu etkilerinin olduğunu söyleyen Metin, şunları ekledi: “Eskiden Türk kahvesi sadece yetişkinler tarafından tüketilirdi. Özel günlerde; misafir geldiğinde ve ya bayramlarda kahve ikram edilirdi. Son yıllarda ise bu alışkanlık kırıldı ve özellikle gençler arasında kahve tüketimi artmaya başladı. Kahvenin gençler arasında yaygınlaşmasının en büyük sebebi kahve tüketimine yönelik mekânların açılması. Elazığ'da da son dönemlerde bu kahve evleri artmaya başladı.

Aromalı Kahveler, Tüketimi Arttıran Bir Diğer Faktör

Diğer bir yeniliğinde aromalı kahvelerin artması olduğunu söyleyen Metin; “Damla sakızlı, çikolatalı, fındıklı gibi tek aromalı kahvelerin tüketimi de oldukça yaygın. Birçok karışımdan oluşan; kervansaray ve Harput Dibek kahvesi gibi karışım kahvelerde bu mekânlarda çoğunlukla tercih ediliyor. Bu çeşitlerin artmasının nedeni elbette tüketimi arttırmak.” dedi.

Türk Kahvesi Sağlık Açısından Oldukça Önemli

Sağlık açısından Türk kahvesinin faydalı olduğunu söyleyen Metin, şunları söyledi: “Çıkan onca çeşit kahveye rağmen klasik Türk kahvesinden vazgeçmeyen, kahveyi sade olarak tüketen kişilerde var. Uzmanların önerisine göre günde bir veya iki kez sade Türk kahvesi içmek sağlığa oldukça faydalı. Kahvenin cilt problemlerine ve mideye iyi geldiği söyleniyor.”

Türk Kahvesinin Yanında Lokum Mu Çikolata Mı?

Kendi müşterilerine şekersiz Türk kahvesini önerdiğini söyleyen Metin, kahvenin yanında isteğe göre lokum veya çikolata tüketildiğini söyledi. “Ben gelen müşterilerime sade Türk kahvesinin yanında çikolata tavsiye ediyorum. Çikolata ve şekersiz kahve birbirini tamamlıyor. Kahvenin yanında lokum kültürü vardır fakat sonradan değişen alışkanlıklardan biri de kahvenin yanında çikolata tüketilmesi. Türk kahvesinin yanında gelen su, kahve tadını almak için öncesinde içilir. Hatta eskilerden gelen misafirin önce suyu ve kahveyi içmesinden, aç veya tok olduğu anlaşılırdı. Önce kahve içilirse karnın tok olduğu, tam tersi durumunda ise aç olduğu anlaşılırmış. ”

Bir Fincan Kahvenin 40 Yıl Hatırı Var

Metin: “Güzel sohbetlerin, arkadaşlıkların yanında giden en iyi şeydir Türk kahvesi. Kahve, sohbetin birer sembolüdür adeta. Uzun sohbetlere eşlik eden tamamlayıcıdır kahve.





































Bakmadan Geçme