TOPUZOĞLU 2016 YILINI DEĞERLENDİRDİ

Memur-Sen'e bağlı Birlik Haber-Sen Elazığ Şube Başkanı Süleyman Topuzoğlu, düzenlediği basın toplantısında 2016 yılında birçok badire atlatmış olan ülkenin selameti i&cc

TAKİP ET
Memur-Sen'e bağlı Birlik Haber-Sen Elazığ Şube Başkanı Süleyman Topuzoğlu, düzenlediği basın toplantısında 2016 yılında birçok badire atlatmış olan ülkenin selameti için kamu görevlileri olarak sıkıntıları dillendirmediklerini kaydetti. Topuzoğlu, kamu görevlilerinin ve yetkili sendikaların en büyük sıkıntısının 3. Dönem Toplu Sözleşme'de, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile imzalanan mutabakat metinlerinin hayata geçirilmeyişi olduğunu ifade etti. PTT çalışanlarının izinlerinin bir sonraki yıla devredilmeyişinin büyük bir sorun olduğunu dile getiren Topuzoğlu, “İş yoğunluğundan ve personel eksikliğinden dolayı izne çıkamayan PTT çalışanı 2016 yılının iznini, 2017 yılında kullanamıyor. Toplu Sözleşme'de kabul edilen yıllık izinlerin bir sonraki yıla devri ile ilgili kanuni düzenleme yapılması konusunda, Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sendikalar mutabık olmasına rağmen bu düzenleme hayata geçirilememiş ve yıllık izinlerimiz maalesef yanmıştır. 3. Dönem Toplu Sözleşme metninin 12. Maddesi'nde, başdağıtıcı ve dağıtıcıların emeklilik yaşlarının 55'ten 60'a çıkarılması konusunda dönemin bakanıyla mutabakata varılmıştır. Fakat bu kazanımımızda hayata geçirilmemiştir. Bu yüzden çok sayıda başdağıtıcı ve dağıtıcı mağdur olmaktadır. Öyle ki kurum İdari Hizmet Sözleşmesi dayatmasıyla bu arkadaşlarımızı mağdur etmektedir. KİT'lerde görev yapan kamu görevlilerinin ücret grupları yapılan toplantılarda ve görüşmeler sonucunda 5 gruptan 3 gruba indirilmesi hususunda mutabık kalınmıştır. Fakat bu konuda da kanuni düzenleme yapılmamış çalışanlar beklenti içerisinde bırakılmıştır. Dağıtıcılara yıpranma hakkının verilmesi için PTT A.Ş. ve sendikamız mutabık kalmış fakat bununla ilgili kanun düzenleme yapılmamıştır. Biran önce dağıtıcı arkadaşlarımıza yıpranma hakkı verilmesi için kanuni düzenleme yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.



VERGİ ADALETSİZLİĞİ GİDERİLMELİ



2017 yılından beklentilerini de sıralayan Topuzoğlu, “Bu beklentiler içerisindeki en önemli husus yıllardır kanayan bir yara haline gelen sözleşmeli personele uygulanan vergi adaletsizliğidir” dedi.

Topuzoğlu, sözleşmeli personellerin kazançlarının brüt ücreti üzerinden gelir vergisine tabi olurken, 657'ye tabi memurların ise net ellerine geçen maaş üzerinden gelir vergisine tabi edildiğini kaydederek şunları söyledi: “Bu durum sonucunda sözleşmeli personeller yılın üçüncü ayından itibaren yüzde 20 vergi dilimine girmekte, 7. aydan itibaren ise yüzde 27 vergi dilimine girmektedir. Yıl içerisinde ne kadar maaş zammı alırlarsa alsınlar yılsonunda yüzde 12 zarara uğramaktadırlar. Bu durum iş yükü altında ezilen sözleşmeli memurları maddi olarak da daha fazla mağdur olmalarına neden olmaktadır. PTT kurumumuz daha önceki yıllarda yok olmak üzere olan bir kurum iken son on yılda rekorları alt üst ederek ciddi oranlarda kar eden bir kurum haline gelmiştir. PTT'nin bu seviyeye gelmesini çalışanların bıkmadan usanmadan özveri ile göstermiş olduğu çabalar sağlamıştır. Bununla beraber artan iş hacmi ve gelişen teknoloji sonucunda personel sayıları yetersiz hale gelmiştir. Artık çalışanlar büyük baskı altında kalmaktadırlar. PTT'nin daha iyi seviyeye gelmesi ve halka daha iyi hizmet verebilmesi için acilen personel eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir.

PTT A.Ş.' de tüm kademelerde çalışların unvan yükselme sınavlarına girebilmesi sağlanmalıdır. Şuan kurumumuzda maalesef kariyer planlaması için çalışanlar statü değiştirmeye adeta zorlanmaktadır. Mevcut durum iş barışına ve kariyer planlamasına engel teşkil etmektedir. Özellikle 4 yıllık lisans mezunu dağıtıcıların da unvan yükselme sınavlarına girmesinin önü açılmalıdır. PTT A.Ş.'de daha önce denenmiş olan vardiyalı çalışma sistemi yeniden uygulamaya konmuştur. Merkezlerimizde personel eksikliğinden dolayı çalışanlarımız izinlerini dahi kullanamazken PTT Merkezleri'nin saat 19:00'a kadar açık olması, denenip de başarısız olan bir sistemin yeniden uygulamaya konulması, iş gücü, moral, motivasyon ve zaman kaybına neden olacaktır. Bu nedenle bu uygulamadan vakit kaybetmeden vazgeçilmesi gerekmektedir.”

Bakmadan Geçme