TOKİ Mucizesi

24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen şiddetli bir depremle sarsılan Elazığ, acı bir gerçekle yüzleşti ve yapı stokunun üçte birinin hasar almasıyla yaklaşık 2-3 yıl boyunca bu yaraların sarılmasıyla uğraştı. Ancak TOKİ eliyle yenilenen yapı stoku Elazığ'ı çok daha büyük musibetlerden kurtardı.

Tarih boyunca Türkiye'nin deprem konusundaki acı gerçeğiyle yüzleşen şehirler arasına Elazığ adını 24 Ocak 2020 tarihinde ne yazık ki yazdırdı. 6.8 şiddetindeki deprem nedeniyle oluşan hasara göre can kaybı fazla olmasa da mevcut yapı stokunun yaklaşık üçte biri hasar gördü. İşte tam da bu süreçte geçmişte vatandaşlara uygun fiyatlı konut sağlamasıyla takdir toplayan TOKİ bir kez daha devreye girdi ve Elazığ'ı adeta yeniden inşa etmek için muazzam bir çaba ortaya koydu. Bu çaba TOKİ'nin doğal afetler konusunda da ne kadar önemli bir kurum olduğunu geçen zaman içerisinde meydana gelen depremlerle de defalarca gözler önüne serdi.

İNANILMASI GÜÇ BİR BAŞARI

24 Ocak 2020 tarihinde depremlerle sarsılan Elazığ'da, başta Abdullahpaşa, Mustafapaşa, Rüstempaşa gibi büyük ve neredeyse yapı stokunun yarısından fazlasının hasar aldığı mahallelerde oturan vatandaşlar, kendi mahallelerine geri dönüşün artık mümkün olmayacağını düşünse de bu mahallelerde ortaya konulan yerinde dönüşüm projesiyle çok kısa bir sürede sağlam ve güvenli evler TOKİ eliyle yapılarak hak sahiplerine teslim edildi. Bu mahallelerdeki sadece ağır hasarlı evler değil orta hasarlı ve az hasarlı eski yapılar da mevcut riskler gözetilerek yenilendi ve gelecek depremlerde oluşan riskler tamamen ortadan kaldırılmış oldu.

MUAZZAM BİR ÇABA GÖSTERİLDİ

Elazığ'da 24 Ocak depremi sonrası şehrin konut ihtiyacını giderebilmek amacıyla yaz kış devam edecek büyük bir seferberlik başlatıldı. TOKİ tarafından konutların yetişmesi amacıyla oldukça soğuk geçen kış aylarında betonları kurutmak için tüp gaz yakılması ise bu çabanın en net göstergesi oldu.

ELEŞTİRİLER BOŞA ÇIKTI

24 Ocak depreminin ardından her konuda eleştirilen TOKİ konutlarının değeri tarihler 6 Şubat'ı gösterdiğinde net bir şekilde ortaya çıktı. Daha önce metrekare ve konfor konusunda eleştiriler yanında, Kahramanmaraş'ta peş peşe meydana gelen Türkiye tarihinin karada gördüğü en büyük 2 depremde Elazığ, TOKİ eliyle yenilenen yapı stoku sayesinde ayakta kalmayı başardı.

2 YIL DESTEK VERİLDİ

TOKİ sağlam konutları inşa etmesinin yanında müteahhit firmalara 2 yıl onarım desteği verme şartı koydu. Konutunu teslim alan vatandaşlar bu süre boyunca gerek kendileri site yönetimine bildirmek suretiyle gerekse de personellerin daire daire gezerek sormasıyla oluşan hataları giderdi.

OKULLAR DA GÜVENDE

Bunun yanı sıra TOKİ tarafından Elazığ'da yapılan camiler, okullar, karakollar, iş yerleri gibi yapılar da son yıllar da yaşanan depremlerle ciddi bir sınav verdi. Şu ana kadar depremlerde hafif hasarlar dışında TOKİ tarafından yapılan herhangi bir yapının ciddi bir hasar almaması ise TOKİ'ye olan güvenin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

ELAZIĞLI VATANDAŞLAR BİR KEZ DAHA TOKİ'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Deprem gerçeğiyle yüzleşen Elazığ, bir kez daha geçtiğimiz gün Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 şiddetindeki sarsıcı depremle karşı karşıya kaldı. Ancak bu deprem de yapı stoku yenilenen Elazığ'da herhangi bir yıkıcı etkiye neden olmadan atlatılmış oldu. Elazığlı vatandaşlar bir kez daha TOKİ'ye teşekkürlerini ilettiler.

“EŞİMİ ARADIM EN GÜVENLİ YER EV DEDİM”

TOKİ konutunda ikamet eden bir vatandaş Kale'de meydana gelen deprem sonrası eşinin ve çocuğunun depremin dinmesiyle dışarıya çıktığını ancak kendisine rahatlıkla eve çıkabileceğini söylediğini belirterek: “Deprem anında ben işteydim. İnsanın aklına ilk olarak eşi ve çocukları geliyor tabi. Ben de eşimi aradım. Deprem etkisiyle sokağa çıkmışlar. Depremden sonra bizler TOKİ konutlarımıza taşınmıştık. Maraş depremlerini de burada yaşadık. Eşime sordum ve evde, apartmanda bir çizik bile olmadığını söyledi. Onlara en güvenli yer evimiz, eve çıkabilirsiniz dedim. Allah devletimizden razı olsun. Gönül rahatlığıyla, güvenle evimizde oturuyoruz. Allah bir daha afet yaşatmasın” dedi.

“BASİT ŞEYLERİ GÖRMEZDEN GELİYORUM”

Bir diğer vatandaş ise TOKİ sayesinde hayatın akışının bozulmadığı bir afet yaşadıklarını belirterek: “Biz 24 Ocak 2020 depremini yaşadık. Abdullahpaşa'yı zaten biliyorduk. Yapı stoku eskiydi. Bazı binalar deprem öncesi riskli diye yıkılmıştı hatta. Hep tedirgindik. 24 Ocak akşamı kendimizi zor dışarı attık. Eşyalarımızı bile riskle alabilecek bir hasarla karşılaştık. O deprem belki 5 saniye daha sürse Abdullahpaşa diye bir yer kalmazdı. Sonra TOKİ eliyle yeni konutlarımıza kavuştuk. Maraş depremlerini yaşadık. Tarihin gördüğü en büyük depremler. Buna rağmen 1 saat dışarda durmadan evimize girebildik. Bu Kale depreminde de aynı. İnsan korkup dışarı çıkıyor tabi. İlk şoku atlattık. Tekrar evimize döndük. Bizim evde de ilk aldığımızda bazı sorunlar oldu. Aceleyle yapıldı bu konutlar. Kar kış demeden inşa edildi. Tavanın sıvasının bazı yerleri tutmamış. Düşmüştü. İlk başta biraz tepkim olmuştu. Kışa yakın yaptırırız dedik ihmal ettik. Depremden sonraki gece uyurken tavandaki bu yapıya baktım, gülümsedim. Bu konutlar sayesinde bugün Elazığ'da hayatın akışı bozulmadı. Biz diğer depremlerde neler yaşamıştık, hatırlamak dahi istemiyoruz. Allah devletimizden ve TOKİ'den razı olsun.” şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme