TOKİ MANTIĞIYLA OLMAZ

DEPREMDE YIKILAN BİNALARIN YERLERİNE YAPILACAK BİNALARIN 5 KAT OLMASI HEM VATANDAŞI HEM DE DEVLETİ BÜYÜK BİR YÜK ALTINA SOKACAĞI GİBİ KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇABALARINI DA KÖRDÜĞÜM HALİNE GETİRECEK…

TAKİP ET
6.8 şiddetindeki depremin ardından şehrimizin birçok mahallesinde deprem anında yıkılan, acil yıkılması gereken ağır ve orta hasarlı binlerce bina bulunuyor. TOKİ yetkililerinin açıklamalarına göre sıkıntılı tüm bu binaların yıkılarak ada bazında ve kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi hem vatandaşa hem de devlete önemli oranda yük getireceği için imknsız gibi görünüyor.



MEVCUT UYGULAMA NE?

Depremde evi yıkılan ya da ağır hasarlı olduğu için devlet tarafından yıkılan binaların yerlerine yapılacak binalar için vatandaşlardan yeni evin yarı parasını talep eden TOKİ, bu paranın da uzun sürede yapılmasını talep ediyor.  Ancak TOKİ'nin yıkılan evlerin yerine yapacağı binalar 4 ya da 5 kat olacağı ve cadde ve sokakların genişletilmesi ile park alanlarının yapılacağı düşünülürse yılan bağımsız bölüm kadar bir yapı stoku ortaya çıkmıyor. TOKİ bu soruna çözüm için isteyen vatandaşlara da rezervi alanındaki konutları teklif ediyor.

Şehir merkezindeki bir eve karşılık yemişlik mevkiindeki bir evin verilmesinin çok adil olmadığını belirten vatandaşlar bu konuda yanlış bir yol izlendiğini ifade ediyorlar.



İMAR KONUSU MASAYA YATIRILMALI

Yetkililerin yaptıkları açıklamalara göre başta Mustafa paşa Mahallesi başta olmak üzere kentsel dönüşüm yapılacak bölgelerde en fazla 5 katlı binaların yapılmasının depremin sıcaklığı ve acıların taze olduğu bu günlerde verilmiş yanlış bir karar olduğuna dikkat çeken uzmanlar, şu anda verilen kararların önümüzdeki süreçte sistemi tıkayacağını ve kentsel dönüşüme engel olacağını, dolayısıyla arpa boyu yol alınamayacağını ifade ediyorlar.

Ada bazlı yapılacak dönüşümlerde dört daire üzerine inşa edilmiş 10 katlı binalarla ancak sağlıklı bir dönüşüm yapılabileceğini ifade eden uzmanlar, bu yapılmadığı takdirde vatandaşların kendi imknları ile evlerini yapmalarının imknsız hale geleceğini ve sistemin tıkanacağını  belirtiyorlar.



PRATİK ÇÖZÜM İÇİN İMAR RANTI

Depremde hasar alsa da almasa da 2000 yılı öncesindeki tüm binaların risk taşıdığını ve bu sebeple kat sahipleri tarafından müteahhitlere kat karşılığı verilerek binalarını yenilenmesinin en reel ve pratik bir çözüm olduğunu ifade eden uzmanlar, bunun yapılması için de 5 katlı binaların olduğu adalara 10 katlı binaların yapılmasının sağlanması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Bu sağlandığı anda şehirde anında bir dönüşüm başlayacağını belirten uzmanlar, böylece şehrin kısa sürede ayağa kalkacağını da ifade ediyorlar.

Bakmadan Geçme