THY, havacılık tarihinin en zorlu yılının değerlendirdi

Türk Hava Yolları(THY), tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs pandemisinin etkisinde havacılık sektörünün 2020 yılı değerlendirmesini yaptı. Bu kapsamda THY, küresel kriz karşısında yaşanan olumsuzlukları ve alınan önlemleri tarihsel sıralamaya göre paylaştı.

TAKİP ET
 İkinci dünya savaşı sonrası yaşanan en büyük küresel kriz olan Covid-19 salgını nedeniyle son bir yıldır küresel bir kriz yaşanıyor. Krizden en çok etkilenen sektörlerden biri de havacılık oldu. Tüm dünyada olduğu gibi pandemiden olumsuz yönde etkilenen Türk Hava Yolları(THY), yılın son gününde korona virüsün etkisinde geride kalan 2020'nin değerlendirmesini yaptı. Değerlendirmede THY'nin Covid-19'un etkilerinin azaltılması için attığı adımlar ve aldığı tedbirlere de yer verildi.



Elazığ depreminde 300 kişilik ekibi bölgeye ulaştırdı
Türk Havacılık tarihinin en zorlu senesinde Türk Hava Yolları açısından tarihe geçecek gelişmeler yaşandı. Bu kapsamda 24 Ocak'ta, Elazığ'da meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremin ardından Türk Hava Yolları, AFAD ve Kızılay görevlilerinden oluşan 300 kişilik ekibi zaman kaybetmeden Elazığ'a taşıdı. Gerçekleştirilen özel seferde, ekibin yanı sıra yardım malzemeleri de depremden etkilenen bölgedeki vatandaşlara en hızlı şekilde ulaştırıldı. Bölgeye seyahat etmek isteyen yolcular için Elazığ ve Malatya seferlerine ait biletleri ücretsiz değiştirme imknı sağlandı, bunun yanında Ankara ve İstanbul'dan Malatya ve Elazığ'a ek seferler icra edildi.



Korona virüs nedeniyle yurt dışı seferleri kademeli olarak durduruldu
Ocak ayı itibarıyla tüm dünya Covid-19 pandemisiyle tanışmaya başladı. THY, Ocak ayının son günlerinde pandemi kaynaklı gelişmeleri, ulusal ve uluslararası otoritelerle yakından değerlendirerek Pekin, Guangzhou, Şangay ve Xian şehirlerine düzenlediği seferleri sonlandırdı. Şubat ayında Türk Hava Yolları'nın başarılı markası Turkish Cargo, yaşanan olağanüstü durum nedeniyle 102 ton kapasiteli kargo uçağı ile Çin'in Guangzhou şehrine ilaç, tıbbi maske, tek kullanımlık eldiven gibi birçok tıbbi yardım malzemesi ile medikal ekipman taşıdı. Covid-19 vak'alarının diğer ülkelerde de artış göstermesi nedeniyle Şubat ayı itibarıyla İran, Güney Kore ve İtalya'ya düzenlenen seferler kademeli olarak durduruldu.



Küresel kargo talebi nedeniyle yolcu uçakları kargo taşımaya başladı
Mart ayı itibariyle THY, Korona virüsün uçak içerisindeki bulaşma riskini minimize ederek uluslararası otoriteler ve uçak firmaları tarafından kabul görmüş ürünlerle uçaklarında dezenfeksiyon süreci başlattı. Küresel marka, Covid-19 vak'alarının Avrupa Kıtasındaki artışı nedeniyle Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, İsveç, Avusturya ve Hollanda'ya düzenlenen uçuşların 13 Mart'tan itibaren durdurulduğunu açıkladı. Turkish Cargo, korona virüs nedeniyle sekteye uğrayan uluslararası gıda ve medikal ürün zincirinin sürekliliği için kargo sefer sayılarını artırma kararı aldı. Alınan bu karar doğrultusunda, kargo uçaklarının yanı sıra Türk Hava Yolları'nın yolcu uçağı filosunda bulunan uçaklar ile de kargo taşımaları gerçekleştirildi. Mart ayının son günlerinde New York, Washington, Hong Kong, Moskova ve Addis Ababa dışındaki tüm dış hat seferleri iptal edildi.

Yurt dışında mahsur kalan Türk vatandaşları için özel seferler düzenlendi
Nisan ayında İç hatlarda Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Van'a icra edilen seferlere ara verildi. THY, geçici süreyle yurt dışında bulunan ve Covid-19 salgını sonrası bulundukları ülkede mahsur kalan vatandaşları, özel uçuşlarla Türkiye'ye kavuşturdu. Dev tahliye operasyonu, 20 Nisan tarihi itibarıyla başladı. THY'de görevli kabin ve kokpit ekiplerinin özverili çalışmalarıyla turist, öğrenci ya da geçici işçi olarak gittikleri ülkelerde mağdur olan binlerce vatandaş, Ramazan ayında aileleriyle bir arada oldu. Tahliye operasyonları kapsamında icra edilen yüzlerce sefer ile 50 binden fazla vatandaş Türkiye'ye getirildi. THY'ye ait TK1920 sefer sayılı yolcu uçağı, TBMM'nin açılışının 100'üncü yılı olan '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' kapsamında özel bir uçuş gerçekleştirerek, gökyüzünde 'Dünyanın en büyük ulusal bayrağını' çizdi. Gerçekleştirilen bu uçuşu, canlı hava trafiği sitesi FlightRadar24'te toplam 2 milyon 800 bin kişi izledi.
 

Bakmadan Geçme