Ters Köşe

Ülkemizin önemli gündem maddesi olmakla birlikte her gün sorunların artmasına ve bununla bağlı tepkilerin artmasına sebep olan konuların başında göçmen sorunu geliyor.

Suriyeli ve Afgan mülteciler, bir kesimin, ülkeye kattıkları ekonomik değer ve iş gücü avantajları yönüyle savunulurken, diğer bir kesim de mültecilerin ülkemizin huzur ortamını bozmasından şikâyet ederek ülkelerine dönmeleri gerektiğini dile getiriyorlar.

Savaştan kaçarak ülkemize sığınan yabancılara kucak açıp onların iş gücü ve üreticiliğinden yararlanmanın avantajlarını ortaya koyan kesim genelde Ak Parti oluyor.

Göçmenlere karşı gelen siyasi partilerin başında ise Ümit Özdağ'ın Genel Başkanı olduğu Zafer Partisi geliyor. Her ne kadar CHP'li Belediye Başkanı Tanju Özcan göçmenleri şehrinden kovmak için ciddi bir mücadele örneği ortaya koysa da CHP Genel Merkezi bu konuda daha temkinli duruyor. Ancak Kılıçdaroğlu da her fırsatta iktidara geldiklerinde göçmenleri ülkelerine göndereceklerini dile getiriyor.

Partilerin göçmen konunda ortaya koydukları bu kurumsal duruşa rağmen, partililerin olaylara bakışı ters köşe yapacak şekilde bir durum ortaya koymuş durumda.

Metropoll'un son anketinde Zafer Partisi ve Yeniden Refah Partisi'ne en çok hangi partilerden oy gittiği ölçülmüş.

Buna göre göçmenlere karşı aşırı bir tepki ortaya koyan ve sert çıkışlar gösteren Zafer Partisi'ne oy vereceklerin yüzde 29.4'ü, 2018 seçimlerinde AK Parti'ye, yüzde 18.4'ü CHP'ye, yüzde 20.8'i ise İYİ Parti'ye oy verdiğini belirtmiş.

Öte yandan Yeniden Refah Partisi'ne oy vereceklerin yüzde 52.4'ü ise 2018 seçimlerinde sandıkta AK Parti'yi tercih etmiş.

Bu anketten iki sonuç çıkıyor. Birincisi, Ak Partinin kurumsal olarak göçmenlere sahip çıkan ensar-muhacir söylemi, kendi parti tabanında çok rağbet görmemiş. Bu sebeple Ümit Özdağ'ın ve Zafer Partisine bugün oy verenlerin yüzde 30'u geçmişte Ak Partiye oy verenlerden oluşuyor.

Yani Ak Parti tabanının önemli bir kısmı partinin göçmen politikasını doğru bulmadığı için bu konuda en marjinal çıkışlar yapan Zafer Partisi'ne gidiyor.

Bu tablo karşısında Ak Parti'nin göçmen politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor.
Anketten çıkan ikinci sonuç, birincisine göre çok da sürpriz ve ters köşe değil.

Bir şekilde Ak Parti'nin politikalarından, yöneticilerin yanlışlarından ve ülkenin son yıllarda yaşadığı sıkıntılardan dolayı partiden uzaklaşan ve yeni bir parti arayışa girenlerin olduğu biliniyordu.

Partisine kızan ya da küsen Ak Partili seçmenin; duruşu, söylemleri ve sorunlara çözüm önerileri ile kendisine en yakın gördüğü ve güvendiği parti, Fatih Erbakan'ın Genel Başkanı olduğu Yeniden Refah Partisi.

Ak Parti'nin bu anketten çıkan ikinci sonuç için yapacağı pek bir şey yok. Çünkü yüzde 20'lere varan bir oranda küstürdüğü tabanı geri kazanma diye bir derdi, gayesi ve endişesi yok. Hatta böyle bir gündemleri de yok.
Ancak göçmenlerle ilgili çıkan birinci sonuç için ciddi ciddi düşünmesi ve adım atması gerekiyor. Zira 2023 seçimlerinde muhalefetin en güçlü silahları, ekonomi ve göçmen sorunu…

Bakmadan Geçme