Tematik Müzeleri Artıralım
1982 Yılında açılan ancak o günden bugüne değişik gerekçelerle uzun süre ziyaretçilere kapalı olan Elazığ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi'nin tadilat ve tamiratının tamamlanamaması tepkilere sebep oluyor. Halkımız bu binanın eksikliklerinin giderilmesi ile birlikte mevcut farklı binalarda tematik müzeler açılmasının turizme ve tanıtıma önemli katkı sunacağı görüşünde birleşiyorlar.
İlimizin tarihi ve turizm açısından zengin bir potansiyele sahip olmasına rağmen, bu alanda yeterince öne çıkamadığı ve çevre illere göre daha geride olduğu başta STK'lar olmak üzere siyasiler tarafından da sıklıkla dile getiriliyor.
HEP KAPALI OLAN MÜZE
1982 yılında Fırat Üniversitesi yerleşkesi içinde açılan müze, önce değişik sebeplerle bünyesinde oluşan hasarlar sebebiyle yıllarını tadilat ve tamiratla geçirdi.
Elazığ'ın şimdilik tek müzesi olma konumunda bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, kurulduğu günden beri kaç yıl hizmet verdi, ne kadar ziyaretçi ağırladı diye ciddi bir istatistiki bilginin elimizde olmamasına rağmen, açık olduğu gün sayısı oldukça sınırlı.
Bugüne kadar müzeyi, kaç Elazığlının, kaç Fırat öğrencisinin ya da ilimize ziyarete gelen kaç kişinin bu müzeyi gezdiğini ve hatta kaç kişinin içini gördüğü merak ediliyor.
HAKİMİYET SIKLIKLA GÜNDEME GETİRİYOR
Hakimiyet olarak sıklıkla gündeme getirdiğimiz, geçtiğimiz günlerde de manşete taşıdığımız bizzat kendisi ziyaret edilmeye edilmeye tarihi eser ve müzelik olan müze binası, önce 18 Ağustos 2016 tarihinde meydana gelen terör saldırısında sonrasında da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremle birlikte aldığı hasarla zaten çok da açık olmayan kapılarını tümden ziyaretçilerine kapatmıştı.
İçerisinde on binlerce tarihi eser ve tarihin akışını değiştiren bilgi, bulgu ve yazıtlar bulunduran objeler olmasına rağmen, uzun süreden beri halka kapılarını açamayan bir binada bugüne kadar neden ısrar edildi, neden değişik alternatifler üzerinde kafa yoruldu merak ediliyor.
HARPUT'TA YENİ BİNA YAPILABİLİR
Geçmişten bugüne geçen zaman içerisinde gelen misafirlerin sıklıkla gezdiği Harput'ta yeni bir müze binası yapma gibi bir kolay bir yolu terk edip, on yıllarca aynı binayı tamir etmekle uğraşmak ve kaynak harcamak devlet aklına sığmadığı gibi kamu vicdanına da sığmayan bir kısır döngü olarak bugüne kadar uygulana geldi.
SİYASİLERİN GÜNDEMİNDE DAHİ YER ALMADI
Yıllardan beri şehri müzesiz bırakan bazı bürokrat ufuksuzluğu, öngörüsüzlüğü ve vizyonsuzluğuna karşın siyasetçilerden de böyle bir adım atılmadığı gibi gündemlerinde bile yer almadı.
Harput gibi kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir değeri bağrında barındıran bir şehrin müzesinin kapalı olmasına bu süre içerisinde siyasilerin neden ilgisiz kaldıkları da merak ediliyor.
CHP'Lİ EROL, MÜZEYİ SORDU
Müzenin, yıllardan beri restorasyon güçlendirme ve tadilat gerekçesi ile kapalı olması, iktidar milletvekillerinin değil CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un da gündeminde yer aldı.
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un cevaplaması için soru önergesi verdi. Milletvekili Erol'un Bakan Ersoy tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
1) Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 2022 yatırım programına alınmasına rağmen inşaatla ilgili henüz bir çalışma başlamamıştır, müze ile ilgili çalışmalar hangi aşamadadır?
2) Altı yıldır kapalı olan ve Elazığ'daki tek müze durumundaki Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin ne zaman açılması planlanmaktadır?”
CHP Milletvekili Gürsel Erol'un mevcut müze binasının bir an önce açılmasına yönelik sorularına verilecek cevap; “Çalışmalar tamamlandıktan sonra açılacaktır” şeklinde olacağı için yakın zamanda bir gelişme yaşanması beklenmiyor.
TEMATİK MÜZELER AÇILMALI
Bugüne kadar açık olduğu günlerde de çok ziyaretçi ağırlamayan, halkın yerini dahi bilmediği bir genel müze ile birlikte şehrin değişik noktalarında bulunan ve halen atıl konumda olan kamu binalarında tematik müzeler açılabileceğini dile getiren uzmanlar bu konuda Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın örnek alınması gerektiğini dile getiriyorlar.
ÜÇ MÜZE HİZMETTE
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın Sağir Efendi konağında açtığı Basın Müzesi ile eski Hünkâr Konağında açtığı Kürsübaşı ve gastronomi müzesiyle bu alanda bir çığır açtığına dikkat çeken kültür çevreleri aynı atılımın Elazığ Valiliği tarafından daha yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.
TEMATİK MÜZE YAPILABİLECEK BİNALAR
Elazığ Valiliğinin adımları ve girişimleriyle tematik müzelerin açılacağı binalar şunlar.
1-İzzetpaşa Cami karşısındaki eski hükümet binası:
Bu bina ile ilgili valiliğin müze çalışmasının olduğu bilinmekle birlikte hangi alanda bir müze yapılacağı ve ne zaman faaliyete geçeceğine dair herhangi bir ilerleme görülmüyor.
2- Uzun süreden beri terk edilmiş ve adı “Yemen Türküsü” ile birlikte anılan Harput Yolu üzerindeki Redif Kışlalarının bulunduğu Askeri Lise:
Bu bina geçtiğimiz yıllarda restore edilmesine rağmen kullanılmadığı için bakımsız halde duruyor. Etrafında çok sayıda türkü, hikaye ve anı olan Askeri Lisenin, askeri müze ve Elazığ tarihindeki önemini anlatan materyallerin olduğu “Osmanlı Asker Müzesi” adıyla müzeye de dönüştürülebilir.
Harput yolu üzerinde olduğu ve otopark problemi olmadığı için hem tur otobüslerinin hem de özel araçların rahatlıkla gelebileceği bu müze, hemen herkesin ilgisini çekecek bir merkez olacaktır.
3. Valilik Yazlık Çalışma Binası:
Harput'ta geçtiğimiz yıllarda Vali Murat Zorluoğlu döneminde Valinin yazlık çalışma ofisi olarak inşa edilen ve yılda birkaç defa özel misafirlerin ağırlanması ve ikramlarda bulunulması amacıyla kullanılmaktan öte herhangi bir misyonu olmayan ve sivil mimari ile inşa edilen bina, “Elazığ Yöneticileri Müzesi” adıyla düzenlenebilir.
Urartulardan başlayıp Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde kadar uzanan idari yapı, bu yapı içerinde görev yapan yöneticiler ve onlara ait görsellerin yer alacağı müze hemen herkesin ilgisini çekecek bir uğrak yeri olacaktır.
4- Diyanet Eğitim Merkezi Külliyesi içinde “İslami Eserler ve Şahsiyetler Müzesi”
Yapımında son aşamaya gelen Diyanet Eğitim Merkezi Külliyesi içerisinde oluşturulacak bir mekânda İslami Eserler ve Şahsiyetler müzesi oluşturulabilir.
İlimiz toprakları üzerinde yetişmiş din âlimleri ile manevi hamurumuzu yoğuran mutasavvıflar ile eserlerinin yer alacağı bu müzeye yoğun bir ziyaretçi akınının olacağı ifade ediliyor.
VALİLİK ATAK OLMALI
Elazığ Belediyesinin kısa süre içerisinde oluşturduğu tematik müzelere ilaveten şehrin değişik noktalarında ve çoğu atıl olan binalarda yeni tematik müzeler açma konusunda ilgili kurumların tek başına başarı elde edemeyeceğini dile getiren kültür çevreleri, bu konuda Elazığ valiliğinin öncülüğünde oluşturulacak bir komisyonla daha hızlı sonuç alınabileceğini ifade ediyorlar.
Elazığ Valiliğinin kendisinde ait binaların müzeye çevrilmesinde sorun yaşanmayacağını, askeri lisenin müze olması konusunda Milli Savunma Bakan Yardımcısı hemşerimiz Şuay Alpay'dan destek istenebileceğini, Diyanet Eğitim merkezinde oluşturulacak bir müze için de milletvekillerimizin sonuç alacağını dile getiren kültür çevreleri, bu müzelerin açılmasıyla şehrin “müzeler şehri Elazığ” unvanını alabileceğini ve ziyaretçi sayısının oldukça artacağını ifade ediyorlar.