Teknolojik gelişmeler prematüre bebeklerin yaşama şansını yükseltti

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları/Neonatoloji Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Aydın 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

TAKİP ET

Prof. Dr. Mustafa AYDIN, 17 Kasım Dünya prematüre gününün, prematüre bebeklerin sorunlarına farkındalığı arttırmak ve bu ailelerin yaşadığı sıkıntılara işaret etmek amacıyla 2011 yılından beri ülkemizde de kutlanan bir gün olduğunu, kendisinin öğrencilik yıllarında 28 haftanın altı, 2000 gramın altı bebeklere çok yaşam şansı verilmediğini, öğünden bu günlere 23 hafta prematüre bebeklerin ve hatta 500 gramdan daha düşük bebeklerin yaşam şansı bulduğu günlere gelindiğini söyledi.

AYDIN, bilimle beraber teknolojik ilerlemelerin özellikle yeni doğan yoğun bakım ünitelerindeki ilerlemelere, gebe takiplerine çok önemli katkılar sağladığını, aslında yeni doğan biliminin uzun geçmişi olan bir bilim olmadığını yeni yeni gelişen bir bilim dalı olduğunu, ancak yeni doğan biliminin yeni doğan ünitelerinin hızlı gelişmesiyle beraber prematüre bebeklerin yaşam şansının arttığını, birçok bebeğin bu şekilde yaşayarak normal hayatına devam ettiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Mustafa AYDIN, amaçlarının sadece bebeklerin hayatta kalması olmadığını, aynı zamanda kaliteli bir yaşam sunmak, topluma sağlıklı bireyler verebilmek olduğunu söyledi. AYDIN, bir bebeğin gebelik haftası ve doğum tartısı ne kadar düşükse bu bebeklerin ölüm ve sakatlık riskinin o kadar yüksek olduğunu, bu nedenle mümkün olduğu kadar bu bebeklerin sadece yaşaması değil, sağlıklı yaşaması, topluma sağlıklı bireyler olarak adım atmalarının önemli olduğunu dile getirdi.

Bakmadan Geçme