Tarıma Deprem Desteği
Deprem felaketi sonrası çiftçilerin Elazığ'da yem ve ÇKS'ye kayıtlı mazot, gübre ve yem desteğini nakdi olarak almaya başladıklarını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, ekiplerin deprem sonrası yaşanan olumsuzlukların giderilmesi amacıyla Malatya ve Elazığ'da sahada olduğunu dile getirdi
Kübra Kabukçu/Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yaralarını sarmak için devlet tüm imkanlarını seferber etti. Depremzede çiftçilere mazot ve gübre destekleri nakit ödeniyor. Öte yandan "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki çiftçilerin ihtiyaçlarının karşılanması ve üretime devam edebilmeleri için birçok destek sunuluyor.
ELAZIĞ VE 10 İLE ÖNEMLİ DESTEKLER
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Hatay, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Osmaniye ve Elazığ illerinde çiftçilere ödenecek desteklere ilişkin depremin ardından bazı düzenlemeler yapıldı.
DESTEKLER ÖDENMEYE BAŞLANDI
Bu kapsamda 2 milyon 167 bin 958 üreticiye, mazot ve gübre desteği kapsamında 12 milyar 508 milyon 946 bin 845, 238 bin 93 üreticiye yem bitkileri üretimi desteği kapsamında 733 milyon 574 bin 582, 634 yetiştiriciye su ürünleri desteği kapsamında 119 milyon 344 bin 310, 26 bin 329 yetiştiriciye anaç koyun-keçi desteği kapsamında 191 milyon 991 bin 600, 62 bin 606 yetiştiriciye buzağı desteği kapsamında 127 milyon 6 bin 325, 8 bin 909 yetiştiriciye sürü büyütme ve yenileme desteği kapsamında 57 milyon 952 bin lira hesaplara yatırılmaya başlandı.
YARALARI BİRLİKTE SARACAĞIZ
Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine özel açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç,“ Son yüzyılın en büyük felaketlerinden olan bu afetin yaralarını her geçen gün devlet ve millet el ele vererek hızlı bir şekilde sarmaya çalışıyoruz. İnşallah tez zamanda bu afetin de altından kalkarak bu bölgelerimizi eski canlılığına kavuşturacağız. Bakanlığımız 4 bin 597 makine ekipman, 13 bin 598 personelle insanların ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında çalışmalara destek oluyor.” dedi.
ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ
Müdür Kılıç, “Bakanlığımız deprem bölgesindeki çiftçilere pozitif ayrımcılık yaparak,11 ilde tarımsal üretime yönelik bütün destek ve planlama çalışmalarını eş zamanlı yürütüyor. 2023 tarımsal üretim sezonunu sıkıntısız geçirmek için gerekli tedbirler alınıyor. Bakanlığımız 11 ili kapsayan bu geniş alanda yapacakları planlama ve altyapıyla çiftçilere güçlü bir hizmet vermeye devam edecek.”diye ifade etti.
EKİPLERİMİZ SAHA DENETİMLERİNİ YAPIYOR
Elazığlı çiftçilerin ve üreticilerin her zaman yanında olduklarını ve her konuda destek vereceklerini ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç,“Deprem sonrasında Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Elazığ ve Malatya'da gıda ve hayvan sağlığı ekiplerimiz hem gıda kontrol ve denetim hizmetlerini yürütüyorlar, hem de hayvan sağlığı ve zararları ile mücadele kapsamında hayvanlar ile ilgili saha çalışmalarını yürütüyorlar.”dedi.
MAZOT, GÜBRE VE YEM DESTEĞİ
Kılıç,“Bakanlığımız da özellikle bizim bölgemizde yapmış olduğu desteklemeler kapsamın da ilimize ödenecek olan destekleri nakdi olarak ödeyeceğini açıklamıştı. Bu anlamda Elazığ'da yem ve ÇKS'ye kayıtlı mazot,gübre ve yem desteğini nakdi olarak alacaklar. Bununla ilgili olarak ise il müdürlüğü olarak çalışmalarımızı tamamladık.”dedi.
ELAZIĞ VE MALATYA'DA DENETİM SÜRÜYOR
Ekiplerin Elazığ ve Malatya'da sahada olduğunu ifade eden Kılıç, “Ekiplerimiz depremde zarar görmüş hayvanların tedavisini yapıyor. Malatya'da 5 ekibimiz sahada çalışma yürütüyor. Günlük 20 kişi orada görevli. 8 gıda ekibimiz de özellikle toplu tüketim yerlerinde, yemek üreten yerlerde ve dağıtım yerlerinde Elazığ ve Malatya'da denetimlerini sürdürüyorlar.”dedi.
11 İLDE 1,5 MİLYON KOVANIN İHTİYACI KARŞILANIYOR
Müdür Kılıç,“Sayın bakanımız yaptığı açıklamada, depremde telef olan büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve arılı kovanı bedelsiz temin edeceğiz” dedi. 11 ilde 1,5 milyon kovan için ihtiyaçların karşılanacağını ifade etti. Özellikle de ÇKS güncelleme sürelerini 8 Mayıs 2023'e kadar uzatıldığını söyledi. Bu kapsam da Bakanlığımızın destekleri önemli ve her zaman sürecek. Deprem bölgesindeki çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'ye olan sübvansiyonlu kredi borçlarının 1 yıl ertelendiğini, orman köylüleri ve kooperatiflerin kredi taksitlerini 31 Aralık 2023'e kadar ertelediklerini bakanımız ifade etti. İnşallah bu afeti el birliği ile atlatacağız.” dedi.